Η αγορά στην Καλαμών δεν καταλαβαίνει από γιορτές, συνωστισμός εμπόρων στη νέα δημοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας


Ακόμα μια δημοπρασία για ελιά Καλαμών φετινής εσοδείας (2018-2019) βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑγροΤύπος, στο νομό Λακωνίας. Την δημοπρασία κάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας και ήδη το ενδιαφέρον των εμπόρων και των τυποποιητών για την εν λόγω ποσότητα είναι κάτι παραπάνω από έντονο. Για τη δημοπρασία μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο διαχειριστής της οργάνωσης, κ. Παναγιώτης Πουλάκος.
Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο «το ενδιαφέρον για τη δημοπρασία είναι εξαιρετικά μεγάλο από πλευράς εμπόρων», καθώς το διαθέσιμο προϊόν στην αγορά είναι σχεδόν... ανύπαρκτο, δεδομένου ότι 9 στους 10 αγρότες προτίμησαν και φέτος την πατροπαράδοτη αποθεματοποίηση σε κάδες με νερό και άλμη (όπως ακριβώς αποθηκεύουν και οι μεταποιητές στην Ελλάδα το προϊόν), για να πιάσουν υψηλότερες τιμές αργότερα.

«Είμαστε σε διαδικασία δημοπρασίας και θα ανοίξουμε τις προσφορές το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης, στις 18.00. Συνολικά έχουμε βγάλει σε δημοπρασία μια ποσότητα της τάξης των 20 τόνων. Τα κομμάτια παίζουν από τα 140 έως τα 250 στο κιλό, δηλαδή μιλάμε για χοντρές ελιές. Αυτές είναι περίπου 15 τόνοι. Οι υπόλοιποι 5 τόνοι αφορούν ελιά στα 300 – 400 κομμάτια το κιλό».

Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, το ενδιαφέρον καταγράφεται ιδιαίτερα έντονο για τις ποσότητες αυτές.

Η συγκεκριμένη είναι η δεύτερη δημοπρασία που κάνει φέτος στην ελιά Καλαμών ο ΑΣ Πετρίνας. Στην προηγούμενη, όπως είχε γράψει ο ΑγροΤύπος, στον έμπορο Παναγιώτη Δρούσια, της εταιρείας Δρούσιας ΑΕΒΕ από το Γεράκι, κατέληξαν οι 42 τόνοι ελιάς Καλαμών, που έβγαλε σε δημοπρασία, ο Συνεταιρισμός Πετρίνας Λακωνίας, την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018. Οι τιμές για τη βασική κατηγορία στη δημοπρασία τότε, έφτασαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα 1,86 ευρώ το κιλό, ενώ για τα πιο χοντρά κομμάτια, έπιασαν και τα 2,45 ευρώ το κιλό. Οι κλειστές προσφορές ανοίχτηκαν στις 8 το απόγευμα από τους υπεύθυνους του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Συνολικά, όπως μας εξήγησε ο διαχειριστής της οργάνωσης, κ. Παναγιώτης Πουλάκος εμφανίστηκαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι, αλλά το προϊόν αγόρασε τελικά ο κ. Παναγιώτης Δρούσιας, τοπικός έμπορος. Προσφορές κατέθεσαν επίσης η εταιρεία El Mar από την Φωκίδα, η εταιρεία Alea και η εταιρεία του κ. Κωνσταντόπουλου (Olymp), που έχει έδρα στην Πιερία και εγκαταστάσεις στη Μεσσηνία.

Αναλυτικά, οι τιμές για το προϊόν φετινής εσοδείας που αγόρασε ο κ. Δρούσιας είναι οι εξής ανά κατηγορία:

1) 140 κομμάτια, 2,45 ευρώ το κιλό
2) 160 κομμάτια, 2,20 ευρώ το κιλό
3) 180 κομμάτια, 2 ευρώ το κιλό
4) 210 κομμάτια, 1,86 ευρώ το κιλό
5) 250 κομμάτια, 1,67 ευρώ το κιλό
6) 300 κομμάτια, 1,46 ευρώ το κιλό
7) 370 κομμάτια, 1,02 ευρώ το κιλό
8) 440 κομμάτια, 0,71 ευρώ το κιλό.

Σημειώνεται ότι σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν γίνει ορισμένες πράξεις για το 200άρι πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό, ενώ κατά πληροφορίες, στο Βόλο, έγινε μεγάλη πράξη τις προηγούμενες ημέρες προς 1,90 ευρώ το κιλό.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια