Τα πλεονεκτήματα των ανθρώπων που μεγαλώνουν μακριά από την πόλη


Νέα επιστημονική μελέτη από το Βέλγιο αποδεικνύει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν στην εξοχή, σε μια όχι και τόσο καθαρή φάρμα, παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα κινδύνου εμφάνισης άσθματος ή αλλεργιών. Επιπλέον, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι η ανατροφή ενός παιδιού σε αγρόκτημα, κυρίως ενός που εκτρέφει ζώα για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, έχει προστατευτικά αποτελέσματα για τον
οργανισμό του, ενώ μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη ενός μελλοντικού εμβολίου κατά του άσθματος.

Εδώ και 30 χρόνια, πιστεύεται πως η εμμονή των σύγχρονων αστών με την καθαριότητα εξασθενεί σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση ασθενειών. Η παραπάνω έρευνα ενισχύει αυτήν την άποψη και προστίθεται στις 20 περίπου μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και έχουν αποδείξει ότι όσα παιδιά μεγαλώνουν σε αγροκτήματα αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο για άσθμα και αλλεργείες.

Όπως φανερώνουν οι επιστήμονες του Διαπανεπιστημιακού Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας (VIB) της Φλάνδρας και του Πανεπιστημίου της Γάνδης, είναι βέβαιο πως αν ένα παιδί εκτεθεί στη σκόνη αγροκτήματος, η οποία είναι γεμάτη μικροοργανισμούς, θα αναπτύξει ισχυρότερη άμυνα ενάντια στο αλλεργικό άσθμα. Και αυτό γιατί, όπως λένε οι ερευνητές, η σκόνη μιας φάρμας εξασκεί την κυτταρική μεμβράνη του εσωτερικού της αναπνευστικής οδού, ώστε να αντιδρά λιγότερο έντονα σε ό,τι προκαλεί αλλεργία.
Όλα τα παραπάνω βασίζονται στην παραγωγή ενός ενζύμου που παράγει ο οργανισμός όταν έρθει σε επαφή με τη σκόνη του αγροκτήματος, το Α20, ενώ όπως απέδειξαν επιστημονικά πειράματα σε ζώα και ανθρώπους, όσοι υπέφεραν από αλλεργίες δεν είχαν το εν λόγω στοιχείο.
Επιπλέον, οι ερευνητές μελέτησαν 2.000 παιδιά που ζουν σε φάρμες, επιβεβαιώνοντας πως τα περισσότερα είναι προστατευμένα.
Εν τέλει, φαίνεται πως όσο πιο καθαρός είναι ένας χώρος, τόσο πιο δύσκολα έρχεται ένα άτομο σε επαφή με τις ενδοτοξίνες των βακτηριδίων, γεγονός που δεν εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την επιφάνεια της αναπνευστικής οδού, με συνέπεια την εμφάνιση άσθματος και αλλεργίας. Όταν οι επιστήμονες καταφέρουν να εντοπίσουν την ουσία που οδηγεί στην παραγωγή του Α20, τότε θα καταφέρουν να παρασκευάσουν και το φάρμακο για την πρόληψη του άσθματος, όμως έως τότε θα χρειαστούν ακόμα χρόνια έρευνας για να το πραγματοποιήσουν.

seleo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια