Ποια τρόφιμα έχουν αφροδισιακές ιδιότητες


Στην αρχαία Κίνα κατανάλωναν βότανα και ροφήματα, ενώ οι Αζτέκοι λάτρευαν τη σοκολάτα - μάλιστα, φημολογείται ότι
ο αυτοκράτορας Μοντεζούμα έπινε έως 50 ποτήρια ρόφημα σοκολάτας με μέλι την ημέρα, για να διατηρείται «ακμαίος». 

Στις χώρες της Μεσογείου, απ τν άλλη πλευρά, έτρωγαν «θαυματουργούς» καρπούς, βολβούς και φρούτα, όπως τα σύκα που ήταν φημισμένα στην αρχαία Ρώμη για τις αφροδισιακές ικανότητές τους.

Στην δε αρχαία Βαβυλώνα, πριν από περίπου 4.000 χρόνια, ο πατέρας της νύφης προσέφερε (για προφανείς λόγους) επί ένα μήνα στο γαμπρό υδρόμελι (ένα αλκοολούχο ποτό με βάση το μέλι) και έτσι προέκυψε ο όρος «μήνας του μέλιτος». 

Στην αρχαία Ελλάδα, εξάλλου, «κάθε γεύμα είχε ένα ιδιαίτερο τελετουργικό: το φαγητό καταναλωνόταν με τα χέρια, ώστε να διεγείρεται η ερωτική διάθεση μέσω του αγγίγματος», λέει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, γενική διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (ΕΙΔ). «Όλες οι αισθήσεις έπρεπε να διεγερθούν ώστε να δημιουργηθεί ένα αισθησιακό περιβάλλον».

Οι τακτικές αυτές δεν στερούνται εντελώς επιστημονικής βάσης. Μελέτες των τελευταίων δεκαετιών έχουν δείξει ότι το σχήμα, το μέγεθος, η γεύση, το άρωμα αλλά και η υφή ενός τροφίμου μπορεί να δράσουν συνειρμικά και να δώσουν ερεθίσματα για τη διέγερση της ερωτικής επιθυμίας.

Επιπλέον, «πολλά τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού και είναι πιθανό να αυξάνουν την ερωτική επιθυμία και διέγερση», προσθέτει η κυρία Σταματάκη.

Ο ΚΡΟΚΟΣ. Την πιο επισταμένη προσπάθεια εντοπισμού των αφροδισιακών τροφίμων έκαναν το 2011 επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Guelph, στο Οντάριο του Καναδά.

Όπως έγραψαν στην επιθεώρηση «Food Research International», αναζήτησαν στην ιατρική βιβλιογραφία όλες τις καλά σχεδιασμένες μελέτες επί του θέματος και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όποιος θέλει να τονώσει την ερωτική επιθυμία και τις σεξουαλικές επιδόσεις του καλό είναι να βάλει στη διατροφή του τον κρόκο, το διάσημο μπαχαρικό της Κοζάνης, και ακολούθως το ginseng, το φημισμένο από την αρχαιότητα βότανο.

Η κατανάλωση αλκοόλ και σοκολάτας επίσης μπορεί να τονώσει την ερωτική επιθυμία, αλλά όχι και τις σεξουαλικές επιδόσεις, αφού η επίδρασή τους περιορίζεται στον εγκέφαλο και δεν επεκτείνεται στο κρεβάτι, σύμφωνα με τη μελέτη.

ΤΟ ΡΟΔΙ. Ένα τρόφιμο που υπόσχεται να τονώσει σημαντικά τις επιδόσεις στο κρεβάτι είναι το ρόδι. Μελέτη του Πανεπιστημίου Queen Margaret που δημοσιεύθηκε το 2012 έδειξε ότι ένα ποτήρι χυμός ροδιού την ημέρα επί 2 εβδομάδες μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα της «ορμόνης του σεξ» στο αίμα ανδρών και γυναικών.

Η ορμόνη αυτή είναι η τεστοστερόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 58 εθελοντές ηλικίας 21 έως 64 ετών, οι οποίοι όχι μόνο παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα της τεστοστερόνης τους κατά 16-30%, αλλά παρουσίασαν και σημαντική βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, η οποία τόνωσε περαιτέρω την ερωτική ζωή τους.

Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Impotence Research» μία άλλη ερευνητική εργασία, αυτή τη φορά του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η οποία είχε δείξει πως ένας στους δύο άντρες παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στη στυτική ικανότητα όταν αρχίζει να πίνει καθημερινά χυμό ροδιού.

Στη μελέτη αυτή είχαν συμμετάσχει 53 άνδρες, ηλικίας άνω των 21 ετών, οι οποίοι έπασχαν από ήπια έως μέτρια στυτική δυσλειτουργία. Οι εθελοντές έπιναν καθημερινά τον χυμό επί τέσσερις εβδομάδες και στους 25 παρατηρήθηκε βελτίωση της στυτικής ικανότητας.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Ειδικά για τους άντρες, η διατροφή φαίνεται πως είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία της στύσης.

Πριν από λίγα χρόνια, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Sexual Medicine» ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, καρύδια, προϊόντα ολικής αλέσεως και ψάρια, αλλά φτωχή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένες τροφές, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία.

Την μελέτη αυτή πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την δρα Κάθριν Εσποζίτο, από το Τμήμα Μεταβολικών Νόσων του Πανεπιστημίου της Νάπολης, οι οποίοι σε άλλες μελέτες τους έχουν διαπιστώσει πως η υγιεινή, μεσογειακή διατροφή ωφελεί τη σεξουαλική υγεία και των παχύσαρκων ανδρών, αλλά και των γυναικών.

Μάλιστα σε άλλες ερευνητικές εργασίες έχει διαπιστωθεί πως όταν οι παχύσαρκοι άνδρες βελτιώνουν την ποιότητα της διατροφής τους, περιορίζεται η στυτική δυσλειτουργία και βελτιώνεται η ποιότητα της στύσης τους.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ. Άλλα τρόφιμα που φαίνεται να είναι απαραίτητα για δραστήρια σεξουαλική ζωή είναι τα σπαράγγια, οι μπανάνες, το λάχανο, το σέλερι, η άγρια γλυκοπατάτα, τα σύκα, τα φύκια και φυσικά τα στρείδια, κατά τον δρα Έρικ Μπρέιβερμαν,επίκουρο καθηγητή στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης.

Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ μπορεί να τονώσει την φθίνουσα λίμπιντο, λίγα φιστίκια ως σνακ μπορεί να αυξήσουν την ερωτική διέγερση, το καφέ ρύζι μπορεί να τονώσει τις ερωτικές επιδόσεις των γυναικών και τα αβοκάντο αυξάνουν την ικανότητα να αποκομίζει κάποιος ικανοποίηση από το σεξ, σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιήσει.

Ιάπωνες ερευνητές, εξάλλου, έχουν διαπιστώσει ότι το σπανάκι, που είναι πλούσιο στο ιχνοστοιχείο μαγνήσιο, μπορεί να διευκολύνει την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και έτσι να συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων.

Η ΜΥΡΩΔΙΑ. Στο παιχνίδι του σεξ, όμως, δεν παίζει ρόλο μόνο η θρεπτική αξία των τροφίμων. Η μυρωδιά που αναδύουν μερικά τρόφιμα μπορεί να είναι αρκετή για να διεγερθούν ερωτικά άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με δύο μελέτες που πραγματοποίησαν ο νευρολόγος δρ Άλαν Ρ. Χιρς, διευθυντής στο Ερευνητικό και Θεραπευτικό Ίδρυμα Όσφρησης & Γεύσης (SΤΤRF) του Σικάγου, και οι συνεργάτες του.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν πως επηρεάζουν διάφορες μυρωδιές την ροή αίματος στα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών και δη στο πέος και στον κόλπο, καθώς η ροή του αίματος αποτελεί σαφή ένδειξη σεξουαλικής διέγερσης.

Όπως διαπίστωσαν, οι άνδρες έδειξαν να διεγείρονται από τον συνδυασμό της μυρωδιάς της λεβάντας με... κολοκυθόπιτα, ενώ οι γυναίκες από τη μυρωδιά της καραμέλας και του αγγουριού.

Ο δρ Χιρς δεν έχει καμία σαφή επιστημονική ερμηνεία για τα ευρήματα αυτά, αλλά εικάζει ότι ίσως οι συγκεκριμένες μυρωδιές ανακαλούν στη μνήμη κάποιες καλές αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, με αποτέλεσμα να «φεύγει» το άγχος και οι αναστολές και έτσι να διεγείρεται η ροή αίματος στα γεννητικά όργανα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μυρωδιές παίζουν καθοριστικό ρόλο και στην σωματική έλξη - και μολονότι είχαν εστιαστεί στη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος, είναι καλά γνωστό ότι αυτή σχετίζεται έντονα με τη διατροφή (κλασικό παράδειγμα, η μυρωδιά του σκόρδου που μπορεί να «αποτυπωθεί» για μέρες στο σώμα και μόνο ερωτική δεν μπορεί να θεωρηθεί).

 http://www.fotovoltos.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια