Μαύρα στίγματα: Πως δημιουργούνται και πως να τα απομακρύνετε φυσικά!


Τα μαύρα στίγματα είναι μικρές οπές στην επιφάνεια του δέρματος, συγκεκριμένα στους πόρους, οι οποίες γεμίζουν με βακτήρια, νεκρά κύτταρα και σμήγμα. Αυτή η μίξη φράσσει τον πόρο, με αποτέλεσμα το δέρμα να παύει να αναπνέει. Αυτό οφείλεται στην έντονη έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις κακές διατροφικές συνήθειες. Σταδιακά, οι περιοχές του δέρματος με αυξημένη παραγωγή μελανίνης εμφανίζουν πανάδες, κηλίδες και μαύρα στίγματα. Συχνά, αυτές είναι η περιοχή του μετώπου, οι κρόταφοι, τα μάγουλα, το πηγούνι και το στήθος.

Πως δημιουργούνται

Η επιδερμίδα μας ταλαιπωρείται καθημερινά και επηρεάζεται σημαντικά από πολλούς παράγοντες. Τα μαύρα στίγματα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι και προκαλείται από το ίδιο μας το σώμα. Κύρια αιτία τους είναι η υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Το σμήγμα είναι ένα φυσικό έλαιο, το οποίο εκκρίνεται από τους πόρους και λιπαίνει το δέρμα και τα μαλλιά. Αρκετές φορές, τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα το κρατούν παγιδευμένο μέσα στον πόρο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται. Εξαιτίας της μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που περιέχει, μόλις έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, οξειδώνεται. Με άλλα λόγια, καθώς το σμήγμα πιέζεται προς την επιφάνεια της επιδερμίδας, αποκτά μια σκούρα απόχρωση στο άνοιγμα του πόρου.

Που οφείλονται

Τα μαύρα στίγματα εμφανίζονται εξαιτίας μερικών εξωτερικών παραγόντων, στους οποίους δεν μπορούμε να επέμβουμε. Ωστόσο, υπάρχουν και πράγματα που κάνουμε λάθος. Γι’αυτό λοιπόν καλό είναι να αναγνωρίσουμε τα λάθη αυτά, ώστε να μην τα ξανακάνουμε και να τα διώξουμε μια για πάντα. Ειδικότερα:
Κάνετε συνέχεια απολέπιση

Συχνά επιλέγουμε να αντιμετωπίσουμε τα μαύρα στίγματα με προϊόντα scrub, τα οποία διατηρούν καθαρούς τους πόρους και περιορίζουν την λιπαρότητα. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιούμε εντατικά τα προϊόντα του εμπορίου, οι χημικές τους ουσίες θα κάνουν κακό στο δέρμα. Προκαλείται ερεθισμός, ξηρότητα και φλεγμονές. Γι’αυτό, λοιπόν, σε περιπτώσεις κατάχρησης, αν και στοχεύετε στην απολέπιση, στην πραγματικότητα θα πυροδοτείτε την παραγωγή λιπαρότητας.
Τα πειράζετε

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, είναι απαγορευτικό να πειράζετε τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα. Στην προσπάθειά σας να καθαρίσετε τους πόρους, τραυματίζετε το δέρμα, με κίνδυνο την πρόκληση μολύνσεων και ουλών. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεσπάτε στα «πιο επίμονα» και να μην τα πειράζετε, παρά να περιμένετε να φύγουν με τις ειδικές μάσκες απολέπισης ή πίλνγκ.
Δεν κάνετε καλή προετοιμασία

Είναι πολύ σημαντικό, πριν κάνετε απολέπιση ή χρησιμοποιήσετε κάποια μάσκα να έχετε προετοιμάσει το δέρμα σας. Συγκεκριμένα, πρέπει να έχετε καθαρίσει το δέρμα σας με κάποια ειδική λοσιόν και να το έχετε πλύνει με χλιαρό νερό, ώστε να έχουν ανοίξει οι πόροι. Αυτό θα βοηθήσει το σμήγμα να μαλακώσει και κατά συνέπεια να απομακρυνθεί πιο εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να το πιέσετε. Επιπλέον, αφού έχετε απομακρύνει τα μαύρα στίγματα, είναι εξίσου σημαντικό να πλύνετε και πάλι την επιδερμίδα σας και να την ενυδατώσετε με κάποια ειδική κρέμα. Αυτό θα βοηθήσει στη εξίσωση της λιπαρότητας και στην αποφυγή της ξηρότητας, λόγω της πρότερης απομάκρυνσης των φυσικών ελαίων.

Μάσκες προσώπου για να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα φυσικά

Συχνά, η πρόταση των δερματολόγων για να καταπολεμηθούν τα μαύρα στίγματα είναι τα προϊόντα περιποίησης από χημικές ουσίες, οι οποίες δεν φέρουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Εναλλακτικά, οι αισθητικοί προτείνουν τον καθαρισμό προσώπου, ο οποίος είναι πιο επώδυνος, καθώς τα στίγματα εξουδετερώνονται με πίεση τοπικά. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να απαλλαγούμε αποτελεσματικά. Το φαρμακείο της φύσης έχει για άλλη μια φορά τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, κάνοντας την διαδικασία απλή και ανώδυνη.
Μάσκα με ασπράδι αυγού

Το ασπράδι αυγού, πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, καταφέρνει να συσφίξει τους πόρους του δέρματος, με αποτέλεσμα να περιορίσει τις πιθανότητες συσσώρευσης σμήγματος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καλύψετε την επιδερμίδα του προσώπου σας με μια στρώση από ασπράδι αυγού και στη συνέχεια να τοποθετήσετε στο πρόσωπό σας απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία,απλώνοντας άλλη μια στρώση από το ασπράδι και βάζοντας άλλη μια στρώση από χαρτί. Μερικά λεπτά αργότερα θα νιώσετε το δέρμα σας να σας «τραβάει» . Αυτό συμβαίνει γιατί σταδιακά οι πόροι αρχίζουν να συσφίγγουν. Μόλις τα χαρτιά στεγνώσουν, τα αποσύρετε από το πρόσωπό σας, και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πλυθείτε και να βάλετε λίγη ενυδατική κρέμα.
Μάσκα με γάλα και μέλι

Το γάλα αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών και περιλαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Ταυτόχρονα, το μέλι έχει αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική δράση, που επιδρά θετικά στην επιδερμίδα. Περιέχει μέταλλα, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και βιταμίνη Β1, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Για να φτιάξετε τη μάσκα,αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναμίξετε μια κουταλιά της σούπας μέλι και μια γάλα. Στη συνέχεια, βάζετε το μίγμα για περίπου 10 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων και ομογενοποιείτε. Περάστε μια στρώση επάνω από την περιοχή με τα μαύρα στίγματα και καλύψτε με ένα στεγνό βαμβακερό πανί. Αφήστε τη μάσκα να δράσει για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρετε το πανί. Επάνω, θα βρείτε το σμήγμα που αποβλήθηκε. Κατόπιν, ξεπλύνετε την επιδερμίδα και ενυδατώστε με μια λοσιόν. Λόγω του γαλακτικού οξέος και του μελιού, επιτυγχάνεται βαθιά ενυδάτωση και θρέψη της επιδερμίδας. Το σμήγμα πιέζεται προς τα έξω, οι πόροι ανοίγουν και πάλι και το δέρμα αναπνέει.
Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι η πιο απίθανη χημική ένωση και χρησιμοποιείται ακόμη και για να απομακρύνει τα μαύρα στίγματα. Είναι ένα «σπιτικό» φάρμακο με αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθά στην ενυδάτωση προσώπου και σώματος. Απομακρύνει τις τοξίνες, καθαρίζει σε βάθος το δέρμα και χρησιμοποιείται σε πίλινγκ για απολέπιση. Για να φτιάξετε τη δική σας μάσκα, μπορείτε να αναμείξετε ίσο μέρος μαγειρικής σόδας και νερού, ώστε να φτιάξετε μια πάστα. Απλώστε τη στο πρόσωπο ή στα σημεία με το μεγαλύτερο πρόβλημα και τρίψτε ελαφρά. Αφήστε το μίγμα να δράσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό. Μην παραλείψετε να ενυδατώσετε την επιδερμίδα σας.
Χυμός λεμονιού
Το λεμόνι είναι το απόλυτο φυσικό αντιμυκητιακό, αντιβακτηριδιακό και αντισηπτικό. Περιέχει οξέα που καθαρίζουν σε βάθος την επιδερμίδα, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και μειώνουν την εμφάνιση ερεθισμών. Ο χυμός λεμονιού καταπολεμά δραστικά τα μαύρα στίγματα και αφαιρεί τις τοξίνες. Για να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά του, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να πλύνετε την επιδερμίδα σας με ζεστό νερό και στη συνέχεια να απλώσετε μια πάστα από ίση ποσότητα χυμού λεμονιού και αλάτι. Κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή και αφήστε τη να δράσει για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Οι κόκκοι του αλατιού, που θα απομακρύνουν το σμήγμα, ενδέχεται να ερεθίσουν ελαφρά την επιδερμίδα. Επομένως, μην ξεχάσετε να ενυδατώσετε εντατικά με μια λοσιόν.
Κεραλοιφή

Οι εργατικές μέλισσες έρχονται για άλλη μια φορά να μας λύσουν το πρόβλημα της επιδερμίδας μας και να επαναφέρουν την χαμένη λάμψη και ομορφιά της. Η κεραλοιφή είναι ένα φυσικό καλλυντικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για το δέρμα. Περιέχει αιθέρια έλαια, βιταμίνη Ε, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση και την βαθιά ενυδάτωση του. Η κεραλοιφή βοηθά την επιδερμίδα να προστατευτεί από τον ήλιο και να περιορίσει τα μαύρα στίγματα και τις πανάδες.

Μπορείτε να προμηθευτείτε μια βιολογική κηραλοιφή από το εμπόριο, αλλά και να φτιάξετε τη δική σας με μερικά απλά υλικά. Θα χρειαστείτε 20ml βάμμα πρόπολης, 30gr κερί μέλισσας και 60ml ελαιόλαδο. Αναμειγνύετε το κερί και το ελαιόλαδο και τα βάζετε σε μπεν μαρί για να λιώσουν. Στη συνέχεια προσθέτετε το βάμμα πρόπολης και ομογενοποιείτε. Απλώστε λίγη από την αλοιφή στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, καλύτερα τις βραδινές ώρες, για να αποφύγετε την ηλιακή ακτινοβολία. Επαναλάβετε τη διαδικασία περίπου 4 φορές για μια εβδομάδα σε καθαρό δέρμα και θα δείτε τα μαύρα στίγματα να υποχωρούν.

Το παρόν άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό σας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας.