Πέρασε από την Ευρωβουλή η οδηγία για τα καπνά


Το «πράσινο φως» των ευρωβουλευτών πήρε η νέα οδηγία για τα προϊόντα καπνού που προωθεί η Κομισιόν.

Τώρα παίρνει το δρόμο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 14 Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, η οδηγία επιτρέπει έστω και κατόπιν σχετικής άδειας τη χρήση απαραίτητων συστατικών για την επεξεργασία και τη μεταποίηση των καπνών ανατολικού τύπου, όπως η ζάχαρη.

Πρόσθετα που θεωρούνται βλαβερά για την υγεία θα απαγορευθούν ενώ για μια σειρά άλλων προσθέτων ουσιών οι καπνοβιομηχανίες θα είναι υποχρεωμένες να καταρτίζουν μια λίστα προτεραιότητας την οποία θα υποβάλουν προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε.

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, οι ευρωβουλευτές κύρωσαν το προσχέδιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον καπνό με σκοπό να γίνουν λιγότερο ελκυστικά τα προϊόντα καπνού στου νέους (514 ψήφοι υπέρ, 66 κατά, 58 αποχές). Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία, που ήδη έχει λάβει την έγκριση των υπουργών υγείας της ΕΕ, επιβάλλει όλα τα πακέτα τσιγάρων να έχουν προειδοποιητικές εικόνες για την υγεία των καπνιστών στο 65% της επιφάνειάς τους. Επίσης, για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα υπάρχει ευελιξία καθώς θα θεωρούνται είτε ως φάρμακα αν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, είτε ως καπνικά προϊόντα.

Αναλυτικότερα:

Λίστα πρόσθετων και απαγόρευση αρωματικών

Με το κείμενο απαγορεύονται τα αρώματα/γεύσεις στα τσιγάρα και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα, καθώς καταστούν τα εν λόγω προϊόντα πιο ελκυστικά προσδίδοντάς τoυς μια «χαρακτηριστική γεύση». Ο καπνός για ναργιλέ εξαιρείται από την απαγόρευση της χρήσης αρωμάτων. Η μενθόλη θα απαγορευθεί από το 2020 και μετά.

Θα απαγορευθούν ορισμένα πρόσθετα που είναι επιζήμια για την υγεία, ενώ ενδέχεται να ζητηθεί από την καπνοβιομηχανία να προβεί σε συμπληρωματικές μελέτες εν όψει της κατάρτισης ενός «καταλόγου προτεραιότητας» για τα πρόσθετα. Τα πρόσθετα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή καπνού, όπως η ζάχαρη, δεν θα απαγορευθούν.


Προειδοποιήσεις για την υγεία: 2/3 του πακέτου μπροστά και πίσω



Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι προειδοποιήσεις για την υγεία πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της εμπρόσθιας πλευράς της συσκευασίας και το 40% της οπίσθιας. Το νέο κείμενο, προϊόν ανεπίσημης συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, προτείνει την αύξηση των ποσοστών αυτών στο 65% της συνολικής (εμπρόσθιας και οπίσθιας) επιφάνειας της συσκευασίας. Οι νέες προειδοποιήσεις για την υγεία θα πρέπει να λαμβάνουν τη μορφή εικόνων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Προβλέπεται επίσης η κατάργηση των πακέτων που περιέχουν λιγότερα από 20 τσιγάρα, καθώς είναι φθηνότερα και, επομένως, πιο προσιτά στα παιδιά, στις χώρες που εξακολουθούν να τα πωλούν.



Διττή η ιδιότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Όπως, προτείνουν οι ευρωβουλευτές, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα λογίζονται είτε ως φάρμακα αν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, είτε ως καπνικά προϊόντα. Όταν θα θεωρούνται ως καπνικά προϊόντα η συγκέντρωση της νικοτίνης που έχουν δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20mg/ml. Θα πρέπει να περιέχουν ασφάλεια για τα παιδιά και προειδοποιήσεις για την υγεία και θα υπόκεινται στους ίδιους διαφημιστικούς περιορισμούς με τα κλασσικά τσιγάρα.


«Πρόκειται για το αποκορύφωμα πολλών ετών εργασίας στο πλαίσιο έντονων πιέσεων από την καπνοβιομηχανία καπνού και διάφορες ομάδες συμφερόντων. Τα νέα μέτρα αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά τον έλεγχο του καπνού, και θα αποτρέψουν την επόμενη γενιά από το να αρχίσει το κάπνισμα. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά - όχι οι ενήλικες - είναι που αρχίζουν το κάπνισμα: η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών αρχίζουν να καπνίζουν πριν από τα 18α γενέθλιά τους», δήλωσε η εισηγήτρια της έκθεσης για την οδηγία του καπνού Linda McAvan (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο).