Οι Κρεατοπαραγωγικές ράτσες των βοοειδών


Η γαλλική κτηνοτροφία χαρακτηρίζεται από την ποικιλία της. Πράγματι υπάρχουν 24 ράτσες βοοειδών, που κατανέμονται ανάλογα με τη χρήση τους:

3 ράτσες αποκλειστικά γαλακτοπαραγωγές: Οι γαλακτοπαραγωγές ράτσες επιλέγονται με βάση ένα και μόνο κριτήριο: την παραγωγή γάλακτος, σε ποσότητα και ποιότητα (ιδιαίτερα λιπαρά και πρωτεΐνη). Το κοπάδι αυτό αφορά ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βοείου κρέατος στην Ε.Ε. Εάν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σφάγιων (διάπλαση κλπ) των γαλακτοπαραγωγών ζώων είναι κατώτερα των κρεοπαραγωγών η των ζώων που προέρχονται από διασταυρώσεις, κάτι τέτοιο σίγουρα δεν ισχύει σε ό,τι αφορά την ποιότητα του κρέατός τους στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης.


10 ράτσες διασταύρωσης (ή mixed) με ίση απόδοση σε γάλα και κρέας. Οι ράτσες αυτές έχουν πολύ καλή απόδοση σε γάλα, ανεπαίσθητα κατώτερης από αυτές των ρατσών που ειδικεύονται στον τομέα αυτόν. Μετά της «καριέρα» τους στο θέμα του γάλακτος, η ποιότητα του σφάγιού τους τους δίνει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα σε θέματα κρέατος. Όπως μαρτυρά η ονομασία τους, ο ρόλος τους είναι διπλός: παραγωγή γάλακτος και κρέατος.

11 ράτσες κρεοπαραγωγές – τις οποίες συχνά ονομάζουμε και «θηλάζουσες» περιφραστικά. Οι ράτσες αυτές (λέγονται θηλάζουσες γιατί οι μάνες θηλάζουν το μοσχαράκι τους), επιλέγονται για την ικανότητά τους στην παραγωγή κρέατος (μυική ανάπτυξη, μέσο καθημερινό κέρδος, ποσοστό κομματιών ταχείας ψήσεως κλπ.). Η δυνατότητά τους σε ό,τι αφορά το γάλα, τοποθετείται αποκλειστικά στην ανάπτυξη του μικρού μοσχαριού τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Οι 11 κρεατοπαραγωγές ράτσες είναι: Σαρολέζ (Charolaise), Λιμουζίν (Limousine), Ξανθιά της Ακιτέν (Blonde d’Aquitaine), Κόκκινη των λιβαδιών (Rouge des Prés), Σάλερς (Salers), Γκασκόν (Gasconne), Ομπράκ (Aubrac), Παρτενέζ (Parthenaise), Μπαζαρντέζ (Bazadaise), Μπλάν Μπλέ (Blanc Bleu) και Ράκο ντι Πιού (Raço di Biou). Οι 11 αυτές ράτσες βοοειδών είναι για τη Γαλλία μέρος της εθνικής κληρονομιάς της και την κατατάσσουν ως πρώτη κρεατοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης. Οι κρεατοπαραγωγές ράτσες προορίζονται αποκλειστικά για την παραγωγή κρέατος και αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της παραγωγής βοδινού κρέατος στη Γαλλία.


Οι βασικές κρεατοπαραγωγές ράτσες




Σαρολέζ (Charolaise)


Τα εντυπωσιακά αυτά μοσχάρια χρώματος κρέμ (απαλού κίτρινου), κατάγονται από την περιοχή της Σόν και Λίγηρα (Saône et Loire). Σήμερα η ράτσα αυτή εκτρέφεται σε όλα τα μέρη που το επιτρέπουν οι φυσικές συνθήκες, αλλά τη βρίσκουμε κυρίως στα νοτιοανατολικά του Μασίφ Σαντράλ (Massif Central), (περιοχή στο κέντρο της Γαλλίας) και στην Βαντέ (Vendée), (περιοχή στα δυτικά)

Βάρος των ενήλικων ταύρων: 1000 έως 1400 κιλά
Βάρος των ενήλικων αγελάδων: 700 έως 900 κιλά
Μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων: 135 έως 150 εκατοστά


Λιμουζίν (Limousine)

Αυτή η κατεξοχήν κρεατοπαραγωγός ράτσα κατάγεται από την περιοχή της Λιμουζέν (Limousin), στα δυτικά του Μασίφ Σαντράλ (Massif Central), περιοχή στο κέντρο της Γαλλίας της οποίας το σκληρό κλίμα δημιούργησε ζώα ιδιαίτερα ανθεκτικά. Η Λιμουζίν είναι η 2η κατά σειρά ράτσα γαλλικού εξαγόμενου βοδινού κρέατος εξ’αιτίας της συνολικής παραγωγής κρέατος που δίνει αλλά και της ποιότητάς του, που το προτιμούν οι γευσιγνώστες σε όλο τον κόσμο.Βάρος των ενήλικων ταύρων: 1000 έως 1300 κιλά
Βάρος των ενήλικων αγελάδων: 650 έως 850 κιλά
Μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων: 135 έως 145 εκατοστά


Μπλόντ (Ξανθιά) της Ακιτέν (Blonde d’Aquitaine)

Κατάγεται από την νοτιοδυτική Γαλλία και είναι διασταύρωση 3 άλλων ρατσών της Ακιτέν (Aquitaine): της Γκαρονέζ (Garonnaise), της Κερσύ (Quercy) και της Ξανθιάς (Μπλόντ) των Πυρηναίων (la Blonde des Pyrénées). Η διασταύρωση αυτή δημιούργησε μια ξεχωριστή κρεατοπαραγωγό ράτσα που χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη ανάπτυξη, την ευρωστία της και το χαμηλό επίπεδο λίπους.Τα δυνατά σημεία αυτών των ζώων είναι τα βαριά νεαρά μοσχάρια και η εξαιρετική απόδοση του σφάγιου.Βάρος των ενήλικων ταύρων: 1200 έως 1500 κιλά
Βάρος των ενήλικων αγελάδων: 850 έως 1100 κιλά
Μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων: 145 έως 155 εκατοστά


Κόκκινη των λιβαδιών, Μεν ανζού Rouge des Prés (Maine-Anjou)

Τα ζώα αυτά κατάγονται από την περιοχή του Λίγηρα (Loire) και ζουν μέσα σε δεντρόφυτες εκτάσεις. Προσαρμόζονται στις διαφορετικές κλιματικές συνθήκες και τον περισσότερο χρόνο ζουν ελεύθερα μέσα στα λιβάδια. Η Μεν Ανζού (Maine Anjou) είναι γνωστή σαν ράτσα υπάκουη και πρώιμη: τα μοσχάρια μπορούν να γεννήσουν σε ηλικία 24 έως 30 μηνών. Επιπλέον είναι μια ράτσα με βαριά κόκαλα, με ανεπτυγμένους μύες και δίνει κόκκινο και σφικτό κρέας.

Βάρος των ενήλικων ταύρων: 1100 έως 1450 κιλά
Βάρος των ενήλικων αγελάδων: 750 έως 850 κιλά
Μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων: 140 έως 145 εκατοστά


Ράτσα Aubrac (Ομπράκ)

Η Aubrac είναι μία ορεινή ράτσα. Κατάγεται από μια μικρή οροσειρά στα νοτιοανατολικά του Κεντρικού Όρους (Massif Central), στην οποία οφείλει και το όνομά της.
Είναι μία ράτσα μετρίου μεγέθους, ανθεκτική αλλά ιδιαιτέρως κομψή: το τρίχωμά της φέρει αποχρώσεις που ποικίλλουν από το χρυσοκόκκινο έως το απαλό γκρι και τα μάτια της είναι τόσο εντυπωσιακά που μοιάζουν σχεδόν βαμμένα.
Εύκολη στην εκτροφή της, η Aubrac δεν απαιτεί μεγάλη ανθρώπινη επέμβαση και προσαρμόζεται τέλεια σε ακραίες κλιματικές συνθήκες: διαφορές θερμοκρασίας, αέρας, κρύο.
Πρόκειται για μια ράτσα ιδιαίτερα αποδοτική σε ό,τι αφορά την παραγωγή κρέατος. Είναι εξαιρετική πεζοπόρος, ευκίνητη και εύρωστη: από Μάιο μέχρι Οκτώβριο τη συναντάμε στις μεγάλες κοιλάδες της οροσειράς Aubrac.

Βάρος ενήλικων ταύρων: 850 με 1100 κιλά
Βάρος ενήλικων αγελάδων: 550 με 750 κιλά
Μέσος όρος ύψους ενήλικων αγελάδων: 130 εκατοστά


Ράτσα Gasconne (Γκασκόν)

Η ράτσα Gasconne κατάγεται από την περιοχή της Γασκώνης (Gascogne) στην οποία οφείλει και το όνομά της. Μία περιοχή με πολύμορφο κλίμα και έδαφος στο οποίο είναι πλήρως προσαρμοσμένη.
Μία ράτσα μετρίου μεγέθους, ανθεκτική και γερή, πολύ καλή πεζοπόρος: τα μέλη της είναι σταθερά και κοντά, ενώ τα μαύρα και σκληρά της νύχια της δίνουν εξαιρετική ικανότητα στην πεζοπορία.
Το τρίχωμά της, χρώματος γκρι ασημί, είναι ένα θαύμα προσαρμογής: γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο το καλοκαίρι για να αντανακλά τις ηλιαχτίδες και σκουραίνει το χειμώνα ώστε να τις τραβά καλύτερα, ενώ η μαύρη μουσούδα της την καθιστά ανθεκτική στην έκθεση στον ήλιο.
Αρχές Μαΐου μεταφέρεται στην καρδιά των Κεντρικών και Ανατολικών Πυρηναίων, έως τις πιο ψηλές κορφές.

Βάρος ενήλικων ταύρων: 800 με 950 κιλά
Βάρος ενήλικων αγελάδων: 550 με 700 κιλά
Μέσος όρος ύψους ενήλικων αγελάδων: 135 εκατοστά


Ράτσα Σαλέρς

Η ράτσα αυτή κατάγεται από το Κεντρικό Όρος (Massif Central) της Γαλλίας και οφείλει το όνομά της σε ένα μεσαιωνικό χωριό της περιοχής Cantal.
Μεγάλη σε μέγεθος, εύρωστη και ανθεκτική η Salers ξέρει να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς χώρους. Αντέχει πολύ καλά τις διαφορές υψόμετρου και θερμοκρασίας. Το τρίχωμά της είναι πολύ ιδιαίτερο: ομοιόμορφο χρώμα, κόκκινο σκούρο, σχεδόν στις αποχρώσεις της σκουριάς, με τρίχες μακριές και κατσαρές – περισσότερο η λιγότερο τραχύ ανάλογα με την εποχή. Τρίχωμα μοναδικό στις ράτσες μοσχαρίσιου κρέατος. Μοναδικά είναι επίσης και τα πολύ χαρακτηριστικά κέρατά της, σε σχήμα ανοιχτής «λύρας», χρώματος λευκού ιβουάρ και μαύρου στις άκρες.

Βάρος ενήλικων ταύρων: 1000 με 1300 κιλά
Βάρος ενήλικων αγελάδων: 650 με 900 κιλά
Μέσος όρος ύψους ενήλικων αγελάδων: 140 εκατοστά


Πηγή: Κέντρο Ενημέρωσης Κρέατος (CIV)



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια