Το 35% του χρόνου των καθημερινών εργασιών στο στάβλο αφιερώνεται στη διαδικασία του αρμέγματος.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, το άρμεγμα να ολοκληρώνεται όσο το δυνατό συντομότερα και αποτελεσματικότερα.
Το άρμεγμα επηρεάζει την υγεία του μαστού των ζώων.
Το ακατάλληλο άρμεγμα μπορεί να οδηγήσει σε μαστίτιδα. Για την πρόληψη της μαστίτιδας και για την παραγωγή καλής ποιότητας γάλακτος, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και καθορίζουν την οικονομικότητα, δηλαδή το ΚΕΡΔΟΣ ή τη ΖΗΜΙΑ της εκτροφής.
Η γενετική βελτίωση δεν πρέπει να στοχεύει μόνο στο ύψος της γαλακτοπαραγωγής, αλλά και στη διάπλαση του μαστού!
Οι προβατίνες/αίγες με ακατάλληλη μορφολογία μαστού και οι απόγονοι τους δεν πρέπει να διατηρούνται στην εκτροφή.
Πρέπει να επιλέγονται αρσενικοί γεννήτορες/σπέρμα με έμφαση στη μορφολογία του μαστού.
Οι προβατίνες και οι γίδες που στρεσσάρονται πριν την είσοδο τους στο αρμεκτήριο παράγουν ορμόνες που καθυστερούν ή και μειώνουν την κάθοδο του γάλακτος από το μαστό.
Ως αποτέλεσμα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας του αρμέγματος ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ΜΑΣΤΙΤΙΔΑΣ.
Τι περιλαμβάνει η σωστή διαδικασία αρμέγματος;
1. Φοράμε ΠΑΝΤΑ γάντια (κατά προτίμηση νιτριλίου) κατά το άρμεγμα. Έτσι δεν μεταφέρουμε μικρόβια από τα χέρια μας στο μαστό.
• Τα χέρια δεν αποστειρώνονται με το απλό πλύσιμο.
• Δεν αρκεί να φοράμε γάντια πρέπει και να τα καθαρίζουμε ή αντικαθιστούμε τακτικά.
2. Επισημαίνουμε εμφανώς τα ζώα που πρέπει να αρμεχθούν χωριστά.
3. Καθαρίζουμε το κατώτερο τμήμα του μαστού και των θηλών όταν αυτά είναι βρώμικα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Στεγνώνουμε τις θηλές με χαρτί μίας χρήσης ή με μία πετσέτα για κάθε ζώο!
4. Τραβάμε 2-3 ακτίνες γάλακτος. ΜΟΝΟ με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα ζώα που έχουν αλλοιωμένο γάλα ή ήπια μαστίτιδα.
5. Αφαιρούμε τα θήλαστρα ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ κλείσουμε το κενό. Σε αντίθετη περίπτωση οι θηλές τραυματίζονται και αυτό προδιαθέτει για εμφάνιση μαστίτιδας.
Τα θήλαστρα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις θηλές των ζώων. ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε αντίθετη περίπτωση οι θηλές τραυματίζονται, αυξάνονται τα περιστατικά μαστίτιδας και τα θήλαστρα φθείρονται πιο γρήγορα.
Τι πρέπει να προσέξουμε:
1. Πλύσιμο μετά από κάθε άρμεγμα με τη χρήση των κατάλληλων χημικών καθαριστικών.
2. Διάρκεια πλύσης: Τουλάχιστον 30 λεπτά
• Επιλέγουμε ζώα με σωστή διάπλαση μαστού για μηχανικό άρμεγμα. Φροντίζουμε για την ομοιομορφία των μαστών.
• Επιλέγουμε το σωστό τύπο αρμεκτηρίου σύμφωνα με τις ανάγκες της εκτροφής.
• Φροντίζουμε το ύψος και το πλάτος της τάφρου του αρμεκτηρίου να εξυπηρετούν τους αρμεκτές και οι θέσεις παγίδευσης να είναι ευρύχωρες.
• Εξασφαλίζουμε ευρύχωρο και στεγασμένο χώρο αναμονής.
• Ακολουθούμε τη σωστή διαδικασία αρμέγματος.
• Εκπαιδεύουμε το προσωπικό για το άρμεγμα.
• Ελέγχουμε ότι ο χρόνος αρμέγματος δεν είναι μεγάλος.
• Πλένουμε εξωτερικά και εσωτερικά το αρμεκτήριο. Προσέχουμε τη συχνότητα χρήσης και τη συγκέντρωση όξινων απορρυπαντικών. Τακτικός έλεγχος του συστήματος πλύσης από τεχνικό.
• Καλούμε τακτικά τεχνικό να ελέγξει την λειτουργία του αρμεκτηρίου.
• Αλλάζουμε θήλαστρα στα 2500-3000 αρμέγματα και τους ελαστικούς σωλήνες τουλάχιστον 1 φορά στα 2 χρόνια.
ΠΗΓΗ
Α.Π.Θ
Τμήμα Κτηνιατρικής
Τομέας Ζωικής Παραγωγής,
Ιχθυολογίας, Οικολογίας και
Προστασίας Περιβάλλοντος
Εργαστήριο Ζωοτεχνίας