Πανελλήνιος ξεσηκωμός! Και οι αγρότες θα δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο της Κυριακής


Δεκάδες πούλμαν έχουν ήδη ναυλώσει οι αγρότες από όλη τη βόρεια Ελλάδα, για να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο της Κυριακής 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να διατρανώσουν ότι δεν δέχονται τη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου ως συστατικού ονόματος για το γειτονικό κράτος. Οι Μακεδόνες αγρότες είναι ξεσηκωμένοι και είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή τη φάση βάζουν σε δεύτερο πλάνο τα σοβαρά προβλήματα της αγροτιάς και ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Αυτό ήταν άλλωστε και το πρώτο θέμα συζήτησης στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου από πολλούς νομούς της περιοχής, που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.


«Η οργανωμένη, δυναμική συμμετοχή και η παρακίνηση όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων μας για παρουσία στο συλλαλητήριο είναι το ζητούμενό μας» λέει στη «δημοκρατία» ο Δημήτρης Παπαδάκης, από τον αγροτικό σύλλογο Χαλκιδικής. Οπως σημειώνει, ναι μεν οι αγρότες έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα επιβίωσης, «όμως προέχει η πατρίδα. Είμαστε Μακεδόνες και το θέμα είναι εθνικό».

Οπως εξηγεί ο κ. Παπαδάκης, στόχος είναι οι αγρότες να πάνε όλοι μαζί, ενωμένοι στο συλλαλητήριο. «Σκεφτήκαμε στην αρχή να στήσουμε μερικά τρακτέρ γύρω από την εξέδρα. Ομως ο κόσμος θα είναι πολύς και αυτό είναι επικίνδυνο. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή.

Ηδη αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί της Χαλκιδικής έχουν ναυλώσει οκτώ λεωφορεία και πιστεύω ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά» καταλήγει. «Πάνω από όλα είμαστε Μακεδόνες. Θα δώσουμε δυναμικό “παρών” στο συλλαλητήριο και μεγάλο αγώνα για το όνομα» τονίζει στη «δημοκρατία» ο Γιώργος Παπαδόπουλος από τον αγροτικό σύλλογο Πέλλας, ενώ τη συμμετοχή τους διοργανώνουν και οι αγρότες από τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Κυμίνων Κώστα Ανεστίδη.

«Τα πανό μας είναι ήδη έτοιμα. Προς το παρόν ναυλώσαμε 12 πούλμαν. Την Πέμπτη έχουμε γενική συνέλευση και είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσουμε τα 30 λεωφορεία» τονίζει ο πρόεδρος των αγροτών από τις Σέρρες Στέργιος Λίτος, ο οποίος υπογραμμίζει: «Οι αγρότες είμαστε μαθημένοι στους αγώνες. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε σε κανέναν το όνομα της Μακεδονίας».



Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από τους «σύγχρονους Μακεδονομάχους»!

Κάτω από το λάβαρο του Παύλου Μελά οι απόγονοι Μακεδονομάχων στέλνουν μήνυμα στους Ελληνες πολιτικούς να μην αποδεχτούν καμία ονομασία για τη γειτονική χώρα που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Μιλώντας στη «δημοκρατία» τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς», σχεδόν με δάκρυα στα μάτια καλούν σε κινητοποίηση, καθώς «ο Αγώνας για τη Μακεδονία συνεχίζεται», όπως λένε χαρακτηριστικά.

«Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή» αναφέρουν και συμπληρώνουν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανέναν να πάρει ούτε μια σπιθαμή εδάφους. Οι «σύγχρονοι Μακεδονομάχοι», όπως αυτοαποκαλούνται, τονίζουν πως «ως συνεχιστές του Μακεδονικού Αγώνα θα τιμήσουμε το αίμα των προγόνων μας». Μας υποδέχτηκαν στα γραφεία τους στην Αριστοτέλους. Η ανησυχία γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας είναι έντονη. Στους τοίχους, κρεμασμένες φωτογραφίες Μακεδονομάχων, δεκάδες μετάλλια του Αγώνα, αυθεντικές στολές, λάβαρα και προτομές του Παύλου Μελά. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1923. Εχει ως στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης με σεβασμό στους νόμους. Σήμερα 95 χρόνια μετά, μετρά περίπου 500 μέλη σε όλη τη χώρα και δεκάδες δράσεις.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Μιχάλης Παπανούσης αναφέρει: «Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως, εάν σώσουμε τη Μακεδονία, και αυτή θα μας σώσει». «Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή γιατί ο αγώνας συνεχίζεται» υποστηρίζει, ενώ ούτε παράγωγο της λέξης «Μακεδονία» δεν θέλει ο γ.γ. του συλλόγου Αχιλλέας Αλβανός. Ο Βασίλης Λιάβας, όπως λέει, έχει οργώσει την Ελλάδα για να μεταδώσει το μήνυμα του Μακεδονικού Αγώνα. «Οι Σκοπιανοί είναι οι σύγχρονοι κομιτατζήδες. Οι πολιτικοί μας πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά τι θα κάνουν γιατί θα λογοδοτήσουν» αναφέρει.

