Πώς μεγαλώνουμε ένα αρνάκι ή ένα κατσικάκι


Πολλές φορές είναι αναγκαία η και υποχρεωτική η τεχνητή γαλουχία κάποιων (η και όλων) κατσικιών στην εκτροφή .

Κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος που πρέπει να γίνει αυτό είναι ο εξής :
Ημέρα 1η: Είναι ζωτικής σημασίας ( όσο το δυνατό πιο γρήγορα από τη γέννηση του ) για το νεογέννητο κατσικάκι να προσλάβει (πιεί) 1 λίτρο πρωτογάλακτος (το ελάχιστο) τις πρώτες 24 ώρες τις ζωής του . Αυτό πρέπει να δοθεί σε 4 ( τέσσερα ) γεύματα       ( τουλάχιστο ). Για το πόσο πρωτόγαλα χρειάζεται ένα κατσικάκι πρέπει να ξέρουμε ότι για κάθε 1 κιλό ζώντος βάρους απαιτούνται 200 ml πρωτογάλακτος .


Ημέρες 2η – 9η: Προχωρούμε σε σταδιακή αλλαγή του πρωτογάλακτος με κάποιο υποκατάστατο κατσικίσιου γάλακτος σε σκόνη αφού αυτό ανασυσταθεί με την απαραίτητη ποσότητα νερού σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας που το παράγει . Ταΐστε σε θερμοκρασία που να το αισθάνεστε ζεστό στα χέρια σας. Συνολική ποσότητα 1 – 1.2 λίτρα υποκατάστατου γάλακτος ανά κατσικάκι ανά ημέρα. Η ποσότητα αυτή πρέπει να δοθεί σε 4 ( τέσσερα ) γεύματα.

Ημέρες 10 – 19: Μπορούμε να αρχίσουμε να βάζουμε σε κατάλληλες τροφοδόχους ( ταϊστρες ) πολύ καλής ποιότητας σανό μηδικής ( ” τριφύλλι ” ) και πέλλετς μίγματος συμπυκνωμένων ζωοτροφών ( ” φύραμα ” ) το κάθε ένα χωριστά . Η ποσότητα γάλακτος πρέπει να παραμείνει η ίδια με της προηγούμενης περιόδου μπορεί όμως να δίνεται σε 3 ( τρία ) γεύματα.

Ημέρες 20 – 42: Συνεχίστε δίνοντας σανό και πέλλετς . Προσθέστε στο χώρο που είναι τα κατσικάκια και ένα ρηχό δοχείο με καθαρό νερό ( για να μπορούν να πίνουν ) το οποίο πρέπει να αλλάζετε τακτικά . Επίσης τόσο οι ταϊστρες όσο και οι ποτίστρα πρέπει να είναι έτσι τοποθετημένες ώστε τα κατσικάκια να μην μπορούν να τις λερώνουν με τα πόδια τους ή με ακαθαρσίες . Η ποσότητα γάλακτος πρέπει να παραμείνει η ίδια με της προηγούμενης περιόδου . Να δίνεται σε 2 ( δύο ) γεύματα.

Ημέρα 43 και μετά: Τα κατσικάκια πλέον μπορούν να απογαλακτιστούν . Συνεχίστε να ταΐζετε καλής ποιότητας σανό μηδικής και πέλλετς αντικαθιστώντας σταδιακά ( αν θέλετε ) με κάποιο άλλο μίγμα συμπυκνωμένων ζωοτροφών ( δικό σας ) στο οποίο οι καρποί δεν θα είναι αλεσμένοι ή αλευροποιημένοι.

Μπορείτε αν θέλετε και είναι και κάτι που το συνιστώ να συνεχίσετε να ταΐζετε γάλα στα κατσικάκια μέχρι και την ηλικία των 8 η ακόμα και 9 εβδομάδων . 1 γεύμα των 500 ml ημερησίως . Προσωπικά συνεχίζω μέχρι και τις 90 ημέρες . Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά !!!!! Αυτό γιατί μειώνεται στο ελάχιστο το στρες του απογαλακτισμού και μέχρι την 90η ημέρα τα κατσικάκια έχουν γίνει ολοκληρωμένα μηρυκαστικά .

Μερικές συμβουλές : Το υποκατάστατο γάλακτος το δίνουμε με μπουκάλι που έχει προσαρμοσμένο θήλαστρο ( μπιμπερό ) . Αν πρόκειται για μικρό αριθμό κατσικιών . Για περισσότερα κατσίκια χρησιμοποιούμε κουβάδες με θήλαστρα .

Μετά από κάθε γεύμα μπουκάλια , κουβάδες , θήλαστρα και ότι χρησιμοποιήσαμε για την παρασκευή και χορήγηση του υπ. γάλακτος πρέπει να πλένονται σχολαστικά και αν είναι δυνατό να απολυμαίνονται κιόλας . Μη ξεχνάτε ότι το γάλα αποτελεί άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροβίων !!!

Το μίγμα των πέλλετς που θα διαλέξετε πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 18 – 20 %.

Από τη 1 ημέρα πρέπει να τοποθετηθεί στο box των κατσικιών μια λάμπα υπέρυθρων ( 1 – 2 μέτρα από το έδαφος ) ώστε αυτά να μπορούν να βρουν κάποιο ζεστό χώρο ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν μέχρι κα την 20η ημέρα τα κατσικάκια μπορούν και θέλουν να καταναλώνουν περισσότερο γάλα μπορείτε να τους δίνετε 100 – 200 ml ημερησίως . Αρκεί αυτή η ποσότητα να μη προκαλεί μετεωρισμούς ή διάρροιες.

Σε περίπτωση διατροφικών διαρροιών αντικαθιστούμε το ρόφημα με μίγμα ηλεκτρολυτών και χορηγούμε Sulfamycine σκόνη 2 – 4 γρ. διαλυμένη σε νερό σε κάθε κατσικάκι 3 φορές την ημέρα . Για μια η δύο μέρες όσο να σταματήσει η διάρροια . Σε περίπτωση μικροβιακών διαρροιών συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας ο οποίος θα μας συστήσει και τη κατάλληλη θεραπεία.

Άφησα για το τέλος το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου και αυτό αφορά τη σκόνη γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί . Υπάρχουν πολλές εταιρείες στο εμπόριο . Εκείνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι το γάλα αυτό να είναι κατάλληλο για κατσίκια και όχι μόνο για αρνιά . Αν πάλι έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα ακριβό και ένα ακριβότερο της ίδιας εταιρείας προτιμήστε το ακριβότερο γιατί είναι σίγουρα καλύτερο. (Αυτά ισχύουν για την τεχν. γαλουχία υπεράριθμων ή ορφανών κατσικιών . Σε περίπτωση που εφαρμόζεται τεχν. γαλουχία σε όλα τα κατσίκια τότε μπορούμε να συζητήσουμε και για χρησιμοποίηση αγελαδινού υποκατάστατου γάλακτος κτλ.)

Κοινοποιήστε σε κτηνοτροφικές ομάδες το άρθρο του Neosagroths βοηθήστε να γίνει γνωστό!!!

ΠΗΓΗ