Εκτρέφοντας τον περιζήτητο ελληνικό µαύρο χοίρο


Κρόκου Μαρία

Τα προϊόντα της «Φάρµας Σαραβά» διατίθενται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Τη διαχείριση της χοιροτροφικής εκµετάλλευσης της οικογένειάς της αποφάσισε να αναλάβει η Κυριακή Σαραβά, το 2005, επιστρέφοντας στον τόπο καταγωγής της και αξιοποιώντας τις σπουδές της στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή και το Τµήµα Ζωικής Παραγωγής.

Η «Φάρµα Σαραβά» διαθέτει το προϊόν της συσκευασµένο, µέσω της πλήρους καθετοποιηµένης µονάδας εκτροφής αγριόχοιρων Φωτιάδη, σε σούπερ µάρκετ στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, και νωπό σε αρκετά κρεοπωλεία στις δύο πόλεις. Βέβαια, στα σχέδια της χοιροτρόφου, η οποία διατελεί πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνεταιρισµού Εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου «Εύµαιος», είναι η εξαγωγή των προϊόντων.

Ιστορία 30 χρόνων
Η Φάρµα χρονολογείται από το 1983 και βρίσκεται στην οροσειρά Κερδυλλίων σε υψόµετρο 750 µ. στο χωριό Στεφανινά του δήµου Βόλβης. Το 2005 η κυρία Σαραβά, ανέλαβε στη θέση του πατέρα της τη διαχείριση της Φάρµας, που διέθετε τότε 50 χοιροµητέρες, και πέτυχε την αύξησή τους, µέσω της ένταξής της το 2006 στο πρόγραµµα «βιολογικής κτηνοτροφίας» και το 2013 στο πρόγραµµα «διατήρησης απειλούµενων αυτόχθονων φυλών».

Μάλιστα, τα τελευταία 2 – 3 χρόνια η Φάρµα, µε σταυλισµένους χώρους 5 - 7 στρέµµατα, διαθέτει 500 ζώα και συγκεκριµένα 130 χοιροµητέρες, από τις οποίες οι 30 είναι ηµίαιµοι αγριόχοιροι και οι 100 ανήκουν στην αρχαία αυτόχθονη φυλή του ελληνικού µαύρου χοίρου, που αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.

Τα ζώα αναπτύσσονται µε ελεγχόµενη εκτατική εκτροφή. Ζουν, δηλαδή, ως επί το πλείστον στο φυσικό περιβάλλον, από το οποίο λαµβάνουν τα στοιχεία, που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους (σίδηρο, ψευδάργυρο, µαγνήσιο, φθόριο κτλ). Συγκεκριµένα, τρέφονται µε απλούς καρπούς, σιτάρι, καλαµπόκι, τριφύλλι, που προέρχονται από παραγωγούς στην περιοχή της Βόλβης και των Σερρών, και µε βελανίδια και χλόη των βοσκοτόπων, όπου αναπτύσσονται. Όπως επισηµαίνει η κυρία Σαραβά, «στα ζώα δε χορηγούνται πρόσθετα και παχυντικά (ρεγκάλευρο, σιτάλευρο κτλ), όπως συµβαίνει στην εντατική χοιροτροφία».

Μάλιστα, όπως καταδεικνύουν µελέτες του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, που πραγµατοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια για τη φυλή του ελληνικού µαύρου χοίρου, το λίπος των συγκεκριµένων ζώων είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα και αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά ζωικά λίπη.

Γι’ αυτό, σύµφωνα µε την κυρία Σαραβά, τον τελευταίο χρόνο το κρέας του ελληνικού µαύρου χοίρου απολαµβάνει µεγάλης ζήτησης, λόγω και της προβολής της υψηλής θερµικής αξίας του, και ειδικά τα Χριστούγεννα, περίοδο κατά την οποία διατίθεται κυρίως στην αγορά. Όπως επισηµαίνει η κυρία Σαραβά, εκτός από τη συγκεκριµένη περίοδο, «θέλουµε να επιτύχουµε τη διάθεση των προϊόντων όλο το χρόνο, αλλά και τη µείωση της τιµής τους µε την εφαρµογή της κατάλληλης διατροφής και διαχείρισης στη µονάδα».

Μέλαν Ακροκώλιον
Η φυλή του ελληνικού µαύρου χοίρου είναι η αρχαιότερη φυλή χοίρων που γνωρίζουµε σήµερα στην Ελλάδα και η περισσότερο κοινή µέχρι τη δεκαετία του 1960.

Μάλιστα, περιγραφή της υπάρχει στην Οδύσσεια, καθώς τα ζώα που φύλαγε ο πιστός χοιροβοσκός του Οδυσσέα, Εύµαιος, ανήκαν σε αυτή τη φυλή. Ύστερα εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε µε εντατικές εκτροφές βελτιωµένων ξένων φυλών, ενώ υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα δεν υπάρχουν περισσότερα από 2.000 ζώα. Η διαβίωση του ελληνικού µαύρου χοίρου στη δύσβατη ενδοχώρα και τα νησιά δεν του επιτρέπει να αποκτήσει παχύ στρώµα λίπους όπως τα άλλα είδη χοίρων, που δεν κινούνται πολύ. Τέλος, οι ελληνικοί µαύροι χοίροι είναι ανθεκτικοί στις αλλαγές του κλίµατος και έχουν ιδιαίτερη αντοχή στις ασθένειες.