Η κορυφαία ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα: «Ολύµπια»


Ελαιόλαδο «διαµάντι» για τη Γορτυνία και την Αρχαία Ολυµπία, που µπορεί να δώσει σηµαντική ανάπτυξη στην περιοχή µε εξαγωγική προοπτική σε όλο τον πλανήτη

«Ολύμπια» είναι η τελική ονομασία που δόθηκε στην ποικιλία ελαιολάδου, που ανακαλύφθηκε πως παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες, προέρχεται από ελιές τοπικής ονομασίας «Χωταΐτικη» και καλλιεργείται στις περιοχές της Γορτυνίας και της Ηλείας.

Η ονομασία δόθηκε κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία τον περσινό Ιούνιο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής του φαρμακευτικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης. Εξηγώντας τους λόγους, ανέφερε ότι η ονομασία αυτή δίνεται λόγω του γεγονότος ότι η «Ολυμπία» είναι πάρα πολύ δυνατό ως όνομα, καθώς και από το γεγονός ότι τα ελαιόδενδρα που βρίσκονται ακόμα και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και είναι δένδρα πανάρχαια, ηλικίας μέχρι και 1500 ετών, ανήκουν σ’ αυτή την ποικιλία.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριμένης ποικιλίας ανακαλύφθηκαν πρώτα από το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην συνέχεια πιστοποιήθηκαν και από το αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε ότι η ακριβής ονομασία της ουσίας που εμπεριέχεται στο ελαιόλαδο και το κάνει να ξεχωρίζει για τη φαρμακευτική του δράση είναι «ελαιοκανθάλη», η οποία βρέθηκε σε μεγάλη ποσότητα στο λάδι της Γορτυνίας και της Ολυμπίας και σε υπερπολλαπλάσια ποσότητα στη συγκεκριμένη ποικιλία λαδιού. Η γεύση του είναι αρκετά πικάντικη και πικρή και για να αναδειχτεί πρέπει να συνδυαστεί με το κατάλληλο φαγητό, π.χ. βραστά λαχανικά. «Είναι θέμα γαστρονομίας», σημείωσε ο καθηγητής, για να προσθέσει, «το λάδι αυτό πάει κατά βάση προς τον χώρο προστασίας της υγείας».

Ο κ. Μαγιάτης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς ανήκει στις «μικρόκαρπες», αντέχει στο ψύχος και στις ασθένειες, είναι «ιθαγενής» ποικιλία που βρίσκεται μόνο στην Γορτυνία και την Ολυμπία, και έγινε αμέσως περιζήτητη σαν πολλαπλασιαστικό υλικό, καθώς υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος να φυτευτεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Επιπλέον, τόνισε πως απαιτείται να καταχωρηθεί η ποικιλία «Ολύμπια» στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών ελιάς, προκειμένου να προστατευθεί, ενώ ανέφερε ότι το συνέδριο θα επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία.

Μια άλλη ομάδα όμως νέων ανθρώπων συμπράττει και θέτει σε κυκλοφορία το ελαιόλαδο «Ολύμπια», ως συμπλήρωμα διατροφής σε φαρμακεία στη Βόρεια Ευρώπη. Πρόκειται για τον Γιάννη Διαμαντόπουλο, παραγωγό από τη Νεράϊδα της Αρχαίας Ολυμπίας και την εταιρεία «Oleo». Ο Γιάννης Διαμαντόπουλος, ένας νέος άνθρωπος που μεγάλωσε στο χωριό, σπούδασε κι εργαζόταν ως τεχνικός πληροφορικής στην Αθήνα. Στις αρχές της οικονομικής κρίσης βρέθηκε απολυμένος και ο δρόμος του τον οδήγησε πίσω στο χωριό, όπου ύστερα από μελέτη αποφάσισε να αξιοποιήσει τα χωράφια με τις ελιές της οικογένειάς του. Έτσι και χωρίς βοήθεια από πουθενά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκίνησε να κάνει όχι απλά βιολογική καλλιέργεια των ελαιοκτημάτων του, αλλά εφαρμόζει ολιστική διαχείριση. Το αποτέλεσμα θεαματικό, αφού το λάδι που παράγει από την ποικιλία «Ολύμπια» είναι εξαιρετικό και μπορεί να πωληθεί ως συμπλήρωμα διατροφής. Εκεί λοιπόν τον ανακάλυψαν ο Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Μιχάλης Μικρούλης, ιδρυτές του «Oleo». Το «Oleo» είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής από 100% εξαιρετικό παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται στην Αρχαία Ολυμπία και κλινικά αποδεδειγμένα μειώνει δραστικά τα επίπεδα της χοληστερίνης, σύμφωνα με το φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ένας εκ των συνιδρυτών του «Oleo».

Το «Oleo» έχει επιστημονικά εξεταστεί και συγκριθεί με άλλα δείγματα ελαιολάδων τα οποία συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας. Τα επίπεδα ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης στο «Oleo» υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο των υπολοίπων δειγμάτων ελαιολάδου (135 και 105 mg/kg). Το σύμπλεγμα ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης του «Oleo» έχει βιολογική δράση και σχετίζεται με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες και ανήκει στην κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012.

Το «Oleo», βραβεύτηκε με το Χρυσό Αριστείο για τα υψηλά επίπεδα φαινολών σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την επιτροπή βραβείων Υγείας και Διατροφής στο συνέδριο της Αρχαία Ολυμπία την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016.

Εν κατακλείδι το ελαιόλαδο «Ολύμπια», που μέχρι πριν λίγα χρόνια οι παραγωγοί έκοβαν τις ελιές ή τις μπόλιαζαν με άλλες ποικιλίες ελιάς, γιατί η γεύση του λαδιού ήταν πικάντικη και δεν μπορούσαν να το πουλήσουν αφού δεν ήταν γευστικό, σήμερα αποδεικνύεται «γιατρικό». Πρόκειται για ένα ελαιόλαδο σωστό διαμάντι, για την Γορτυνία και την Ολυμπία, που μπορεί να δώσει ανάπτυξη στην περιοχή και να μιλά σε λίγα χρόνια γι’ αυτό όλος ο κόσμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια