Λεμονιά: πότε και σε ποια θέση φυτεύεται


Η καλύτερη εποχή για το φύτεμα της λεμονιάς είναι από τις αρχές Μάρτιου και μετά, και επίσης τους Φθινωπορινούς μήνες. Δεν φυτεύουμε με κρύο ή πολλή ζέστη για να αποφύγουμε πιθανόν στρεσάρισμα του φυτού. 
Οι λεμονιές γενικά προτιμούν ηλιόλουστες θέσεις, που δεν εκτίθενται σε ισχυρούς βόρειους ανέμους. Ευδοκιμούν σε όλα σχεδόν τα εδάφη, από τα αμμώδη έως τα αργιλώδη, αλλά προτιμούν τα καλά αεριζόμενα, με καλή αποστράγγιση, γόνιμα και μη αλατούχα εδάφη. 
Οι λεμονιές είναι ευπαθείς στο κρύο και καταστρέφονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παρατεταμένο παγετό. Επίσης, είναι ευαίσθητες στις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, όταν συνοδεύονται όμως από χαμηλή υγρασία.
Για το φύτεμα της λεμονιάς ακολουθούμε την εξής διαδικάσία:
α) Φύτεμα στον κήπο. 
Αρχικά σκάβουμε έναν λάκκο με πλάτος διπλάσιο από το πλάτος της γλάστρας του φυτού που πρόκειται να μεταφυτέψουμε και με βάθος μέχρι μιάμιση φορά μεγαλύτερο από το ύψος της. Βάζουμε στο πάτο του λάκου λίγο φρέσκο χώμα. 
Τοποθετούμε το φυτό στη μέση του λάκκου και γύρω από την μπάλα χώματος προσθέτουμε μία χούφτα οργανικού λιπάσματος. Ανακατέυουμε το χώμα που βγάλαμε από τον λάκκο με κομπόστ ή καλά χωνεμένη κοπριά σε αναλογία 2 προς 1. 
Γεμίζουμε τον λάκκο με το ανακατεμένο μίγμα μέχρι το επίπεδο του εδάφους και το πάνω επίπεδο της μπάλας του φυτού. Δέν φυτέυουμε ποτέ την λεμονιά, αλλά και τα αλλά εσπεριδοειδή βαθιά στο λάκο. Πατάμε καλά το χώμα γύρω απο την μπάλα του φυτού. Περιμετρικά του κορμού ανυψώνουμε το χώμα και σχηματίζουμε μια κοιλότητα (λακάκι). 
Στηρίζουμε το φυτό με ένα χοντρό καλάμι ή ξύλο ή μπετόβεργα για προστασία απο το δυνατό αέρα. Γεμίζουμε σιγά σιγά την κοιλότητα με νερό και περιμένουμε μέχρι να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ποτίσματος άλλη μία φορά. Ποτίζουμε το φυτό καθημερινά τις τρεις πρώτες μέρες και μετά κάθε 2-3 μέρες για τις πρώτες έξι βδομάδες. Επιλέγουμε πάντα λεμονιές εμβολιασμένες σε υποκείμενα νεραντζιάς (Citrus aurantium) ή Citrus volkameriana γιατί είναι πιο ανθεκτικές. β) 

Φύτεμα σε γλάστρα. Αν θέλουμε να φυτέψουμε λεμονιά στο μπαλκόνι σας, διαλέγουμε μία αρκετά μεγάλη γλάστρα πήλινη ή πλαστική.


Χρησιμοποιούμε έτοιμο φυτόχωμα για φυτά εξωτερικού χώρου ή κοινό χώμα που έχουμε αναμείξει με κομπόστ. Εμπλουτίζουμε το χώμα με σύνθετο λίπασμα τύπου 11-15-15 ή οργανοχημικό λίπασμα για ξυνά.

Στη βάση της γλάστρας βάζουμε ελαφρόπετρα ή άλλο αδρανές υλικό (χαλίκι, βότσαλο) για καλή αποστράγγιση του χώματος. Προσθέτουμε το μισό από το χώμα και πάνω του τοποθετούμε το φυτό με την μπάλα του. Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο χώμα έως 5 εκατοστά από το χείλος της γλάστρας και πιέζουμε καλά. Ποτίζούμε κάθε μέρα για τις τρείς πρώτες μέρες.
Τις ίδιες διαδικασίες ακολουθούμε και όταν θέλουμε να φυτέυσουμε κάποιο άλλο ξυνό (πορτοκάλια, μανταρινιά, κούμ-κουάτ, κλπ).


geoponiko-parko.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια