Οι υψηλές τιμές της διετίας «φορτώνουν» στρέμματα στην πατάτα

Πριν τα τελευταία 2 χρόνια, που παρατηρήθηκαν υψηλές τιµές, προηγήθηκαν δύο ζηµιογόνα έτη για τους παραγωγούς πατάτας.
Πριν τα τελευταία 2 χρόνια, που παρατηρήθηκαν υψηλές τιµές, προηγήθηκαν δύο ζηµιογόνα έτη για τους παραγωγούς πατάτας.

Ξαναμπαίνουν στο καλλιεργητικό παιχνίδι οι «τζογαδόροι» της πατάτας, λόγω των υψηλών τιμών την τελευταία διετία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 8 Μαρτίου αποκλειστικά μαζί με τη δεύτερη έκδοση του περιοδικού el.


Με βάση τα στοιχεία της εφημερίδας, αύξηση των καλλιεργούµενων στρεµµάτων πατάτας (πάνω από 15 %) παρατηρείται αυτό το χειµώνα σε αρκετές περιοχές, λόγω κυρίως της υψηλής τιµής παραγωγού τις δύο τελευταίες χρονιές. Υπενθυµίζεται ότι και το καλοκαίρι του 2013 είχε παρατηρηθεί αύξηση της καλλιεργούµενης έκτασης πατάτας κατά 15 % σε ορισµένες περιοχές.

Συγκεκριµένα, στο Νευροκόπι ∆ράµας αναµένεται να καλλιεργηθούν την άνοιξη περίπου 4.000 παραπάνω στρέµµατα από τους παραγωγούς που αποκόµισαν κέρδος τα δύο προηγούµενα χρόνια.

Το ίδιο ισχύει και στην Κοζάνη και σε περιοχές της νότιας Ελλάδας. Ειδικότερα, στην περιοχή της Ηλείας καλλιεργήθηκαν τον φετινό χειµώνα 1.500 - 1.700 περισσότερα στρέµµατα. Παράλληλα, στην περιοχή των Λεχαινών καλλιεργούνται, 2.000 στρέµµατα πατάτα σε θερµοκήπια, που φυτεύτηκαν τον Νοέµβριο. Αυτή η αύξηση των στρεµµάτων ίσως επιφέρει πίεση στις τιµές, αν ο καιρός είναι ευνοϊκός για την παραγωγή.


http://www.agronews.gr/