Πωλείται βασιλικός πολτός

Φυλές προβάτων: H ΦΥΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, "Το Χιώτικο πρόβατο"


Μεγαλόσωμο πλατύουρο πρόβατο με κοιτίδα τη νήσο Χίο. Ο τρόπος και ο χρόνος δημιουργίας του είναι άγνωστος. Εικάζεται ότι προήλθε από τη διασταύρωση ντόπιων λεπτόουρων προβάτων με μικρασιατικά πλατύουρα αναμικτόμαλλα πρόβατα.. Κάποιες πηγές υποθέτουν ότι είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης ανάμεσα σε τοπικά πρόβατα του νησιού Χίος και φυλών από την Ανατολία, πιθανόν οι φυλές Kivircik και Daglic.. Σήμερα εκτρέφεται κυρίως στη Μακεδονία (νομοί Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πέλλας).
Ο χρωματισμός είναι λευκός με χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες στο πρόσωπο, τα αυτιά, τα άκρα και την κοιλιακή χώρα. Ομοιόμαλλο. Μήκος ουράς: 31 εκατοστά. Πλάτος ουράς: 10 εκατοστά (ημιπλατύουρο). Κεφαλή κωνική με μακρύ πρόσωπο. Αυτιά μεγάλου μεγέθους, ημικρεμάμενα. Άκρα ιδιαίτερα υψηλά, ευαίσθητα σε ανώμαλες επιφάνειες.
Το ώριμο βάρος των προβατίνων είναι συνήθως 48-70 κιλά και των κριαριών είναι 65-90 κιλά με διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή.
Η πολυδυμία της φυλής είναι υψηλή και κυμαίνεται από1,44 μέχρι 1,70 κατά πρώτο τοκετό και από 1,70 έως 2,0στους επόμενους.
Η γαλακτοπαραγωγή επίσης κυμαίνεται από 160 έως 300 κιλά γάλα , ενώ το Κέντρο
Γενετικής Βελτίωσης Θεσσαλονίκης την ανεβάζει 244 κιλά κατά μέσο όρο την πολυδυμία σε 1,80 αρνιά ανά προβατίνα.
Όμως δίπλα στα καλά παραγωγικά και αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά συνυπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα, όπως η παχιά ουρά με τη δυσμενή επίδραση στην ποιότητα του σφαγίου, η ανομοιομορφία του μαστού, η μειωμένη ανθεκτικότητα σε δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος, η έλλειψη προσαρμοστικότηταςσε συνθήκες βόσκησης και η μη ικανοποιητική ποιότητα σφαγίου.
Το Χιώτικο πρόβατο χρησιμοποιείται ευρέως για διασταυρώσεις με άλλες εγχώριες φυλές για τη βελτίωση των παραγωγικών και αναπαραγωγικών παραμέτρων των ντόπιων φυλών την παραγωγή υβριδίων γονάδων που συνήθως παρουσιάζουν αποδόσεις κατά πολύ μεγαλύτερες του μέσου όρου των γονέων . 

Παρουσιάζουν δηλαδή αύξηση της γαλακτοπαραγωγής, αύξηση της πολύ και της πολυδυμίας με πολύ ελάχιστη ή ανύπαρκτη βελτίωση της ποιότητας του κρέατος. Όμως ύστερα από προσωπική εμπειρία από αρκετά κοπάδια στην περιοχή της Φιλιππιάδας τα διαστατωμένα αρνιά F1 των φυλών Φριζάρτα και Χιώτικης παρουσίασαν πάρα πολύ καλή ποιότητα κρέατος.
Διασταυρώσεις της φυλής Χίου έγιναν και με άλλες φυλές ιδίως στο εξωτερικό και ιδίως στην Τουρκία και στην Κύπρο όπου την διασταύρωσαν με την φυλή awassi αλλά και στην Αίγυπτο με ντόπιες φυλές και τα αποτελέσματα αναφορικά με την γαλακτοπαραγωγή ήταν πάρα πολύ καλά Στη δικά μας περιοχή έγινα κατά καιρούς διασταυρώσεις από τους παραγωγούς χωρίς βεβαίως καμία καθοδήγηση σε πρόβατα υβρίδια Frisarta και χιώτικης με κριάρια awassi με επίσης αρκετά καλά αποτελέσματα
Στην πεδινή περιοχή της Άρτας, στα τέλη της δεκαετίας του 1960,άρχισαν να διασταυρώνουν πρόβατα της περιοχής σε επίπεδο εκτροφών, αρχικά με κριούς των φυλών Χίου, Καραγκούνικης και Σαρδηνίας και στη συνέχεια με κριούς Φρισλανδίας. Οι μιγάδες της F1 γενεάς γονιμοποιήθηκαν με διασταυρωμένους κριούς και στα παράγωγα εφαρμόσθηκε επιλογή στις παραγωγικές και φαινοτυπικές ιδιότητες. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας ομοιογενής πληθυσμός προβάτων, ο οποίος από το 1982 αναγνωρίσθηκε ως μια καινούργια φυλή, η φυλή της Άρτας (Φριζαρτα). Γεγονός που σημαίνει ότι το χιώτικο πρόβατο μετά το φρισλανδικό αποτέλεσε την βάση για την δημιουργία της Φριζάρτα αφού σύμφωνα με τον κύριο δημιουργό της τον ζωοτέχνη Γιάννη Γκατζίμα συμμετέχει στην σύνθεση της κατά 25%.


http://www.petziros.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια