Εξιχνίαση μεγάλων υποθέσεων ζωοκλοπών στην Ηλεία


Μια ακόμα σημαντική επιτυχία στο οργανωμένο έγκλημα, προστίθεται στο... σημαντικό έργο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, που εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ζωοκλοπές και κλοπές, στην Ηλεία.

Μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα, εξιχνιάστηκαν - μέχρι στιγμής - πέντε περιπτώσεις ζωοκλοπών και τρεις περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, τα οποία τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ζώων. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία άτομα, ενώ μεγάλος αριθμός των ζώων που είχαν αφαιρεθεί, επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες…

Το πρώτα «κρούσματα» ζωοκλοπών σημειώθηκαν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, μια σειρά από αλλεπάλληλες ζωοκλοπές που σημειώθηκαν στην περιοχή - κυρίως - του κάμπου, «ενίσχυσαν» τις πιθανότητες για την διενέργεια από τους ίδιους δράστες. Τα πολλά κοινά χαρακτηριστικά τους - οι ώρες δράσεις, ο τρόπος, η γεωγραφική περιοχή και το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε μεταξύ τους, οδήγησαν τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα της δραστηριοποίησης της ίδιας εγκληματικής ομάδας, που την «βαραίνουν» όπως έχει προκύψει από την πολύμηνη έρευνα, πράξεις κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Έκλεβαν Ι.Χ φορτηγά και «άνοιγαν» ποιμνιοστάσια

Το βράδυ της 25ης Ιουνίου, άγνωστοι δράστες, αφαίρεσαν από τον προαύλιο χώρο της εταιρίας Geoplant στα Λεχαινά, ένα κόκκινο ι.χ φορτηγό, με το οποίοι οι δράστες - όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα - μετέβησαν στη θέση «Μπαλιόμυλος» στην Αγία Μαύρα και, παραβιάζοντας την περίφραξη αγροτεμαχίου 47χρονου, αφαίρεσαν 58 πρόβατα, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 6.000 ευρώ.

Το βράδυ της 24ης Αυγούστου, από τον αύλειο χώρο βιοτεχνίας κατασκευής πλαστικών φιαλών στη Γαστούνη, άγνωστοι δράστες, αφαίρεσαν ένα ι.χ φορτηγό, το οποίο ωστόσο, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο από αστυνομικούς του Α.Τ Γαστούνης, στις 2 Σεπτεμβρίου, στο Παλαιοχώρι. Λίγες ημέρες όμως αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου, το όχημα εκλάπη και πάλι, με τον ίδιο τρόπο. Το ίδιο βράδυ, σημειώθηκε νέα κλοπή 40 προβάτων (αξίας 6.000 ευρώ) στα Σαβάλια και ακολούθησαν τρεις ακόμα ζωοκλοπές, στις 22 Σεπτεμβρίου στη Μυρτιά (33 πρόβατα, αξίας 5.000 ευρώ), στις 7 Οκτωβρίου στο Νεοχώρι (25 πρόβατα, αξίας 4.000 ευρώ) και στις 18 Οκτωβρίου στη Βάρδα (25 πρόβατα, αξίας 3.500 ευρώ). Μια ημέρα αργότερα, το εν παραπάνω όχημα, βρέθηκε εγκαταλελλειμένο από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ Αττικής, σε παράδρομο της Αττικής Οδού, στον Ασπρόπυργο.

Συνολικά, είχαν κλαπεί 180 πρόβατα, η αξία των οποίων, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους,υπολογίζεται στις 24.500 ευρώ.

Στοιχεία, επικοινωνίες και…αποτυπώματα

Οι δράστες ωστόσο, φαίνεται πως, παρά την «καλή» οργάνωση και προετοιμασία που είχαν κάνει, δεν κατάφεραν να ξεφύγουν τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και προανάκρισης που διενέργησαν, συγκέντρωσαν και αξιολόγησαν βιντεοσκοπικό υλικό από κλειστά κυκλώματα επιτήρησης, ευρήματα από τους χώρους των κλοπών και ζωοκλοπών και άλλα στοιχεία, ακόμα και από τηλεφωνικές επικοινωνίες, που τους οδήγησαν στην αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών.

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής, έγινε η πρώτη έφοδος στο σπίτι του 37χρονου αγρότη στα Σαβάλια όπου βρισκόταν μαζί με τον 41χρονο αδελφό και σύνοικό του, οι οποίοι και συνελήφθησαν, καθώς στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρκετές τηλεφωνικές συσκευές και συνδέσεις καθώς και κυνηγετικά όπλα, τα οποία κατείχαν παράνομα. Για τον δεύτερο ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον εμπλέκουν άμεσα στην οργάνωση. Ο 47χρονος αδελφός, που επίσης φαίνεται πως έχει ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση, δεν εντοπίστηκε, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρισκόταν εκτός Ηλείας.

Την ίδια ημέρα, οι αστυνομικοί, εντόπισαν και συνέλαβαν στο χωριό Βελιτσιές της Αχαΐας και έναν 35χρονο, αφού σε στάβλο ιδιοκτησίας του, βρέθηκε μεγάλος αριθμός ζώων, με τους τρεις εκ των παθόντων να αναγνωρίζουν τα πρόβατα που είχαν αφαιρεθεί από τα ποιμνιοστάσιά τους, το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, μετέβηκαν και σε δυο ακόμα περιοχές, στο Μιχόι και στην Κάτω Αχαϊά, όπου ο 35χρονος είχε πωλήσει σε έναν 42χρονο αλλά και σε συγγενικό του πρόσωπο. Ειδικότερα αναγνωρίστηκαν συνολικά 68 ζώα από τους ιδιοκτήτες, που είχαν κλαπεί από την Αγία Μαύρα, τη Μυρτιά και το Νεοχώρι.

Στο σπίτι του πρώτου, στις Βελιτσιές, ανευρέθηκε και μια κυνηγετική καραμπίνα, χωρίς άδεια κατοχής, ενώ ο ίδιος δεν αρνήθηκε πως προμηθεύτηκε τα ζώα από τα δυο αδέλφια από την Ηλεία.

Με ρόλους…

Από τα στοιχεία της έρευνας, με αξιολόγηση όλων των στοιχείων που οι έμπειροι αστυνομικοί συγκέντρωσαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δουλεύοντας διακριτικά και μεθοδικά, φαίνεται πως, τα δυο αδέλφια από την Ηλεία (σ.σ που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είχαν απασχολήσει τις αρχές και στο παρελθόν, για άλλα αδικήματα) και ο 35χρονος από την Αχαϊα, μαζί με μια ακόμα γυναίκα - τα στοιχεία της οποίας ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί - ενεργούσαν από κοινού, σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας τις κλοπές και τις ζωοκλοπές, ενώ προχωρούσαν και σε άμεση πώλησή τους, προκειμένου να «διώξουν» από πάνω τους στοιχεία και υποψίες.

Η δικογραφία, με τις κατηγορίας της κλοπής, και ζωοκλοπής, θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας.


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια