ΕΦΕΤ: Πρόστιμα 240.000€ σε 63 επιχειρήσεις για τον μήνα Ιανουάριο! Δείτε αναλυτικά την λίστα


O ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης σχετικά με τα αποτελέσματα της άσκησης των ελεγκτικών του αρμοδιοτήτων, ανακοινώνει ότι το μήνα Ιανουάριο του έτους 2014, από τη διαπίστωση παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας, επιβλήθηκαν σε 63 επιχειρήσεις τροφίμων πρόστιμα συνολικού ύψους € 240.000 .
Σε όσες εκ των παραπάνω περιπτώσεων προβλέπεται από τη νομοθεσία οι υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Τα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις επιχειρήσεων τροφίμων :


Για κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, μη κανονικών τροφίμων, νοθευμένων τροφίμων, τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας.


Για παραπλάνηση του καταναλωτή, έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.


Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, το είδος της παράβασης και το ύψος του προστίμου, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέχει στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα στη διαδρομή : www.efet.gr → ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ → ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Τέλος, ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών.



1. Πρόστιμο € 10.000 στην επιχείρηση εισαγωγής και εμπορίας τροφίμων και πρώτων υλών τροφίμων ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. στον Ωρωπό (Αυλώνας Αττικής) διότι διαπιστώθηκε ότι:
- Στην εγκατάσταση δεν εφαρμόζονταν και δεν τηρούνταν πάγιες διαδικασίες βάσει των αρχών του HACCP, ώστε να ελέγχονται οι πιθανοί κίνδυνοι για τα
τρόφιμα.


2. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση τυποποιημένων ειδών ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Δ. ΜΥΛΩΝΑΣ στον Ωρωπό (Πολυδένδρι Αττικής) διότι διαπιστώθηκε :
- Μη κανονικό τρόφιμο που παραπλανά τον καταναλωτή.

Πρόκειται για μέλι ζαχαροπλαστικής (όπως προκύπτει από την αυξημένη υδροξυμεθυλοφουρφουράλη), το οποίο μπορεί να κυκλοφορεί συσκευασμένο στο εμπόριο μόνο με την ένδειξη "μέλι μόνο για μαγειρική". Η αναγραφόμενη ένδειξη "αγνό μέλι" παραπλανά τον καταναλωτή διότι παρουσιάζει το συγκεκριμένο μέλι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ είναι όμοιο με όλα τα μέλια της ίδιας κατηγορίας. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται η διάθεσή του στην κατανάλωση.


3. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση τυποποιημένων ειδών ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Δ. ΜΥΛΩΝΑΣ στον Ωρωπό (Πολυδένδρι Αττικής) διότι διαπιστώθηκε :
- Μη κανονικό τρόφιμο που παραπλανά τον καταναλωτή.
Πρόκειται για μέλι ανθέων – κωνοφόρων με την ένδειξη "αγνό μέλι", το οποίο παραπλανά τον καταναλωτή διότι παρουσιάζει το συγκεκριμένο μέλι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ είναι όμοιο με όλα τα μέλια της ίδιας κατηγορίας. Το παραπάνω τρόφιμο κρίθηκε μη κανονικό και οι προς πώληση συσκευασίες (συνολικό βάρος περίπου 14 κιλά) δεσμεύτηκαν.


4. Πρόστιμο € 2.000 στο οβελιστήριο ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΦΛΕΝΤΖΟΥΡΗ & ΣΙΑ Ε.Ε. στο Αιγάλεω διότι διαπιστώθηκαν :
- Σοβαρές αποκλίσεις από τους όρους αδειοδότησης.
Η αποθήκη της επιχείρησης λειτουργούσε στο πατάρι, χώρος ο οποίος δεν περιλαμβανόταν στην άδεια λειτουργίας.


5. Πρόστιμο € 2.000 στο μικτό παντοπωλείο – κρεοπωλείο – κατεψυγμένα προϊόντα – παρασκευαστήριο παρακείμενου χώρου ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΜΟΝ. Ε.Π.Ε. στην Αθήνα (Κάτω Πετράλωνα) διότι διαπιστώθηκε :
- Παραπλάνηση καταναλωτή.
Στο ψυγείο του καταστήματος υπήρχαν προς πώληση τεμάχια κρέατος μόσχου, τα οποία σύμφωνα με τις πινακίδες πώλησης ήταν προέλευσης ΕΛΛΑΔΟΣ. Στον ψυκτικό θάλαμο υπήρχε μόνο συσκευασμένο κρέας μόσχου με τα κάτωθι στοιχεία επισήμανσης "Μοσχάρι ΓΑΛΛΙΑΣ – ΦΛΩΡΙΔΗΣ GR A133 EC. Ημ. συσκευασίας 16.8.2012 Ημ. λήξης 13.09.12. Κωδικός σφαγείου FR 22 37101".


6. Πρόστιμο € 2.000 στο ιχθυοπωλείο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΒΑΙΟΣ στην Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών – Βαρβάκειος Αγορά διότι διαπιστώθηκε :
- Έλλειψη βιβλιαρίων υγείας σε προσωπικό της επιχείρησης.
Από τα τρία άτομα του προσωπικού τα δύο δεν διέθεταν βιβλιάριο υγείας.


7. Πρόστιμο € 5.000 στη βιομηχανία – ψυγεία συντήρησης και κατάψυξης προϊόντων – με κωδικό εγκατάστασης αριθμού κτηνιατρικής έγκρισης
ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στον Άλιμο διότι διαπιστώθηκε :
- Μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας αναφορικά με την ευθύνη των επιχειρήσεων τροφίμων (ενημέρωση της κεντρικής αρμόδιας αρχής).
Κλιμάκιο ελέγχου του ΕΦΕΤ μετέβη στην επιχείρηση με αντικείμενο την ανάκληση, στην οποία είχε ήδη προβεί η εταιρεία και είχε ενημερώσει τον ΕΦΕΤ, των προϊόντων "επιδόρπιο γιαουρτιού 1% λιπαρά, 2x200 γρ. επωνυμίας CARREFOUR α) με κομμάτια ροδάκινο β) με μπισκότο γ) με λεμόνι" λόγω ευρωτίασης. Στον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία απόσυρσης των προϊόντων από τα ράφια των καταστημάτων. Επίσης, διαπιστώθηκε μη άμεση ενημέρωση της αρμόδιας αρχής ΕΦΕΤ και του συστήματος RASFF. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα ξεκίνησε στις 25/04/2012, διαπιστώθηκε στις 26/04/2012 (όταν ξεκίνησε άμεσα ο πρώτος κύκλος αποσύρσεων / ανακλήσεων από την εταιρεία δίχως ενημέρωση του ΕΦΕΤ), η διασπορά του προβλήματος συνεχίστηκε και
ξεκίνησε άμεσα ο δεύτερος κύκλος αποσύρσεων / ανακλήσεων με άμεση ενημέρωση της αρμόδιας αρχής ΕΦΕΤ στις 04/05/2012, δηλαδή 8 ημέρες μετά την έναρξη της πρώτης ανάκλησης.


8. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση παρασκευής καπνιστών – αλίπαστων – κατεψυγμένων αλιευμάτων ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ στην Κομοτηνή διότι διαπιστώθηκε:
- Διάθεση τροφίμων με μη κανονική επισήμανση.
Η επιχείρηση παρασκεύασε και διέθεσε μη κανονικά τρόφιμα (αντσούγια παστή) ως προς την επισήμανση (αναφορά "σαρδέλας καπνιστής" στην προτυπωμένη πλαστική συσκευασία και "αντζούγιας παστής" στην επικολλημένη ετικέτα καθώς επίσης και διορθωμένη χειρόγραφα ημερομηνία λήξης).


9. Πρόστιμο € 24.000 στο εμφιαλωτήριο πόσιμου νερού ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΜΜΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. στο Δοξάτο διότι διαπιστώθηκαν :
- Παράβαση αναφορικά με τις παραμετρικές τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων για το νερό που πωλείται σε φιάλες ή δοχεία.
Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών σε φιάλες επιτραπέζιου νερού με την εμπορική επωνυμία "Waterline" βρέθηκαν μη σύμφωνα με τη νομοθεσία ως προς την παραμετρική τιμή της Πυοκυανικής Ψευδομονάδας.
- Παραγωγή μη ασφαλών – επιβλαβών για την υγεία και μη ασφαλών – ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων. Πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς ή τοξίνες αυτών ή μορφές παρασίτων ή ιούς και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία και τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί ή συντηρηθεί ή συσκευαστεί ή διατηρηθεί σε συνθήκες που δεν πληρούν τις διατάξεις της νομοθεσίας Τα ανωτέρω κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.


10. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση εμπορίας αγροτικών προϊόντων ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ στην Θάσο διότι διαπιστώθηκε :
- Κατοχή μη ασφαλών – ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων. Στην επιχείρηση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ελιές "Θρούμπα Θάσου" (συνολικής ποσότητας 37 κιλών) με μη κανονική επισήμανση και τυποποίηση υπό συνθήκες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας. Οι ελιές δεν έφεραν τη σχετική πιστοποίηση από τον ΟΠΕΓΕΠ (η "Θρούμπα Θάσου" είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), δεν αναγράφονταν η ημερομηνία παραγωγής – λήξης και τα συστατικά του προϊόντος, η τυποποίηση γινόταν εντός του καταστήματος λιανικής και η συσκευασία έκλεινε με μεταλλικό συρραπτικό.


11. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση χονδρικού εμπορίου βρώσιμων ελιών και ελαίων ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στην Θάσο διότι διαπιστώθηκε :
- Διάθεση τροφίμων με μη κανονική επισήμανση.
Διάθεση στη λιανική ελαιολάδου με μη κανονική επισήμανση (μη αναγραφή υποχρεωτικών ενδείξεων για το συσκευασμένο ελαιόλαδο).


12. Πρόστιμο € 9.000 στο εστιατόριο – εργαστήριο επεξεργασίας και παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών και προϊόντων ζαχαροπλαστικής (catering) Α.
ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΧΟΥΤΟΣ CATERING A.E.
(Φοιτητική Λέσχη Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) στην Κομοτηνή διότι διαπιστώθηκαν :
- Κατοχή μη ασφαλών – επιβλαβών για την υγεία τροφίμων.
Βρέθηκαν 11,5 κιλά στερεής λιπαρής ύλης, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως τρόφιμα μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
- Κακή χρήση του περιέκτη των ατομικών συσκευασιών, χρήση μη σύμφωνη με τη δήλωση συμμόρφωσης που συνοδεύει το υλικό συσκευασίας, γεγονός που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία γιατί πιθανόν καθιστά το τρόφιμο μη
ασφαλές – ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
- Έλλειψη αλφαριθμητικού κωδικού έγκρισης.
- Έλλειψη επισήμανσης συσκευασμένων ατομικών μερίδων φαγητού –
παντελής έλλειψη ενδείξεων.
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής.
Το γεγονός ότι η επιχείρηση διαθέτει δύο άδειες λειτουργίας για τον ίδιο χώρο (εστιατόριο φοιτητικής λέσχης και catering) δεν επιτρέπει την εφαρμογή ορθών πρακτικών παραγωγής τροφίμων.


13. Πρόστιμο € 5.000 στο εστιατόριο φοιτητικής λέσχης Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΧΟΥΤΟΣ CATERING A.E. (Φοιτητική Λέσχη Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) στην Ορεστιάδα διότι διαπιστώθηκαν :
- Κακή χρήση του περιέκτη των ατομικών συσκευασιών, χρήση μη σύμφωνη με τη δήλωση συμμόρφωσης που συνοδεύει το υλικό συσκευασίας, γεγονός που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία γιατί πιθανόν καθιστά το τρόφιμο μη ασφαλές – ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
- Έλλειψη επισήμανσης συσκευασμένων ατομικών μερίδων φαγητού – παντελής έλλειψη ενδείξεων.
- Σοβαρή παράβαση των όρων αδειοδότησης διότι διέθετε παραγόμενα γεύματα εκτός του καταστήματος.


14. Πρόστιμο € 2.000 στην υπεραγορά τροφίμων ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη (Πανόραμα) διότι διαπιστώθηκε :
- Κατοχή μη ασφαλών – επιβλαβών για την υγεία τροφίμων. Βρέθηκαν 4 συσκευασίες (4 Χ 400 γρ.) παξιμαδιών ολικής άλεσης με μη κανονικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες (έντονη οσμή τάγγισης).


15. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση χονδρικού εμπορίου τροφίμων και ποτών ΒΙΣ – 1 & ΣΙΑ Ε.Ε. – ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΟΞΟΠΟΙΙΑ στην Λάρισα (Γαλήνη) διότι
διαπιστώθηκαν :
- Μη κανονικά – μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα.
Πρόκειται για ξύδι, το οποίο βρέθηκε μη κανονικό – μη ασφαλές διότι στη συσκευασία δεν αναγραφόταν το περιεχόμενο διοξειδίου του θείου, περιείχε εγχελύδια και είχε οξύτητα 4,32 + 0,33 % σε οξικό οξύ αντί 6 % τουλάχιστον.


16. Πρόστιμο € 2.000 στο καφεκοπτείο – ξηροί καρποί – πρατήριο ποτών ΑΦΟΙ ΠΑΣΣΑΣ Ο.Ε. στην Θεσσαλονίκη διότι διαπιστώθηκε :
- Κατοχή μη ασφαλών – επιβλαβών για την υγεία τροφίμων. Βρέθηκαν 5 κιλά ανάμικτων ξηρών καρπών, στα οποία εντοπίστηκε η παρουσία εντόμων.


17. Πρόστιμο € 2.000 στο οβελιστήριο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΤΖΩΝΑΣ – MARKI 'S στην Θεσσαλονίκη διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.


18. Πρόστιμο € 2.000 στο μικτό κατάστημα τροφίμων DEAL ΔΥΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. στο δήμο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη) διότι διαπιστώθηκε:
- Κατοχή μη κανονικών τροφίμων.
Στο κατάστημα γινόταν πώληση προϊόντων χωρίς επισήμανση στα ελληνικά. Δεσμεύτηκαν συνολικά 506 συσκευασίες προϊόντων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν μη κανονικά.


19. Πρόστιμο € 2.000 στην υπεραγορά τροφίμων Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο δήμο Νεάπολης – Συκεών (Νεάπολη) διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα.Εντοπίστηκαν στα ράφια του καταστήματος 3 συσκευασίες ρυζιού (συνολικού βάρους 1,5 κιλού), στις οποίες βρέθηκαν ζωντανά έντομα (σιτόψειρες).


20. Πρόστιμο € 3.000 στη βιοτεχνία εδεσμάτων – μουστάρδας – εμπορία ειδών διατροφής Π. ΘΑΝΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – OSCAR στην Θέρμη διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.


21. Πρόστιμο € 2.000 στο μικτό μη ομοειδές κατάστημα ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΝΤΖΕΣ – JANNI στον Θερμαϊκό (Νέα Μηχανιώνα) διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.


22. Πρόστιμο € 7.000 στο εστιατόριο ξενοδοχείου ΡΕΑ Α.Ε. – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ στο δήμο Δίου – Ολύμπου (Λεπτοκαρυά) διότι διαπιστώθηκαν :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
- Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου.


23. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο τροφίμων – τυποποίηση οσπρίων – ρυζιού ζάχαρης ΖΑΚΟΜΑ Α.Ε. στην Θέρμη διότι διαπιστώθηκε :
- Κατοχή μη ασφαλών – επιβλαβών για την υγεία τροφίμων.
Βρέθηκαν συσκευασίες ρυζιού (συνολικού βάρους 130,5 κιλών), στις οποίες εντοπίστηκε σημαντικός αριθμός ζωντανών εντόμων.


24. Πρόστιμο € 3.500 στο τυροκομείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ στο δήμο Πύδνας – Κολινδρού διότι διαπιστώθηκαν :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
- Ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών αναφορικά με το σύστημα HACCP.


25. Πρόστιμο € 3.000 στο σούπερ μάρκετ ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.Β.Ε. στην Πάτρα διότι διαπιστώθηκαν :
- Υλικά και αντικείμενα που προορίζονταν να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Πρόκειται για το προϊόν "πλαστικά πιάτα SPAR 20 τεμ.", το οποίο εξετάστηκε για ολική μετανάστευση και χαρακτηρίστηκε μη κανονικό – μη ασφαλές – ακατάλληλο για χρήση σε επαφή με όξινα τρόφιμα.


26. Πρόστιμο € 3.000 στο σούπερ μάρκετ ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.Β.Ε. στην Πάτρα διότι διαπιστώθηκαν :
- Υλικά και αντικείμενα που προορίζονταν να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Πρόκειται για το προϊόν "μεμβράνη τροφίμων περφορέ SPAR", το οποίο εξετάστηκε για ολική μετανάστευση και χαρακτηρίστηκε μη κανονικό – μη ασφαλές – ακατάλληλο για χρήση σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά.