«Πράσινο» από τρόικα στον συμψηφισμό επιδοτήσεων με οφειλές στον ΟΓΑ


Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα συμπεριληφθεί, όπως όλα δείχνουν, η πρόταση για συμψηφισμό των κοινοτικών επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι αγρότες με τις οφειλόμενες εισφορές στον ΟΓΑ.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο μακρύ κατάλογο των ρυθμίσεων με τις οποίες το υπουργείο φιλοδοξεί να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων και παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της τρόικας στη συνάντηση που είχαν με τον Γιάννη Βρούτση την Τρίτη 5 Νοεμβρίου.

Το «πράσινο φως» των δανειστών ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την επιβολή του. Πρακτικά, η καταβολή της επιδότησης για όσους αγρότες την δικαιούνται θα συνδέεται με την κατοχή ασφαλιστικής ενημερότητας.

Κάτι που σημαίνει ότι οι παραγωγοί που έχουν ληξιπρόθεσμες εισφορές στον ΟΓΑ θα πρέπει είτε να τις εξοφλήσουν εξ ολοκλήρου είτε, εναλλακτικά, να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης (ώστε να λάβουν την απαραίτητη ασφαλιστική ενημερότητα).

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο νομοσχέδιο - η κατάθεση του οποίου, όμως, καθυστερεί λόγω διαφωνιών της τρόικας σε μια σειρά ζητημάτων- περιλαμβάνεται ρύθμιση και για συνταξιοδότηση των αγροτών στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης.


http://www.agronews.gr/