«Είμαστε ενωμένοι σαν γροθιά για να μην υπάρξει ο όρος Μακεδονία» ισχυρίζεται ο Φραντζέσκος Τζιώγκας. Από την πλευρά της, η Τζένη Τσαρδίλα τονίζει: «Θα κλαίμε όλη μέρα. Οταν τους δίνουμε το όνομα, είναι σαν να τους δίνουμε το έδαφος». Αφύπνιση της νέας γενιάς και αγώνα υπέρ της πατρίδας ζητεί ο Απόστολος Φώτης, από τα νεότερα μέλη του συλλόγου.

Β. Στολάκης

«Γαλάζια» αγωνία στον Βορρά

«Διάβημα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στις εκλογικές τους περιφέρειες για την ονομασία των Σκοπίων έκαναν οι «γαλάζιοι» βουλευτές της βόρειας Ελλάδας σε συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Ν.Δ. στη Βουλή. Περίπου 15 βουλευτές μετέβησαν στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη, αμέσως μετά την ομιλία του για τα προαπαιτούμενα, όπου επί 20 λεπτά τού εξέφρασαν τις σοβαρές αντιδράσεις των πολιτών στο ενδεχόμενο χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην τελική ονομασία του κρατιδίου. «Το κλίμα είναι φουντωμένο, κάτι που διαπίστωσε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη περιοδεία του στην Πιερία και την Πέλλα» αναφέρει στη «δημοκρατία» βουλευτής ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση.

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα των συλλαλητηρίων που διοργανώνονται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να μην απαγορεύει επισήμως τη συμμετοχή των «γαλάζιων» στελεχών σε αυτά, μολονότι δεν δείχνει να συμφωνεί με την ιδέα. «Εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια δεν γίνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Φρ. Φράγκος: Λύση μόνο με δημοψήφισμα

Ούτε ένα ούτε δυο αλλά… 375 τουριστικά λεωφορεία από όλη την Ελλάδα έχουν ναυλωθεί για να μετακινηθούν όσοι επιθυμούν να βρεθούν στον Λευκό Πύργο την ερχόμενη Κυριακή και να βροντοφωνάξουν πως «Η Μακεδονία είναι ελληνική». Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου έδωσαν στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα των ομιλητών του.

Ανάμεσά τους είναι ο στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος και ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός. Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο κ. Φράγκος αναρωτιέται ποιος έχει εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να πουλήσει το όνομα της Μακεδονίας. Ο ίδιος ζητά δημοψήφισμα προτού υπάρξει απόφαση. «Να ρωτηθεί ο κόσμος εάν δέχεται να υπάρχει η λέξη Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας» σχολιάζει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ. «Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε άρον άρον» συμπληρώνει. «Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση τη χρήση του όρου Μακεδονία. Εάν το αποδεχτεί η κυβέρνηση, θα είναι ακόμα ένα μνημόνιο παράδοσης της χώρας» τονίζει. Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι επιφανείς Θεσσαλονικείς υποστηρίζουν το συλλαλητήριο.

«Θα πάω ως πολίτης, όπως οι περισσότεροι. Οχι οργανωμένα ως επιμελητήριο» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. «Θα είμαι εκεί γιατί με νοιάζει η ονομασία να μην είναι σε βάρος της Ελλάδας» λέει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης. Στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία καλεί τον επιχειρηματικό κόσμο και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης «Νέοι Ορίζοντες».

Β. Σ.


pentapostagma.gr