«Διαδικτυακή πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 20.000 ευρώ»

Με τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας θα επιταχυνθεί η διαδικασία της ρύθμισης των οφειλών ύψους μέχρι 20.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είπε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων μιλώντας στις 2/10 Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.
Ως τον Ιούνιο του 2018 θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις εφάπαξ – αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου.
Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 20.000, ο κ. Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε ότι, υπάρχει καθυστέρηση, αλλά τόνισε ότι θα δημιουργηθεί διαδικτυακή πλατφόρμα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Για τη διαδοχική ασφάλιση, ο ίδιος είπε ότι πλέον το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών από ασφαλισμένους και εργοδότες θα μετρά αθροιστικά για τον υπολογισμό συντάξεων.



Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές έχει καταβάλει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πάρει. Αυτό που αλλάζει με την διαδοχική ασφάλιση είναι ότι όταν γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων, θα ληφθούν υπ’ όψη οι εισφορές των ασφαλισμένων που μέχρι τώρα δεν υπολογίζονται.
Άρα, θα υπάρχει βελτίωση κυρίως στις χαμηλότερες συντάξεις, όπως είπε. Ικανοποίηση όλων των αιτήσεων εφάπαξ ως τον επόμενο Ιούνιο Οι εκκρεμείς αιτήσεις για την καταβολή εφάπαξ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018, εκτίμησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο πέρυσι εκδόθηκαν πάνω από 17.000 εφάπαξ.
Αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου – προσαρμογές για τις συντάξεις χηρείας
Ειδική αναφορά έκανε και στις συντάξεις χηρείας, για τις οποίες επεσήμανε ότι «μέχρι τις 13 Μαΐου του 2019 δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο υπάρχον καθεστώς καταβολής των συντάξεων», ενώ σημείωσε ότι θα γίνουν αλλαγές όσον αφορά το νόμο Κατρούγκαλου.

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι γονείς με ανήλικα παιδιά θα παίρνουν σύνταξη χηρείας μέχρι τα παιδιά τους να γίνουν 24 ετών, σε οποιαδήποτε σχολή κι αν σπουδάζουν, ενώ μέχρι σήμερα αυτό αφορούσε μόνο παιδιά που σπούδαζαν σε ΑΕΙ. Επιπλέον, όταν το παιδί συμπληρώσει τα 24 και σπουδάζει και ο γονιός έχει ξεπεράσει τα 55, δεν πρόκειται να κοπεί η σύνταξή του. Στόχος, όπως τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι «να μην μείνει κανένας άνθρωπος ακάλυπτος», χωρίς εισόδημα.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ, η οποία όπως υπογράμμισε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 είχε αφήσει απλήρωτες 360.000 συνταξιοδοτικές παροχές. Παράλληλα, επισήμανε ότι από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2017, έχουν εκδοθεί 429.000 παροχές κύριων, επικουρικών και εφάπαξ συνταξιοδοτήσεων, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 120.000 παροχές.

Αναφορικά με τον ΕΔΟΕΑΠ, ο Τάσος Πετρόπουλος εκτίμησε ότι θα υπάρξει άμεσα λύση, αναφέροντας ότι πλέον η εργοδοτική εισφορά θα αυξηθεί κατά 2% επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων.

paseges.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια