Συνταγή: Πως φτιάχνεται το σαλάμι αέρος Λευκάδας


Κύριο συστατικό στην παρασκευή του σαλαμιού είναι το φρέσκο χοιρινό κρέας.
Συνήθως είναι σφάγιο το πολύ τριών ημερών και χρησιμοποιείται ολόκληρο το ζώο και όχι ένα μέρος του.
Συντηρείται στο ψυγείο στους 0 βαθμούς Κελσίου από όπου φεύγει ώστε να του γίνει η κατάλληλη επεξεργασία.
Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι αρμόδιοι παραλαμβάνουν το κρέας και με τη χρήση του μαχαιριού (επομένως χειρωνακτικά) γίνεται η αφαίρεση των κοκάλων και των νεύρων.
Στη συνέχεια το τεμαχίζουν σε μικρότερα κομμάτια και διαχωρίζουν το λίπος από το ψαχνό, διότι και το λίπος θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή του σαλαμιού.



Κατόπιν μια ποσότητα κρέατος (300 κιλά) μπαίνουν στην μηχανή του κιμά για να αναμειχθεί έπειτα με το λίπος το οποίο είναι κομμένο σε μικρά κυβάκια.
Στη πορεία το μείγμα μεταφέρεται σε ένα μεγάλο μίξερ για να αναμειχθεί με άλλα υλικά όπως είναι το σκόρδο (400 γρ σκόρδο ανά 100 κιλά κρέατος τα οποία πολτοποιούνται σε ένα μίξερ), το αλάτι ( το οποίο κοσκινίζεται με σουρωτήρι και η αναλογία είναι 3 κιλά αλάτι ανά 100 κιλά κρέατος) καθώς και το πιπέρι.
Τέλος, περνά από μια μηχανή που του δίνει το φαλλικό σχήμα το οποίο έχει για να μεταφερθεί στη συνέχεια στον χώρο ωρίμανσης του όπου αποτελεί και το σημαντικότερο κομμάτι κατά τη διαδικασία της παρασκευής.
Προκειμένου να επιτευχθεί μια ευγενής ωρίμανση απαιτούνται σταθερή υγρασία και σταθερή θερμοκρασία ενώ το χρονικό όριο ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στις 8 ημέρες ώστε να αποκτήσει το σαλάμι τα αρώματα τα οποία έχει αλλά και την γεύση του.


Επειδή το σαλάμι είναι αέρος μόλις βγει από τον χώρο ωρίμανσης δεν μπαίνει στο ψυγείο, αντίθετα παραμένει εκτός και ωριμάζει με τον αέρα. Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί η συσκευασία διατηρείται έως και τέσσερις μήνες στο ψυγείο.

Το μυστικό της επιτυχίας του σαλαμιού είναι το κλίμα της Λευκάδας, «το οποίο περιέχει αρκετή υγρασία και αφήνει το σαλάμι να ωριμάζει σιγά σιγά και να κάνει τις ζυμώσεις που πρέπει».
Το βάρος του είναι σταθερό και ο καταναλωτής μπορεί να το βρει στην αγορά στην ενδεικτική τιμή των 3 με 4 ευρώ ανάλογα τον πωλητή.



Βασικός στόχος της οικογένειας είναι η διατήρηση της ποιότητας στα παραγόμενα προϊόντα.
Η εταιρία διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και έμπειρο προσωπικό προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο παρά την ύπαρξη των σύγχρονων μέσων, πολλές εργασίες γίνονται με τον παραδοσιακό χειρωνακτικό τρόπο, και απότοκο αυτού είναι η μειωμένη παραγωγή που δεν είναι εφικτό να ανταπεξέλθει στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση.

ΠΗΓΗ