Εχθροί και ασθένειες του μαρουλιού


Το μαρούλι είναι ένα δημοφιλές λαχανικό, αλλά χρειάζεται προσοχή στην καλιέργειά του. Χρειάζεται προστασία από διάφορους μύκητες (γνωστές μούχλες), από τα έντομα, τους γυμνοσάλιαγκες και τα πουλιά. Εξίσου σημαντικό είναι βέβαια να μην υπάρχουν προβλήματα που μπορούν να σταματήσουν την ομαλή ανάπτυξη του φυτού.
Α - Μύκητες.
Γενικά μπορούν να εμφανιστούν πολλές ασθένειες στα μαρούλια, αλλά οι πιο συνηθισμένες είναι οι δύο μυκητολογικές προσβολές που περιγράφουμε παρακάτω. Αν ο καιρός είναι υγρός και κρύος, τα μαρούλια εύκολα μπορεί να προσβληθούν από μύκητες.

α) Προσβολή από το μύκητα Bremia lactucae. Εμφανίζονται κιτρινωπά σημάδια ανάμεσα στις φλέβες των παλαιότερων φύλλων, ενώ στο κάτω μέρος των φύλλων παρουσιάζονται υπόλευκες περιοχές με μούχλα. Τα προσβεβλημένα σημεία μεταγενέστερα γίνονται καφέ και νεκρόνεται όλο το φύλλο.
β) Προσβολή από Botrytis cinerea. Προσβάλλει συνήθως το φυτό στα σημεία που έχει τραυματιστεί και δημιουργεί ένα καφε-κόκκινο σάπισμα που φτάνει έως στην καρδιά του μαρουλιού και το μαραίνει. Για αυτό όταν σκαλίζουμε τα μαρούλια πρέπει να προσέχουμε να μην τα τραυματίζουμε. Τα προβλήματα απο τον βοτρύτη είναι μεγαλύτερα την Ανοιξη και το Φθινόπωρο που οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές.
Και στις δύο περιπτώσεις μυκήτων, αφαιρούμε τα προσβεβλημένα φύλλα αμέσως μόλις τα προσέξουμε ή ξεριζώνουμε ολόκληρα τα προσβεβλημένα φυτά αν η ασθένεια έχει προχωρήσει. Μετά πρέπει να  ψεκάσουμε τα υπόλοιπα μαρούλια με κάποιο μυκητοκτόνο που θα αγοράσουμε από γεωπονικό κατάστημα γεωργικών εφοδίων. Εαν δεν θέλουμε να
χρησιμοποιούμε φάρμακα τότε θα πρέπει να λάβουμε προκαταβολικά κάποια μέτρα για να περιορίσουμε τις μυκητιάσεις.
1) Προσέχουμε να μην τραυματίζουμε τα φυτά στο σκάλισμα.
2) Περιορίζουμε όσο γίνεται το βρέξιμο των φύλλων και ποτίζουμε πάντα το πρωί ώστε να έχουν στεγνώσει τα φύλλα μέχρι το απόγευμα.
3) Φυτεύουμε σε μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των φυτών για καλύτερο αερισμό ιδίως στις πιο υγρές εποχές του χρόνου.
4) Κάνουμε τακτικό ξεχορτάριασμα.
5) Δεν ρίχνουμε τα προσβεβλημένα φύλλα και φυτά στο σωρό για κομποστοποίηση.
6) Κάνουμε αμειψισπορά (δηλαδή εναλλαγή καλλιεργειών) έτσι ώστε σε κάθε σαιζόν να φυτεύουμε σε διαφορετικό σημείο του κήπου τα μαρούλια μας.
Β - Εντομα
α) Σημαντικό πρόβλημα στα μαρούλια μπορεί να δημιουργηθεί όταν προσβληθούν από τη μελίγκρα των ριζών. Πρόκειται για μικρές γκρίζες μελίγκρες που εγκαθίστανται στις ρίζες των μαρουλιών και δημιουργούν αποικίες. Τα φυτά μαραζώνουν και σιγά-σιγά μαραίνονται. Η αντιμετώπιση της γκρίζας μελίγκρας απαιτεί συνήθως ξερίζωμα και την καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών και χρήση μετά κάποιου ειδικού σκευάσματος (εντομοκτόνου) που θα  βρούτε σε γεωπονικά καταστήματα. Δεν ρίχνουμε τα ξεριζωμένα φυτά για κομποστοποίηση.
β) Πράσινη μελίγκρα. Όπως και πολλά άλλα φυτά του κήπου μας, η γνωστή πράσινη μελίγκρα μπορεί να προσβάλει και τα μαρούλια μας αδυνατίζοντάς τα, παραμορφώνοντας τα φύλλα τους και γεμίζοντάς τα με την κολλώδη ουσία που εκκρίνουν οι μελίγκρες. Τα μαρού­λια τελικά δεν τρώγονται. Μόλις εμφανιστεί η πράσινη μελίγκρα μπορούμε να την
αντιμετωπίσουμε με κάποιο βιολογικό ή χημικό παρασκεύασμα που θα βρούμε σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων. Εαν χρησιμοποιήσουμε βιολογικά σκευάσματα τότε θα χρειαστούν περισσότεροι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των μελίγρων.
Γ - Γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια.
Μετά απο βροχή ή όταν ο καιρός είναι πολύ υγρός οι γυμνοσάλιαγκες κάνουν πάρτυ στα μαρούλια και στα άλλα λαχανικά του φθινωπόρου. Η αντιμετώπιση τους γίνεται πάντα με σαλιγκαροκτόνο δόλωμα (βιολογικό) ή με παγίδες σαλιγγαριών.
Δ - Πουλιά - Ακρίδες
Πολλές φορές οι επιθέσεις μικρών πουλιών και ακρίδων ειδικά την Ανοιξη δημιουργούν αρκετά προβλήματα στα μικρά και τρυφερά μαρούλια. Ο καλύτρερος τρόπος προστασίας από τα πουλιά είναι με τα δίχτυα σκίασης που προστατεύουν συνχρώνος την καλλιέργεια από την πολύ ζέστη και τον έντονο ήλιο, ή με ειδικά δίχτυα πουλιών από λεπτή πετονιά.

http://neosagroths.blogspot.gr/

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια