Χρυσόμελο: Οι θησαυροί της κυψέλης


Πολλές φορές επιμένω πως ένα προϊόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο, καθώς πέρα από τα προφανή χαρακτηριστικά του ως προϊόν, σχεδόν πάντα, ενσωματώνει και στοιχεία από την προσωπικότητα του παραγωγού του. Ίσως κάποιοι το θεωρήσουν τραβηγμένο αλλά για μένα είναι πλέον ξεκάθαρο πως για να καταλάβω ένα προϊόν θα πρέπει να γνωρίσω τον παραγωγό του, και επιμένω σε αυτό.Η διαδικασία παραγωγής, η επιλογή των υλικών, ο συνδυασμός τους, η συσκευασία, το μέγεθος, η ιστορία και ο τρόπος που την αφηγείται ο κάθε παραγωγός ως αποτέλεσμα της προσωπικότητας και της φιλοσοφίας του είναι οι επιλογές που το καθορίζουν.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια και που συνεχίζει να χαράζει βαθιά την πορεία αυτού του τόπου. Μελετώντας εντατικά την ελληνική παραγωγή στα χρόνια της κρίσης έχω έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με απλές, αλλά βαθύτατα κοινωνικές και συναισθηματικές ιστορίες σύνδεσης των ανθρώπων με την φύση. Πόσο έχει επηρεάσει την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση; Θα φανεί στα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η Ελλάδα του 2015 είναι μια άλλη Ελλάδα.
Για τους παραπάνω λόγους, παρακολουθώντας το Χρυσόμελο τους τελευταίους 6 μήνες θέλησα να γνωρίσω τους παραγωγούς του ώστε να καταλάβω που οφείλεται η συνεχώς ανοδική και επιτυχημένη πορεία αυτής της προσπάθειας.

Το Χρυσόμελο
Το Χρυσόμελο, δηλαδή ο Γιάννη Ταμπάρης και η Χρύσα Νικηφόρου προέρχονται από την Μεσσηνία. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια καλή βάση σε σχέση με τη γη και τα προϊόντα της καθώς η Μεσσηνιακή γη αποτελεί έναν από τους εύφορους παραδείσους της χώρας μας. Δεν αρκεί όμως αυτό. Απαιτείται προσωπικότητα και ένα ερέθισμα για να μπορέσει κάποιος στη βάση που διαθέτει να χτίσει και να προοδεύσει. Στην προκειμένη περίπτωση το ερέθισμα ήταν πριν από λίγα χρόνια η θητεία του Γιάννη και της Χρύσας δίπλα σε έναν μελισσοκόμο της Μεσσηνίας, όπου εκεί έμαθαν και συνδέθηκαν με τις μέλισσες και το μέλι. Το ερέθισμα χρειαζόταν μια αφορμή και η αφορμή δόθηκε όταν καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία στην οποία εργαζόταν ο Γιάννης. Τη στιγμή εκείνη, και εν μέσω της κρίσης, πάρθηκε μια απόφαση ζωής, όπως συνέβη και σε πολλές περιπτώσεις άλλων παραγωγών, που έμελλε να αλλάξει τις ζωές τους. Το Χρυσόμελο ιδρύθηκε το 2014 με μελισσοκομική βάση το Πλατύ Μεσσηνίας, λίγο έξω από την Καλαμάτα.


Τα προϊόντα
Από την Μεσσηνία τα μελίσσια ταξιδεύουν ολόκληρο τον χρόνο σε περιοχές που έχουν μελετηθεί έτσι ώστε να παράγουν το μέλι που επιθυμεί ο παραγωγός τους, την κατάλληλη εποχή και σε εξαιρετική ποιότητα. Έτσι, τα μελίσσια αφού ενισχυθούν, δηλαδή ο πληθυσμός αυξηθεί και δυναμώσει τρυγώντας τα άνθη της περιοχής, χωρίζονται σε ομάδες.
Μια ομάδα θα ταξιδέψει στο Άργος για να τρυγήσει τέλος της Άνοιξης τα άνθη πορτοκαλιάς που απλόχερα βρίσκονται στην περιοχή. Από εκεί θα συγκομισθεί το αρωματικό μέλι πορτοκαλιάς, ένα από τα χαρακτηριστικά προϊόντα του Χρυσόμελου.
Μια άλλη ομάδα θα ανηφορίσει προς την ορεινή Ναυπακτία όπου οι μέλισσες θα τρυγήσουν ένα δάσος αιωνόβιων δέντρων για να αποδώσουν το βαρύ αλλά θρεπτικότατο και χαρακτηριστικό μέλι βελανιδιάς. Μελίσσια επίσης θα ταξιδέψουν στην Χαλκιδική για την ερείκη αλλά και στην Εύβοια για την ασφάκα, με την μεγάλη νεκταροέκκριση, που θα δώσουν αρωματικά μέλια όπως είναι επίσης το θυμαρίσιο αλλά και το μέλι ανθέων.
Το χρυσόμελο όμως δεν σταματά εκεί. Αναζητώντας συνεχώς νέα προϊόντα συνεργάζεται με άλλους Έλληνες παραγωγούς με σκοπό τον πειραματισμό και την καινοτομία. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέλια είναι αυτό με μύρτιλο όπου καρποί βυθίζονται στο μέλι και μέσω της διαδικασίας εκχύλισης το μέλι αποκτά συμπληρωματικά αρώματα και στοιχεία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το μέλι με αμύγδαλο μια ακόμη καινοτομία του Χρυσόμελο.


Το μέλι ως τροφή
Το μέλι υπήρξε ένα από τα πιο γνωστά συστατικά της ελληνικής διατροφής ήδη από την αρχαιότητα, καθώς οι αρχαίοι μας πρόγονοι το συνέδεσαν με το νέκταρ και την αμβροσία, την τροφή των Θεών. Το χρησιμοποιούσαν σχεδόν παντού ανακατεύοντας το με κρασί ή ξύδι ή ακόμη και σκέτο συνοδεία ξηρών καρπών και φρούτων, σε ψωμιά και πίτες. Εκτιμούσαν τις θεραπευτικές του ικανότητες και του απέδιδαν συμβολισμούς για τη μακροζωία, την αφθονία και τον πλούτο.
Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες μελιού: το μέλι ανθέων και το μέλι μελιτωμάτων δηλαδή το μέλι που προέρχεται από δασικά φυτά και κωνοφόρα δέντρα. Από όλες τις κατηγορίες το θυμαρίσιο μέλι, που θεωρείται το καλύτερο, έχει απαλή γεύση και ευωδιαστό άρωμα, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το μέλι από πεύκο και έλατο με έντονη γεύση και δυνατά αρώματα. Μέλι επίσης παράγεται από εσπεριδοειδή, καστανιά και κουμαριά, ενώ ειδική μνεία θα πρέπει να κάνουμε στο ρείκι, και ειδικά στη φθινοπωρινή ερείκη, το κατεξοχήν μελισσοκομικό φυτό του Σεπτεμβρίου που δίνει εξαιρετικό και μυρωδάτο μέλι. Η σημασία του μελιού λοιπόν είναι κάτι παραπάνω από προφανής για τη χώρα μας ενώ σε πολλά μέρη της Ελλάδας παράγεται σήμερα μέλι εξαιρετικής ποιότητας, ανάλογα με την εποχή και τον τόπο.



Ο παραγωγός
Το Χρυσόμελο είναι μια «αληθινή» ελληνική εταιρεία με ανθρώπους που αγαπούν τη δουλειά τους. Αποφάσισαν να κάνουν αυτό που τους γεμίζει και να το κάνουν καλά. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της συζήτησής μου με τον Γιάννη ήταν η στιγμή που μου εκμυστηρεύτηκε πως «αν και δουλεύω περισσότερο από πριν τώρα νιώθω πως δεν δουλεύω». Συγκρατήστε αυτή τη φράση γιατί περικλείει μέσα της αγάπη, ολοκλήρωση και ευτυχία, ουσιαστικά ζητούμενα στην εποχή μας.
Η Χρύσα δάνεισε το όνομά της στον διακριτικό τίτλο και μαζί με τον Γιάννη πασχίζουν να αποδείξουν πως το μέλι είναι χρυσός. Και δεν μιλάμε με οικονομικούς όρους αλλά με όρους παραγωγής και θρεπτικής αξίας. Αν και πρόκειται για μια εταιρεία ενός μόλις έτους οι επιδόσεις είναι συντριπτικές. Διάθεση σε ολόκληρη την Ελλάδα και εξαγωγές από τον πρώτο κιόλας χρόνο σε Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Κύπρο, Νέα Υόρκη, Σλοβενία, Αυστρία ενώ έπεται συνέχεια.
Ο δρόμος είναι μακρύς και σίγουρα υπάρχουν αρκετά σημεία που δέχονται βελτίωση, εντούτοις, η συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου της γαστρονομίας για τη δημιουργία νέων προϊόντων μελιού είναι καθοδόν και ήδη πραγματοποιείται. Ταυτόχρονα Ο Γιάννης και η Χρύσα έβαλαν από τώρα τις βάσεις για την «διάδοχη» κατάσταση, σε καμιά εικοσαριά χρόνια, με αγάπη για το Χρυσόμελο τους.

http://www.fnl-guide.com/gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια