Πωλείται βασιλικός πολτός

Φθιώτιδα: Σε ποιο από τα περίχωρα της Λαμίας ψάχνουν κρυμμένο θησαυρό;


Έναν κρυμμένο θησαυρό αναζητούν δυο "χρυσοθήρες", από το...
Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, ο οποίος φέρεται να είναι θαμμένος σε οικόπεδο του Δήμου στην Ηράκλεια Λαμίας.

Το θέμα μάλιστα έχει συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη και θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του αυριανού Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι κυνηγοί του κρυμμένου θησαυρού, ελπίζοντας πως η τύχη θα τους χαμογελάσει και πως οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους θα επαληθευτούν, προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσουν άδεια εξόρυξης, αναζητώντας χρυσές λίρες Αγγλίας, που είναι θαμμένες στην περιοχή σε κιβώτια, από την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Ο κρυμμένος θησαυρός, σύμφωνα με τους αιτούντες, βρίσκεται σε περιοχή μέσα στην Ηράκλεια και στην περίπτωση που ξεκινήσουν οι εκσκαφές θα οριστεί επιτροπή με εκπροσώπους από την Κτηματική Υπηρεσία, την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έναν εκπρόσωπο του Δήμου Λαμιέων.

Εάν βρεθούν αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας θα παραδοθούν στην αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου οι εντεταλμένοι σε αυτό έχουν υποχρέωση να διακόψουν αμέσως κάθε εργασία για τη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί και η συνέχισή τους.

Σε περίπτωση που ευσεβής πόθος των "κυνηγών" επιβεβαιωθεί και βρεθεί θησαυρός θα περιγραφεί με λεπτομέρεια και θα καταμετρηθεί από την επιτροπή. Για το λόγο αυτό θα συνταχθεί πρωτόκολλο που θα υπογραφεί από την επιτροπή και τους καταδείκτες και αμέσως ο θησαυρός θα κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις τα έξοδα ανασκαφής και επαναφοράς των πραγμάτων στην πριν από την ανασκαφή κατάστασή τους, βαρύνουν τους αιτούντες την ανασκαφή, οι οποίοι για το σκοπό αυτό καταθέτουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων χρηματική εγγύηση. Το ποσό τους επιστρέφεται μετά την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους.

Μάλιστα σύμφωνα με τον νόμο σε περίπτωση που βρεθεί θησαυρός αυτός κατά το ήμισυ ανήκει στον ιδιοκτήτη του χώρου που βρέθηκε, δηλαδή στον Δήμο.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια