Θεσπίζεται το γεωργικό φάρμακο


Μέχρι τη Δευτέρα 24 Μαρτίου έχουν περιθώριο όσοι θέλουν να διατυπώσουν τις διαφωνίες τους για το θέμα των διοικητικών μέτρων και των διαδικασιών για τα γεωργικά φάρμακα στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της φυτοπροστασίας.

Ως γνωστόν με το άρθρο 44, παράγραφος 4 του νόμου 4235/2014 ρυθμίζονται θέματα που συνδέονται με τα γεωργικά φάρμακα και τη συνταγογράφησή τους. Το γεωργικό φάρμακο αντιμετωπίζεται πλέον ως φάρμακο. Ωστόσο κι από αυτό δεν έλειψαν οι παλινωδίες αφού επιχειρήθηκε να θεσπιστούν ολιγόωρα σεμινάρια για την πώληση των φαρμάκων. Κάθε είδους σχόλια γίνονται δεκτά στη διεύθυνση info@minagric.gr, ενώ για περισσότερες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 210- 928.72.38

Ο νόμος για τη φυτοπροστασία μέχρι στιγμής έχει περάσει από 40 κύματα, λόγω και πρακτικών προβλημάτων αλλά και συμφερόντων, που δεν θα ήθελαν να υπάρξει τάξη σε αυτόν τον τομέα κι η νομοθεσία είχε να εναρμονιστεί από τη δεκαετία του ’70.

Η πρώτη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό στη φυτοπροστασία έγινε επί Υφυπουργίας Γιάννη Κουτσούκου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συνεχίστηκε από το Γιάννη Δριβελέγκα, επί Υπουργίας Κώστα Σκανδαλίδη που οδήγησε στο ν.4036/12.

Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στη ρύθμιση θεμάτων, που οδήγησαν και σε ενδοκυβερνητικές έριδες, αλλάζει το τοπίο στα γεωργικά φάρμακα που ταλαιπώρησαν εξαιρετικά τον αγροτικό πληθυσμό και δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα υγείας λόγω και της άγνοιας πάνω στην επικινδυνότητα είτε της χρήσης είτε της αποθήκευσης.

http://www.agrocapital.gr/