Η καισαρική τομή εκτελείται έκτακτα όταν μία σκύλα παρουσιάζει δυστοκία ή προγραμματισμένα όταν η σκύλα έχει ιστορικό δυστοκίας ή ανήκει σε φυλή υψηλού κινδύνου να εμφανίσει δυστοκία.
Στις φωτογραφίες η συμπαθέστατη σκυλίτσα, υπεβλήθη σε προγραμματισμένη καισαρική. Αυτό αφενός γιατί ανήκει στις φυλές που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά δυστοκίας αφετέρου η συγκεκριμένη σκύλα είχε και μεγάλη τοκετοομάδα και επιθυμούσε ο ιδιοκτήτης να χειρουργηθεί ώστε να μην ταλαιπωρηθεί η σκύλα με μια πολύωρη γέννα. 14 κουταβάκια!!!!
Τι είναι η δυστοκία στους σκύλους και τις γάτες;
Με το όρο δυστοκία περιγράφεται η δύσκολη γέννα ή η αδυναμία προώθησης του/των εμβρύων δια μέσου του γεννητικού σωλήνα χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η δυστοκία είναι ιδιαίτερα συχνή παθολογική κατάσταση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να την αναγνωρίσουμε ώστε να την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Καθυστέρηση στην αναγνώρισή της και την αντιμετώπισή της εκθέτει τα νεογέννητα ζώα αλλά και την μητέρα τους σε κίνδυνο.
Διάφορα κριτήρια που μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε την δυστοκία:
- Η μητέρα δεν εμφανίζει συμπτώματα τοκετού ενώ βρίσκεται “στις μέρες της’. Το όριο αυτό είναι 70-72 ημέρες μετά το ζευγάρωμα. Ιδιαίτερα στις σκύλες θα πρέπει να τονιστεί ότι 24-36 ώρες πριν τον τοκετό παρατηρείται πτώση της θερμοκρασίας του σώματος κατά 1 βαθμό κελσίου. Αν αυτό παρατηρηθεί και η σκύλα δεν εμφανίσει συμπτώματα τοκετού τις επόμενες 24-36 ώρες τότε μιλάμε για δυστοκία.
- Εμβρυικά υγρά παρατηρήθηκαν από το αιδοίο 2-3 ώρες πριν αλλά δεν παρατηρούνται συμπτώματα τοκετού
- Ισχυρές συσπάσεις και προσπάθεια από μέρους της μητέρας για 20-30 λεπτά χωρίς την έξοδο εμβρύου.
- Ο τοκετός διαρκεί για περισσότερο από 4-6 ώρες χωρίς την έξοδο κάποιου εμβρύου.
Στην διάγνωση της δυστοκίας βοηθά το ιστορικό , ιδιαίτερα αν η μητέρα έχει εμφανίσει στο παρελθόν δυστοκία ή η πύελο της είναι στενότερη, όπως επί παραδείγματι σε ιστορικό καταγμάτων πυέλου.
Είναι χρήσιμο να έχουμε το τηλέφωνο εκτός ωραρίου του κτηνιάτρου μας ώστε να τον συμβουλευόμαστε αν κάτι δεν μας αρέσει. Ο πανικός, του άπειρου σε γέννα ιδιοκτήτη, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα , για αυτό καλύτερα να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας.
Μανώλης Βορρίσης κτηνίατρος Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων
http://syrosvets.gr/
Όλα είναι έτοιμα. Το χειρουργικό κρεβάτι περιμένει τη σκυλίτσα
0 Σχόλια