Λάδι, μέλι και αυγοτάραχο μπορούν να σώσουν την Ελλάδα


Την εκτίμηση ότι εάν οι παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων «ακούσουν» τις εκκλήσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και προωθήσουν με ορθότερο τρόπο προϊόντα όπως λάδι, μέλι και αυγοτάραχο, η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από την κρίση, εκφράζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Το αμερικανικό πρακτορείο επικαλείται δήλωση του Πρωθυπουργού - πριν από κάποιες ημέρες - ότι οι εταιρείες τροφίμων και ποτών πρέπει να φθάσουν στο επίπεδο άλλων εξαγωγικών κλάδων, όπως των πετρελαιοειδών, και να συμβάλουν περισσότερο στην έξοδο της χώρας από την ύφεση.

Περισσότερες ελληνικές εταιρείες τροφίμων πρέπει να επικεντρωθούν στην «επεξεργασία αγροτικής παραγωγής για να φέρουν τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «το 85% της παραγωγής αντιστοιχεί σήμερα σε 200 μεγάλες εταιρείες, ενώ 17.000 μικρές και μεσαίες εταιρείες έχουν τεράστιες δυνατότητες».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων -που περιλαμβάνουν τρόφιμα, ποτά και φυτικά έλαια- αυξήθηκαν 3,5% σε αξία το 2013, φθάνοντας στα 4,75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Με περίπου το 17% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών υπολείπεται των πετρελαιοειδών και των βιομηχανικών προϊόντων, όπως ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα χημικά προϊόντα.

Στο δημοσίευμα παραθέτουν τις απόψεις τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν επικεντρώσει - με επιτυχία - τη δραστηριότητά τους στην εξαγωγή παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, αλλά με άριστη τυποποίηση και συσκευασία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Bloomberg