Yπό εξέταση μείωση φόρου για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος



Με νέες «διορθωτικές» κινήσεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιδράσεις των αγροτών οι οποίες, όπως φάνηκε και από τα συλλαλητήρια στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια την περασμένη εβδομάδα, παραμένουν έντονες.

Από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν τώρα ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύσει χαμηλότερος συντελεστής 5% ή 6% για τους αγρότες που παραμένουν στο ειδικό καθεστώς ενώ, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση να αυξηθεί στα 20.000 ευρώ (από 15.000) το εισοδηματικό όριο για υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές ρυθμίσεις θα ενσωματωθούν στο νέο μίνι-φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ, μεγάλος αριθμός κυβερνητικών βουλευτών της περιφέρειας έχει περάσει τις τελευταίες μέρες το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών ζητώντας νέες βελτιώσεις στο φορολογικό καθεστώς καθώς και διευκρινίσεις σε κρίσιμα ζητήματα που εκκρεμούν. Χαρακτηριστική η λίστα ΅ε τις 16 προτάσεις-παρεμβάσεις που παρέδωσαν στον κ. Θεοχάρη την Τετάρτη 19 βουλευτές της Ν ζητώντας από αυτόν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Οι 16 απαντήσεις Θεοχάρη
-Ημερομίσθια αγροτών και ΅ελών της οικογένειάς τους: Ο κ. Θεοχάρης διαβεβαίωσε ότι θα υπολογιστεί ποσό για τη σύζυγο και τα ενήλικα τέκνα που απασχολούνται στις αγροτικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές και πτηνοτροφικές δραστηριότητες.
-Τέλος επιτηδεύματος: Οι βουλευτές έθεσαν θέμα πλήρους κατάργησης, ωστόσο ο Γ.Γ. Εσόδων απάντησε αρνητικά δηλώνοντας αναρμόδιος και παραπέμποντας σε νομοθετική ρύθμιση.
-Τόκοι δανείων: Σύμφωνα ΅ε τον κ. Θεοχάρη, οι τόκοι δανείων αγροτών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων που δεν έχουν εξοφληθεί θα μπορούν να υπολογίζονται στα έξοδα.
-Μηχανολογικός εξοπλισμός-αγορά γης: Το ίδιο θα μπορεί να γίνει και ΅ε τις αποσβέσεις από την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και γης.
-Έξοδα άρδευσης: Θα υπολογίζονται στα έξοδα.
-Εισφορές ΕΛΓΑ: Τα έξοδα ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής ή του ζωικού κεφαλαίου θα υπολογίζονται στα έξοδα του αγρότη.
-Eισφορές ΟΓΑ: Θα εκπίπτουν επίσης οι δαπάνες για ασφάλιση του αγρότη και των ΅ελών της οικογένειάς του στον ΟΓΑ.
-Εφόδια: Ο κ. Θεοχάρης διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρχει πλαφόν εξόδων σε πετρέλαια φυτοφάρμακα, λιπάσματα και άλλα αγροεφόδια.
-Αγροτικά μηχανήματα: Ο κ. Θεοχάρης παρέπεμψε το αίτημα για συντελεστή 13% στην αγορά μηχανημάτων και λοιπών αγροεφοδίων σε πολιτική απόφαση.
-Λειτουργικές δαπάνες: Θα συμπεριληφθεί το σύνολό τους στα έξοδα.
-Φορολόγηση ενισχύσεων: Οι βουλευτές ζήτησαν να ΅η φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις. Η απάντηση ήταν ότι αυτό μπορεί να γίνει μέχρι ενός ύψους 50.000 αλλά γενικότερα «είναι θέ΅α πολιτικής βούλησης».
-Επιστροφή ΦΠΑ: Σχετικά ΅ε τον συμψηφισμό του και την απόδοσή του στον αγρότη όταν είναι πιστωτικός (δηλαδή του οφείλει του κράτος), ο κ. Θεοχάρης υποσχέθηκε ότι στους αγρότες θα επιστρέφεται άμεσα και δε θα μετακυλίεται σε επόμενη χρονιά.
-Χαμηλότερος συντελεστής 5-6% για αγρότες ή ετεροεπαγγελματίες με τζίρο κάτω των 15.000 ευρώ. Σύμφωνα ΅ε τον Γ.Γ. Εσόδων η πρόταση αυτή θα εξεταστεί.
-Αγροτικό πετρέλαιο: Για το θέ΅α της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου ο κ. Θεοχάρης πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λέγοντας ότι περιμένει την πρότασή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές ζήτησαν να δοθεί λύση στο πρόβλημα μετάκλησης αλλοδαπών εργατών, και το εξάμηνο εργασίας να μπορεί να το δουλέψει όλο τον χρόνο, τμηματικά.

Παράλληλα τόνισαν ότι οι ασφαλισμενοι στον ΟΓΑ, το ΙΚΑ ή άλλο ταμείο, οι οποίοι εργάζονται σε αγροτική εργασία, δεν πρέπει να έχουν κρατήσεις για ασφάλεια, διότι είναι ήδη ασφαλισμένοι και δεν πρέπει να πληρώνουν δεύτερη φορά. Ωστόσο, σύμφωνα ΅ε τον κ. Θεοχάρη, αμφότερα τα ζητήματα αυτά ε΅πίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

http://kthnotrofia.pblogs.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια