Υπό προϋποθέσεις το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ λέει τώρα ο Αποστόλου


Μόνο αν στο μεγαλύτερό του μέρος, δηλαδή στο 55% ή 5.225 ευρώ, απαρτίζεται από ενιαία ενίσχυση θα μπορεί να γίνει χρήση του αφορολόγητου των 9.500 ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες διευκρινήσεις που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε αντιπροσωπεία αγροτών από την Κρήτη που τον επισκέφθηκε.
Σε απαίτηση των θεσμών το αφορολόγητο συντίθεται από δύο μέρη: 55% ή 5.225 ευρώ ενιαία και 45% ή 4.275 ευρώ έσοδα από πωλήσεις.

Πρόκειται για νέα παραδοχή, η οποία αλλάζει άρδην τις εντυπώσεις, που άφησε η τελευταία συνάντηση στο Μαξίμου, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα και εκπροσώπους από τα μπλόκα που συντάσσονται με τη γραμμή της Νίκαιας. Σ’ εκείνη τη συνάντηση είχε δοθεί η εντύπωση ότι το αφορολόγητων των 9.500 ευρώ θα ισχύσει για όλους τους αγρότες, χωρίς προϋποθέσεις και θα είναι ανεξάρτητο από το αν εισπράττουν ή όχι επιδοτήσεις.


Αντίθετα, στη συνάντηση Αποστόλου με τους Κρητικούς τη Δευτέρα κατέστη σαφές ότι μετά από απαίτηση των θεσμών (τρόικα) το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ συντίθεται από δύο μέρη. Συγκεκριμένα, 55% ή 5.225 ευρώ ενιαία ενίσχυση και 45% ή 4.275 ευρώ έσοδα από πωλήσεις προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας αγρότης δεν λαμβάνει ενιαία ενίσχυση θα έχει αφορολόγητο όριο της τάξεως των 4.275 ευρώ μόνο.  

Κατά τα λοιπά, «γόνιμη» χαρακτηρίζουν τη συζήτησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου οι εκπρόσωποι του φορέα συνεργαζόμενων συνεταιρισμών Ηρακλείου και της ομάδας σταφιδοπαραγωγών Προφήτη Ηλία, κατά τη διάρκεια συνάντησης τη Δευτέρα 7 Μαρτίου. Σημειωτέον ότι η συνάντηση έγινε με την παρέμβαση της κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο και όπως φαίνεται από την πλευρά του υπουργείου είχε στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για τις νέες υπαναχωρήσεις έναντι της τρόικας και εις βάρος των αγροτών στις οποίες οδηγείται η κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς δεν δόθηκαν απαντήσεις σε κομβικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό χώρο. Όμως έγινε μία γόνιμη συζήτηση με τον Υπουργό και δόθηκαν διευκρινήσεις σε επιμέρους αλλά σημαντικά θέματα που μας απασχολούν, ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας πάνω σε πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο» επεσήμανε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Παναγιάς που συμμετέχει στο φορέα Γιάννης Κριθινάκης.

Πιο αναλυτικά:

- Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει απορριφθεί από το κουαρτέτο το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, όμως περιλαμβάνει το 55% της ενιαίας ενίσχυσης.

- Θα υπάρξει παρέμβαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομικών για την επίσπευση των διαδικασιών της επιστροφής του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις εμπορίας αγροτικών προϊόντων

- Τέθηκε, από την πλευρά των συνεταιρισμών, θέμα αξιοπιστίας των φορέων, κυρίως ιδιωτών, που αναλαμβάνουν φέτος το έργο του ΟΣΔΕ. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αναμένεται να πάρουν πιστοποίηση επιπλέον 8 φορείς φέτος σε σύγκριση με πέρυσι στο νομό Ηρακλείου.

- Οι αγρότες ζήτησαν άμεση και σαφή ενημέρωση για τις δυνατότητες που δίνονται μέσω του νέου ΕΣΠΑ

- Ζήτησαν να μειωθεί το όριο του ΦΠΑ (που είναι σήμερα τουλάχιστον στα 3.000 ευρώ) για την απαλλαγή στις αγορές διαφόρων ειδών όπως παρελκόμενα τρακτέρ.

- Να αυξηθεί η δαπάνη για μελέτες (είναι σήμερα στο 8,2%) των επιχειρησιακών σχεδίων ομάδων παραγωγών.  Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου θα «τρέξουν» προγράμματα με επιδότηση ακόμα και 75% επί του συνόλου του προϋπολογισμού.

- Να δίδεται κατ΄ εξαίρεση άδεια σε αγρότες οδηγούς ΙΧ φορτηγών αυτοκινήτων για τη χρήση τρέιλερ μεταφοράς αγροτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια των παραγωγικών περιόδων, αίτημα που ο Υπουργός είπε ότι είναι σχετικά εύκολο να προωθηθεί και να ικανοποιηθεί.

Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αναφέρονται τα εξής:

Με εκπροσώπους συλλόγων παράκτιας αλιείας από όλη την Ελλάδα συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα του κλάδου τους.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αυστηροποίηση του πλαισίου άσκησης της ερασιτεχνικής αλιείας καθώς και για την εφαρμογή και για τους επαγγελματίες αλιείς όλων των βελτιώσεων τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε με τους αγρότες.

Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Ομάδων Παραγωγών και Ανεξάρτητων Συνεταιρισμών από το Νομό Ηρακλείου της Κρήτης.

Μετά τη συνάντηση με τους Κρητικούς αγρότες ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση:

«Μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίες ανέδειξαν το δίκιο σε πολλά αιτήματά τους, τώρα συνεχίζουμε για να δούμε το αύριο, την επόμενη μέρα. Άλλωστε σε όλες τις φάσεις αυτής της υπόθεσης δεν σταματήσαμε να λέμε ότι τα προβλήματα λύνονται με το διάλογο σε όλα τα επίπεδα.

Η Κυβέρνησή μας βοήθησε και όσο μπορεί θα βοηθάει τον αγρότη μέσα στις δημοσιονομικές συνθήκες που υπάρχουν.

Αυτό που προκύπτει ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι ότι ο αγροτικός χώρος θα συνεχίσει να μην έχει μεγάλες επιβαρύνσεις, τέτοιες που να του δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Όχι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά θα τα ξεπεράσουμε, με ελάχιστες επιπτώσεις, μέσα από ένα εθνικό σχέδιο στρατηγικής για τον αγροτικό χώρο.

Ήδη αρχίσαμε τις συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών για να συζητήσουμε την επόμενη μέρα στον αγροτικό χώρο. Αυτό είναι το σημαντικό για εμάς και γι’ αυτό θα έχουμε κι άλλες ουσιαστικές συναντήσεις το επόμενο διάστημα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της αγροτιάς της Κρήτης που ήρθαν σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό που κουβεντιάσαμε ήταν πως μια νεοσύστατη ομάδα παραγωγών στον Προφήτη Ηλία στο Ηράκλειο της Κρήτης μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο εφαρμογής των πολιτικών του υπουργείου στην Κρήτη. Ταυτόχρονα με τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών του Ηρακλείου συζητήσαμε την αναγκαιότητα της συνεργατικής λειτουργίας των αγροτών».

http://www.agronews.gr/

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια