Φροντίδα προβάτων, υγιεινή, ασθένειες και συμπτώματα


Δυστυχώς, τα πρόβατα συχνά υποφέρουν από εσωτερικά παράσιτα καθώς και από άλλες ασθένειες. Οι προβατοτρόφοι συχνά αποπαρασιτώνουν τα πρόβατά τους (συμβουλευτείτε τον τοπικό αδειούχο κτηνίατρό). Σε ειδικά καταστήματα μπορείτε να βρείτε προϊόντα αποπαρασίτωσης προβάτων διαφορετικών τύπων (χάπια, σπρέι, ενέσεις, πάστες κλπ.). Μπορεί επίσης να χρειαστεί να εμβολιάζουμε τα πρόβατά μας μία φορά το χρόνο (κατά της υπερκατανάλωσης τροφών, κατά του Clostridium και άλλων ασθενειών), πάντα αφού συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας. Τα πρόβατα ειδικών αναγκών ενδέχεται να απαιτούν συχνότερο εμβολιασμό.

Επιπλέον, πρέπει να ελέγχουμε τακτικά την υγεία και τη γενικότερη κατάσταση των προβάτων μας. Η διάρροια είναι κοινό σύμπτωμα κάποιας ασθένειας προβάτων. Όταν ένα πρόβατο έχει υδαρή μάτια ή μύτη, όταν απομονώνεται από το κοπάδι, όταν δε μπορεί να μασήσει, να πιει νερό, όταν κοιμάται όλη την ημέρα και όταν δεν είναι θέση να σηκωθεί, είναι μερικές από τις ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντα να έχουμε εύκαιρο τον τηλεφωνικό αριθμό του τοπικού κτηνιάτρου. Σε πολλές περιπτώσεις, ο κτηνίατρος θα σας ρωτήσει την θερμοκρασία ορθού των προβάτων σας, πριν αποφασίσει αν θα έρθει στην ιδιοκτησία σας ή όχι. Η φυσιολογική θερμοκρασία ορθού για τα πρόβατα είναι 100,9-103,8 ° F (38,3-39,9 ° C).

Σε πολλές χώρες, είναι πολύ συνηθισμένο για τους ιδιοκτήτες προβάτων να κόβουν τις ουρές των προβάτων τους, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα υγιεινής (οι μακριές ουρές συνήθως καλύπτονται με κόπρανα και προσελκύουν μύγες). Ωστόσο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον τοπικό κτηνίατρο για περαιτέρω οδηγίες. Οι προβατοτρόφοι τριμάρουν επίσης τις οπλές των προβάτων (με ένα ειδικό εργαλείο) για να αποτρέψουν τις μολύνσεις (σήψη ποδιών). Πρέπει να ελέγχουμε τις οπλές τους κάθε δύο εβδομάδες, αλλά το τριμάρισμα κανονικά γίνεται λιγότερο συχνά από ό, τι στις κατσίκες (οι κατσίκες πρέπει να τριμάρονται κανονικά κάθε 2 μήνες και τα πρόβατα κάθε 3-4 μήνες, αλλά πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας). Τέλος, πολλοί κτηνοτρόφοι κουρεύουν τα πρόβατα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κατά προτίμηση στην περίοδο πριν από τη ζέστη του καλοκαιριού. Ορισμένες συγκεκριμένες φυλές προβάτων χρειάζονται 2-3 κουρέματα ανά έτος.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια