Νέα επιδότηση για την δημιουργία: Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης


Επιδότηση 3.000 ευρώ σε 6.489 ανέργους για να δημιουργήσουν τη δική τους Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση(Κοιν.Σ.Επ.) προσφέρει νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που ανακοινώθηκε αρχές Οκτωβρίου 2014.

Δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία θα έχουν όλοι οι άνεργοι χωρίς όριο ηλικίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ωφελούμενοι πρέπει να δημιουργήσουν αναπτυξιακή σύμπραξη με συμμετοχή τουλάχιστον τριών ατόμων. Ο συνεταιρισμός των ανέργων αποκτά τη δυνατότητα να συνεργαστεί με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με ΟΤΑ και με άλλους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Ο θεσμός των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην παραγωγή και την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, στην εστίαση, στην παροχή οικονομικών, φορολογικών και άλλων συμβουλευτικών υπηρεσιών, σεμικρές βιοτεχνίες και σε οικοτεχνικές πρωτοβουλίες γυναικών ή ΑμΕΑ.

Το σχέδιο χρηματοδότησης για την ίδρυση Κοιν.Σ.Επ.

*Ίδρυση, οργάνωση και διοίκηση της Κοινωνικής Επιχείρησης.

*Ανάπτυξη πελατολογίου.

*Προώθηση και προβολή προϊόντων.

*Πρόσβαση σε διαδικασίες ανάθεσης του δημόσιου τομέα και συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς.

*Διασύνδεση με διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης.

*Ενημέρωση για επανάληψη πετυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων από την Κοιν.Σ.Επ.

Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να μπουν στη διαδικασία και να δημιουργήσουν επιχείρηση με κοινωνικά χαρακτηριστικά -με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα- επιτυγχάνουν μείωση του κόστους και του επιχειρηματικού ρίσκου, δικτύωση της επιχείρησης, μείωση του χρόνου έναρξης της πραγματικής λειτουργίας, αναγνωρισιμότητα Κοιν.Σ.Επ. και ανάπτυξη συνεργιών.

Ο φάκελος υποψηφιότητας πρέπει να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν τη διαχειριστική επάρκεια. Στην τελική επιλογή θα συνεκτιμηθούν η συμμετοχή πανεπιστημίου ή ΤΕΙ και η προσφορά στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η αξιολόγηση των φακέλων θα γίνει ανά περιφερειακή ενότητα, δεδομένου ότι προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός δικαιούχων ανά περιοχή. Στο σχέδιο με σαφήνεια αναφέρεται ότι οι εταίροι - άνεργοι της Κοιν.Σ.Επ. αποζημιώνονται με αμοιβή έως 100 ευρώ ημερησίως, ανάλογα με τα κέρδη και το μέγεθος της επιχείρησης. Σημαντική λεπτομέρεια: Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν ταυτόχρονα δύο φακέλους. Έναν για χορήγηση διαχειριστικής επάρκειας και έναν με την αίτηση για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. πηγή www.enallaktikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια