Η «Νιτσιάκος» εξαγοράζει τον Συνεταιρισμό Αρτας



Του Γιώργου Μανέττα

Κοντά στην εξαγορά του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας, ο οποίος έχει υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα βρίσκεται η Νιτσιάκος. Οι δύο πλευρές είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, και όπως αναφέρουν οι πληρφορίες οι τελικές υπογραφές προβλέπεται να «πέσουν» μέσα στο 2014. Παρότι η εξέλιξη αυτή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως από καμία πλευρά, εκτιμάται πως η εξαγορά θα γίνει με μετοχοποίηση των υποχρεώσεων του συνεταιρισμού. Να σημειωθεί ότι η Νιτσιάκος αποτελεί τον μοναδικό προμηθευτή ζωοτροφών του συνεταιρισμού, ενώ οι οφειλές του απέναντι στην εταιρεία είναι πολύ μεγάλες.

Με την απόκτηση του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας, η Νιτσιάκος θα γίνει ο μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής πουλερικών στην Ελλάδα και θα ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση του, με πωλήσεις που σε ετήσια βάση θα ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η Νιτσιάκος προγραμματίζει νέες επενδύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν τη δημιουργία γραμμής παραγωγής για προψημένα αλλά και τη λειτουργία γραμμής για συσκευασίες τροποποιημένης ατμόσφαιρας, οι οποίες θεωρούνται περισσότερο ασφαλείς και υγιεινές. Επιπλέον, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει νέα προϊόντα γαλοπούλας και κουνελιού, τα οποία θα εμπλουτίσουν την γκάμα της και θα δώσουν περισσότερες επιλογές στο καταναλωτικό κοινό, ενώ προτίθεται να ενισχύσει τις εξαγωγές της παρά τον σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει στη διεθνή αγορά.

Καρτέλ
Όσον αφορά στο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ύπαρξη καρτέλ στην πτηνοτροφία, κύκλοι της εταιρείας απορρίπτουν τις κατηγορίες επισημαίνοντας πως ουδέποτε υπήρξε συμφωνία για το ύψος των τιμών. «Εάν υπήρχε καρτέλ, θα είχαμε κέρδη και όχι ζημιές. Πουλάμε στα όρια του κόστους», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε ότι από τις 10 εταιρείες του κλάδου οι 8 βρίσκονται στο «κόκκινο». Η "Νιτσιάκος" ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια στα Ιωάννινα και σήμερα διαθέτει δύο εργοστάσια, ένα στην Ήπειρο και ένα στη Νιγρίτα Σερρών αλλά και το πρώτο πιστοποιημένο από την ΕΕ σφαγείο κουνελιών στην Ελλάδα. Απασχολεί 600 άτομα ενώ οι πωλήσεις της το 2013 ανήλθαν σε 170 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. ευρώ. Το 40% των πωλήσεών της προέρχεται από την πώληση ζωοτροφών ενώ υψηλά έσοδα έχει και από την παραγωγή σκυλοτροφής και γατοτροφής.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr