Πράσινο φως από τους Θεσμούς περιμένει το Μαξίμου για αγρότες

Άτυπη πολιτική διαβούλευση με τους εταίρους ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία των θεσμών, αναμένει, όπως όλα δείχνουν το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγγελίες οι οποίες θα θέτουν σε νέα βάση τόσο το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό των αγροτών.



Θεωρείται πολύ πιθανή μια εξαγγελία για εγκατάλειψη της ιδέας σύνδεσης των ασφαλιστών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα.Θεωρείται πολύ πιθανή μια εξαγγελία για εγκατάλειψη της ιδέας σύνδεσης των ασφαλιστών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα.

Οι τελευταίες πληροφορίες του AgroNews από το Μαξίμου, όπου και έγινε ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, αναφέρουν ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα για τα αγροτικά πηγαίνουν λίγο παραπίσω.

Κι αυτό, όχι για να αξιολογηθεί η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα, αλλά για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των κοινοτικών επί των αλλαγών στη γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η θετική παρέμβαση Τσίπρα θα γίνει αλλά όχι νωρίτερα από την ερχόμενη Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματισθεί να γίνει και η απόβαση των τρακτέρ στο Σύνταγμα (την Τετάρτη συνέντευξη τύπου των διοργανωτών – μπλόκο Νίκαιας).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι θέσεις που σιγά – σιγά φαίνεται να διαμορφώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνουν να είναι πιο κοντά με τις αντίστοιχες που διατυπώνουν σε υπόμνημά τους οι αγροτοσυνδικαλιστές του άξονα Μικροθήβες – Τέμπη – Προμαχώνας, παρά με αυτές που πρεσβεύει στις ανακοινώσεις του το μπλόκο της Νίκαιας.

Υπουργικό με θέμα το αγροτικό την Τετάρτη

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κατά κάποιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο με στόχο να ανακοινώσει νέες προτάσεις για το αγροτικό, σε μια εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης, να ρίξει τους τόνους πριν από το παναγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής.

Nωρίτερα το  AgroNews έγραφε:
Αλλάζει το ασφαλιστικό το Μαξίμου για να προλάβει το μπλόκο των Αθηνών
Σοβαρές βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών, ενδεχομένως και κάποιες πρώτες σκέψεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων φορολογίας από νέα βάση, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στα μπλόκα και να προλάβει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες του AgroNews θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει πεισθεί ότι η πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό των αγροτών είναι αδιέξοδη, επομένως δεν αρκεί η βελτίωσή της αλλά θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σε νέα βάση.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, είναι πολύ πιθανή η εξαγγελία για εγκατάλειψη της ιδέας σύνδεσης των ασφαλιστών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα και η αναζήτηση λύσεων με βάση την ισχύουσα κλίμακα εισφορών, κάτι για το οποίο κάνουν λόγο στο υπόμνημά τους και οι αγρότες του άξονα Μικροθήβες - Τέμπη – Προμαχώνας.

Στις σκέψεις του Μαξίμου είναι επίσης το ξεκαθάρισμα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και η αύξηση των εισφορών σε βάθος χρόνου μιας 7ετίας περίπου.

Στο φορολογικό οι σκέψεις που γίνονται θέτουν σε συζήτηση τη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η θέσπιση μεγαλύτερων αποσβέσεων για πάγια και η δυνατότητα μεταφοράς ζημιών (κακοκαιρίες κ.α.) από τον ένα χρόνο στον άλλο.

 

Σύνεση και διάλογο με τους αγρότες συνιστά ο ΣΒΒΕ στον πρωθυπουργό

Να δημιουργηθούν άμεσα προϋποθέσεις διαλόγου με τους αγρότες ζητά με επιστολή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) προς τον Πρωθυπουργό διατυπώνοντας την ανησυχία του για το συνεχιζόμενο κλείσιμο των εθνικών οδών.

Τα βασικά σημεία της επιστολής του ΣΒΒΕ προς τον Πρωθυπουργό, έχουν ως εξής:

«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα ανεφοδιασμού της εγχώριας βιομηχανίας με πρώτες ύλες, ενώ οι εξαγωγές δυσχεραίνονται σημαντικά τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Αν συνεχισθεί το κλείσιμο των συνόρων, των εθνικών οδών και η συνεπακόλουθη Οδύσσεια της μεταφοράς των προϊόντων εξαιτίας των μπλόκων, είναι προφανές ότι απειλείται ευθέως η βιωσιμότητα πολλών εγχώριων βιομηχανιών και η απώλεια ξένων αγορών και πελατών, ειδικά για όσες επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) καλεί την Κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση, να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων και της οικονομικής ζωής του τόπου και γενικότερα να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους αγρότες, για την άρση του αδιεξόδου για τη χώρα και τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ας αναλογισθεί τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (π.χ. απολύσεις εργαζομένων λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων) που θα έχει η συνέχιση - ως έχουν - των κινητοποιήσεων των αγροτών.

Τέλος, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί λειτουργοί ας εξασφαλίσουν από τους αγρότες τουλάχιστον τη δημοσιοποίηση του προγραμματισμού κλεισίματος των εθνικών οδών, για να μπορέσουμε, έστω και στοιχειωδώς, να εφοδιάσουμε με προϊόντα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας...».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια