Το Κρασοτύρι της Κω

Το κρασοτύρι μετράει αιώνες παράδοσης στην Κω. Μπορεί η παραμονή του στο κρασί να ξεκίνησε σαν μέθοδος συντήρησης, χρησιμοποιείται όμως μέχρι σήμερα γιατί χαρίζει ιδιαίτερη γεύση στο κατσικίσιο τυρί.

Το κυλινδρικό τυράκι με το καφεκόκκινο ένδυμα, που του δίνει η παραμονή του σε άλμη εμπλουτισμένη με οινολάσπες, είναι μοναδική περίπτωση.
Δοκιμάσαμε εκείνο του τυροκομείου Γιάννου και το βρήκαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον: παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα -με το γίδινο να κυριαρχεί- και έχει λευκή, σχεδόν μαλακή, βουτυράτη σάρκα, με πολύ ενδιαφέροντα "ξιδάτα" αρώματα και γεύση.
Ένα τυρί σχεδόν ήπιο, χωρίς δριμύτητα στο στόμα, με μέτρια αλμύρα και χαρακτηριστικά αρώματα και γλυκύτητα που παίρνει από την οξοποιημένη οινολάσπη, που προέρχεται από οινοποίηση ντόπιων ποικιλιών.
Θα το βάζαμε σε ντοματοσαλάτα, σε ντάκο, θα το ψήναμε ελαφρώς στη σχάρα και θα το ακουμπούσαμε σε σαλάτα ρόκας με σπανάκι, αρτυμένης με μια βινεγκρέτ, που του ταιριάζει πολύ. Σκέτο, θα το συνοδέψουμε με φρούτα σαν το σταφύλι και το καρπούζι και θα πιούμε μαζί τσίπουρο ή ούζο, κατά προτίμηση.
Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά τυριά.

https://www.athinorama.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια