Μόνο από αλιεία χάσαμε 8,8 εκατ. λέει η Δαμανάκη

Τ
ης ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (ann-11@otenet.gr)

Αίσθηση προκάλεσε στον αγροτικό κόσμο το πρωτοσέλιδο της «Ε»: «Εχασαν 27 εκατομμύρια ευρώ από ανικανότητα!». Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε το δημοσίευμα για την απώλεια πόρων 27.351.958,79 ευρώ απολύτως αναληθές, ότι βρίθει ανακριβειών κι εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

«Το ποσό των 27,3 εκατομμυρίων ευρώ, που τελείως παραπλανητικά και αναληθώς παρουσιάζεται στο δημοσίευμα ως ποσό πόρων, που απολέσθησαν, υπογραμμίζεται ότι αφορά ποσό για το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσης από τον Κανόνα ν+2, λόγω δικαστικών εμπλοκών για συγκεκριμένα δημόσια έργα του Προγράμματος, όπως ορίζεται στους κανονισμούς ΕΚ 1290/2005 και 1306/2013. Η ως άνω διαδικασία είναι θεσμοθετημένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση», τονίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υποστηρίζει ότι «πρόκειται για τυπική κανονιστική διαδικασία, που συμβαίνει όταν η υλοποίηση έργων καθυστερεί». Κι ακόμη ότι «το 2013, οι πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ανήλθαν σε 557,6 εκατομμύρια ευρώ με αποφασιστική επιτάχυνση των απορροφήσεων κι αύξηση κατά 401% σε μηνιαία βάση απ' τον Σεπτέμβριο του 2013, ώς το τέλος του έτους». Ομως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί της ουσίας:

**Δεν αναφέρει πόσα και ποια έργα έμειναν εκτός.

**Η «Ε» δεν μίλησε για πληρωμές του 2013, ούτε απορρόφηση των κονδυλίων του 2013, η οποία ήταν πράγματι εντυπωσιακή, αλλά για δεσμεύσεις του 2011, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν, ενώ η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κρατά τους ίδιους θώκους απ' το 2012.

**Αν είναι τόσο γαλαντόμα η κυβέρνηση, ώστε σε μνημονιακούς καιρούς να χάνει ή να μεταφέρει 27,3 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας δικαστικών εμπλοκών, χαλάλι της.

**Δεν απαντά στο έγγραφο με ημερομηνία 20/2/2013, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή για την Αγροτική Ανάπτυξη, που λέει ότι τα λεφτά χάνονται οριστικά. Αν υπάρξουν περαιτέρω συνεννοήσεις με την Κοινότητα, όπως συμβαίνει, ώστε να μη χαθούν κονδύλια, μακάρι.

**Υποστηρίζει ότι «ουδεμία απώλεια πόρων σημειώθηκε» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (δηλαδή 2007-13), αλλά φαίνεται ότι δεν αντιλήφθηκε τι γράφει η επίτροπος Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της damanaki.gr στις 15/11/2013.

Η επίτροπος

Η Ελληνίδα επίτροπος τόνιζε τότε ότι: «Πληροφορήθηκα με χαρά σήμερα την ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας για την υπογραφή, ύστερα από καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη συλλογή και υποβολή των ετήσιων αλιευτικών δεδομένων της Ελλάδας στις αρμόδιες υπηρεσίες Αλιείας της Κομισιόν. Η σημερινή θετική εξέλιξη θα επιτρέψει στη χώρα ν' αποκαταστήσει μία εκκρεμότητα ετών, ν' απελευθερωθούν τα σχετικά προγράμματα για το 2013 και να μπορέσει να εκταμιεύσει για εφέτος κονδύλια ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Αντιθέτως και δυστυχώς εξαιτίας αυτής της συνέπειας, η χώρα απώλεσε από το 2009 έως το 2012 ευρωπαϊκούς πόρους για την Αλιεία, ύψους συνολικά 8.777.000 ευρώ και διακινδύνευσε την καταδίκη της, σε καταβολή υψηλών προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

**Εξάλλου, υπάρχει και δεύτερο έγγραφο με ημερομηνία 21/2/2014 με την υπογραφή του Χοσέ Μανουέλ Σόουζα Γιούβα, που επιβεβαιώνει το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε». Υπάρχει η πρόταση αποδέσμευσης απ' το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο στο τέλος του 2013, για τέσσερα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν: Αμβούργο, Μαδρίτη, Βασιλικάτα Ιταλίας κι Ελλάδα.

**Η νομική διάταξη για αυτόματη αποδέσμευση έχει καταργηθεί, ωστόσο στο 2ο έγγραφο τονίζεται πως «οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ώς 31/12/2013 δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν όλες τις αναλήψεις υποχρεώσεων του προϋπολογισμού, για το 2011. Αυτές οι μη χρησιμοποιηθείσες αναλήψεις των υποχρεώσεων συνολικά είναι 38,98 εκατομμύρια ευρώ κι υπόκεινται σε αποδεσμεύσεις». Προτρέπει, δε, τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν διαδικασίες προσαρμογής των χρηματοδοτικών πινάκων στα νέα μειωμένα, ως προς τα ποσά αυτά, δεδομένα.


Εντονες οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου


Παρ' ότι γίνεται μια ύστατη προσπάθεια, μήπως σωθούν αυτά τα λεφτά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου για Γεωργία χωρίς σχέδιο είναι έντονες.

«Θέλουμε πλάνο για τη Γεωργία αντί να βαδίζουμε χωρίς μπούσουλα και να προσπαθούμε να περισώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε. Η κυβέρνηση καλεί τους αγρότες να καλύψουν την έλλειψη σχεδίου και προγραμματισμού της ίδιας, μέσα από υπέρμετρη φορολόγηση, η οποία είναι τελικά και άκρως αντιαναπτυξιακή. Καταγγέλλουμε την ανικανότητα και την έλλειψη σχεδιασμού», μας ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Θοδωρής Παπακωνσταντίνου.

«Φαίνεται ότι προτιμώνται τα εύκολα μέτρα, δηλαδή χαράτσια και φορολόγηση στους αγρότες, παρά να διεκδικήσουν ή ν' απορροφήσουν χρήματα, που αφορούν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό λαό, χρήματα δηλαδή που είναι του ίδιου του λαού της Ε.Ε. και της χώρας μας. Εστω κι έτσι αποδεικνύεται πόσο σωστός και δίκαιος είναι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς», τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

«Ενώ η κρίση βαθαίνει συνεχώς και ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, γι' αυτό και συμβαίνουν κινητοποιήσεις σ' όλη την Ελλάδα και η ύπαιθρος έχει ανάγκη από έργα υποδομών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει την ανικανότητά του να απορροφήσει χρήματα για έργα που είναι τόσο απαραίτητα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος. «Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που χάνονται χρήματα. Προειδοποιούσαμε από πέρυσι τον Μάρτιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση και ζητούσαμε να εφαρμόσουν το ίδιο σύστημα επιλεξιμότητας που εφαρμοζόταν μέχρι πέρυσι, για τα βοσκοτόπια και το νέο να εφαρμοστεί το 2015, ώστε να έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας, να ορίσουμε τις νέες επιλέξιμες εκτάσεις περίπου 10 εκατομμυρίων στρεμμάτων από ποώδη και θαμνώδη βλάστηση. Από το υπουργείο μάς έλεγαν ότι υπάρχει κίνδυνος προστίμου 250 εκατομμυρίων ευρώ, γι' αυτό προχωράμε στον καθορισμό νέων επιλέξιμων εκτάσεων. Δυστυχώς, προχώρησαν στη χάραξη νέων επιλέξιμων εκτάσεων κι όχι μόνο πέταξαν έξω απ' τις επιδοτήσεις εκατοντάδες ή και χιλιάδες κτηνοτρόφους, αλλά ταυτόχρονα ήρθε και πρόστιμο 313 εκατομμυρίων ευρώ!».

«Οταν εμείς οι αγρότες ζητάμε διαβουλεύσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι γιατί θέλουμε κοινή στρατηγική για τον αγροτικό τομέα. Το υπουργείο θα έπρεπε να είναι σύμμαχός μας και να μη φτάνουμε στο παρά 5', να κυνηγάμε τα λεφτά, τα οποία θα έπρεπε ήδη να τα έχουμε επενδύσει σε αναπτυξιακά έργα», τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Χρήστος Γκόντιας.


Ελευθεροτυπία