Πόσο κοστίζει η ενεργοποίηση δικαιωμάτων στην Ιταλία και πόσο στην Ελλάδα;


Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του περιοδικού olivenews που φέρει τους Ιταλούς αγρότες να καταβάλλουν μόλις 7 ευρώ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους και μάλιστα, όπως γράφει, με το ποσό αυτό να ισχύει για όλους ανεξάρτητα από το είδος ή το μέγεθος της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα μάλιστα αναφέρει πως τη διαχείριση του συστήματος στην Ιταλία έχει αναλάβει μια κοινοπραξία αγροτικών οργανώσεων, η CAA ,και ο αγρότης απλά τηρεί ένα "βιβλίο" με όλες τις πληροφορίες για τη γεωργική εκμετάλλευση που κατέχει. Η Κοινοπραξία βοηθά στη συμπλήρωση και επικαιροποίηση αυτού του "βιβλίου" με αντάλλαγμα τα 7 ευρώ.


Στην Ελλάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και των πιστοποιημένων φορέων για το ΟΣΔΕ η πραγματικότητα των ενεργοποιήσεων είναι οδυνηρή και για την τσέπη των αγροτών και για τα νεύρα τους, αφού συνωστίζονται σε ουρές ,ώρες ατελείωτες, για να ενεργοποιήσουν εγκαίρως.

Τα παράπονα των αγροτών τα τελευταία χρόνια είναι έντονα για το σύστημα που έχει υιοθετηθεί και κυρίως για τα ποσά που πρέπει να καταβάλλουν και που φέτος ξεκινούσαν από 30 ευρώ και έφθαναν σε σχεδόν 200 ευρώ.

Η Πρωτοβουλία Αγροτών, στην οποία μετέχει και η ΟΑΣΝΗ, εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση μέσω της οποίας ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη λήψη δραστικών μέτρων για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος με αφορμή την αφαίμαξη που υφίσταται ο αγρότης λόγω του ΟΣΔΕ.

Μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία τονίζει πως «Τα συνήθη υποζύγια καλούνται και φέτος να επωμισθούν εκτός των άλλων και τον διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό του τιμολογίου των δηλώσεων του ΟΣΔΕ.
Σε περιόδους κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας των αγροτών κάποιοι θεώρησαν ότι ανακάλυψαν τις χρυσοφόρες αγελάδες. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση αυτές είναι ισχνές»

«Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε», προσθέτει, «στον δημόσιο χαρακτήρα των δηλώσεων του ΟΣΔΕ αλλά και της εν γένει λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε στην κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης του συστήματος του ΟΣΔΕ ώστε να διασφαλίζεται και να προστατεύεται η μικρή αγροτική οικονομία.
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου στην κατεύθυνση αυτή και την λήψη δραστικών μέτρων για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος.
Ζητάμε την άμεση μείωση των τιμολογίων από τον φορέα που έχει αναλάβει την εκτέλεση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ τον έλεγχο την συμμόρφωσή του, και την προσαρμογή του στα πραγματικά δεδομένα σύμφωνα με την οικονομία της κρίσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος»

Ε.Β
http://www.ekriti.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια