Οι υψηλές θερμοκρασίες μπερδεύουν τα αμπέλια


Ανοίγουν πρόωρα τα αμπέλια λόγω καλοκαιρίας, με συνέπεια να κινδυνεύει η παραγωγή.
Οι αμπελουργοί τρέχουν και δεν… φθάνουν να κλαδέψουν τα αμπέλια τους, για να σώσουν ότι μπορούν!

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην έχουν φέτος παραγωγή τα αμπέλια της Κρήτης λόγω καιρού, βρίσκονται οι αμπελουργοί που έκπληκτοι βλέπουν στα κλήματα τους να «ανοίγουν» τα «ματάκια»! Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ανυπαρξία βροχοπτώσεων το τελευταίο διάστημα, «τρέλαναν» τα αμπέλια που αναπτύσσονται σαν να βρίσκονται χρονικά λίγο πριν την άνοιξη...

Σύμφωνα με τους αγρότες αν δεν βρέξει αρκετά το επόμενο δεκαήμερο τα «ματάκια» των αμπελιών θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Κι αν το Μάρτιο χαμηλώσουν αρκετά οι θερμοκρασίες (ενδεχόμενο πολύ πιθανό), τότε τα «μάτια» των αμπελιών θα καταστραφούν και η μείωση της παραγωγής θα φθάσει το 90%!

Όμως, οι αμπελουργοί κλαδέψουν δεν κλαδέψουν, όλα τελικά θα κριθούν από τις προθέσεις του καιρού. Διότι κι αν χαμηλώσουν οι θερμοκρασίες, εάν δεν βρέξει, τα κλήματα θα αναπτυχθούν.

«Όχι μόνο στα αδύναμα, αλλά και στα δυνατά αμπέλια βλέπουμε να ανοίγουν τα μάτια. Τρέχουμε και δεν φθάνουμε. Νομίζαμε ότι είχαμε μπροστά μας για κλάδεμα περιθώριο τουλάχιστον 20 ημερών, αλλά μετά τις τελευταίες υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία, τα αμπέλια προχώρησαν. Κανονικά δεν έχουμε ούτε μέρα στη διάθεση μας!» λέει ο αμπελουργός και αγροτοσυνδικαλιστής Μιχάλης Καμπιτάκης.

Ο ίδιος λέει ότι μόνο οι βροχές, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα σώσουν τη φετινή παραγωγή. «Αν βρέξει ικανοποιητικά, τότε θα σταματήσει η ανάπτυξη των αμπελιών. Έτσι και ο παγετός μέσα στο Μάρτιο δεν θα προκαλέσει ζημιές. Αν δεν βρέξει τα αμπέλια θα αναπτυχθούν και το πρόβλημα με τυχόν κακοκαιρίες του Μαρτίου θα είναι τεράστιο. Η παραγωγή θα μειωθεί στο 1/10» λέει ο κ. Καμπιτάκης.



Πρόβλημα και στις ελιές

Αν δεν βρέξει αρκετά το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα και στην ελαιοπαραγωγή σύμφωνα με γεωπόνους και με αγρότες. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο η Κρήτη να βιώσει άλλη μια «κακή» χρονιά στο λάδι, με απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία του νησιού, τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

«Ακόμα και οι όψιμες βροχές είναι δυνατόν να σώσουν την παραγωγή ελαιόδεντρων. Το θέμα είναι να γίνουν τώρα αυτές οι βροχές!» σχολιάζει ο κ. Καμπιτάκης και προσθέτει ότι οι συνέπειες από το ενδεχόμενο νέας μειωμένης παραγωγής ελαιόλαδου στην Κρήτη θα είναι τεράστιες για τους ίδιους τους παραγωγούς και γενικά την τοπική οικονομία.

http://www.agronews.gr/