Νέοι Αγρότες 2014 – Ποιοι εντάσσονται εύκολα και ποιοι όχι



Μετά την τελευταία προκήρυξη του προγράμματος ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι έντονο και φαίνεται πως θα γίνουν πολλές αιτήσεις. Καθημερινά επισκέπτεται τα γραφεία μας, και των συναδέλφων γεωπόνων μελετητών, αρκετός κόσμος και πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν τι πρέπει να κάνουν για να έχουν πιθανότητες ένταξης.

Η πιο εύκολη περίπτωση είναι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αποκτούν έναν αριθμό ζώων για να πάρουν και τα μέγιστα μόρια και τελειώνει εκεί όλη η ιστορία. Αυτοί απλώς θα πρέπει να προσέξουν να αποκτήσουν άδεια ίδρυσης λειτουργίας για τον στάβλο τους μετά την ένταξη τους στο πρόγραμμα.

Με τους λοιπούς της φυτικής παραγωγής τα πράγματα είναι ποιο δύσκολα, αφού υπολογίζονται από τους δείκτες του ΥΠΑΑΤ τα εισοδήματα της κάθε καλλιέργειας για τον υποψήφιο παραγωγό και συνήθως προτείνεται από τους μελετητές να γίνουν μεταβιβάσεις γης από τους γονείς (αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα) για να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ένταξης. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις οι μεταβιβάσεις γης αυτές αποτελούν σημαντικό επιπλέον κόστος...

Μελισσοκομία από μόνη της… ούτε λόγος. Φαίνεται πως το ΥΠΑΑΤ έχει αφήσει στην άκρη τους μελισσοκόμους και δε τους δίνει τα αντίστοιχα μόρια με τους κτηνοτρόφους. Επίσης τα χρήματα για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία είναι κατά 2500 ευρώ λιγότερα από τους λοιπούς υποψηφίους.

Η κάθε περίπτωση πάντως είναι ξεχωριστή και χρήζει συνάντησης με κάποιο γεωπόνο μελετητή για να εξετασθούν όλες οι πιθανότητες ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.


Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr
http://peroulakis.blogspot.gr
https://www.facebook.com/infoagroperoulakis

Πηγή: http://peroulakis.blogspot.gr