ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ: Αυτό-το-φρούτο-μπορεί-να-παροπλίσει-τον-ιό-της-γρίπης

Νέο σοκ: Από τα γεωργικά εισοδήματα του 2015 προωθείται η αύξηση της φορολόγησης κατά 20%


Πρόσθετους αναδρομικούς φόρους για μεγάλο ποσοστό επαγγελμάτων επιφυλάσσουν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να κλείσει το "αγκάθι" των προαπαιτουμένων και να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του 2016, με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Σε αυτά τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα γεωργικά εισοδήματα του 2015 από το 13% στο 20%. Να υπενθυμίσουμε ότι η αύξηση είχε προγραμματιστεί για τα εισοδήματα του 2016, δηλαδή αυτά που θα δηλωθούν το 2017. Αντίθετα, με βάση τις ανακοινώσεις, ο αυξημένος συντελεστής θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα κτου 2015, που θα δηλωθούν το 2016.


Έτσι εξηγείται το αυξημένο κατά 32 εκατ. ευρώ κονδύλι από έσοδα φορολογίας των γεωργικών εισοδημάτων, στον Προϋπολογισμό του 2016, τα οποία όμως δεν προέκυπταν από πουθενά. Προφανώς η κυβέρνηση είχε ήδη δρομολογήσει το μέτρο χωρίς να το έχει ανακοινώσει.

Οι υπόλοιπες "εκπλήξεις"

Εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015. Λίγες μέρες πριν από το τέλος του έτους, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο εκτός από τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων και το περιουσιολόγιο, θα περιλαμβάνει και αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και συγκεκριμένα στη φορολογική κλίμακα με στόχο την είσπραξη περισσότερων εσόδων. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο ο κ. Αλεξιάδης, προανήγγειλε τις αλλαγές στη φορολογία, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις «σίγουρες» αλλαγές στη φορολογία για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015 είναι:

1. Φορολογική κλίμακα. Σχεδιάζονται μικρές αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των υψηλών εισοδηματικών τάξεων με στόχο, όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, την άρση των στρεβλώσεων. Οι παρεμβάσεις, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, είναι μικρής κλίμακας, επισημαίνοντας ότι το 2016 θα γίνουν ριζικές αλλαγές στη φορολογία.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση εφόσον εγκριθεί το σχέδιο από τους θεσμούς το αφορολόγητο όριο θα είναι περιορισμένο.

3. Εισοδήματα από ενοίκια. Αύξηση της φορολογίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου η κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια να γίνει περισσότερο προοδευτική με περισσότερα κλιμάκια. Στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα ύψους 142 εκατ. ευρώ από τον φόρο που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια.

4. Αλλαγές θα ανακοινωθούν και για τις αποδείξεις. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2015 δεν χρειάζεται οι φορολογούμενοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις (όπως προκύπτει από τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, άρθρο 72, παράγραφος 24). Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν απίθανο το υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει από τους φορολογούμενους να συγκεντρώσουν αποδείξεις σε διάστημα μερικών ημερών μέχρι το τέλος του έτους.

http://neosagroths.blogspot.gr/

ΠΗΓΗ

Σχόλια