Όχι στη διπλή φορολόγηση λένε οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών


Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών κ. Παντελής Μόσχος, σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο, μιλά για τα αποτελέσματα των συνάντήσεων που είχε την Τετάρτη (26/2/2014) με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών αλλά και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππο Σαχινίδη, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε για το φορολογικό. Όπως τόνισε ο κ. Μόσχος «δεν μπορεί να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο οι έμποροι και οι παραγωγοί που πουλάνε τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές». Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται ότι μελετά το θέμα και έχει θετική βούληση να το ικανοποιήσει.

Το βασικότερο αίτημά σας είναι να φορολογηθείτε όπως και οι υπόλοιποι αγρότες;

Ναι γιατί είμαστε αγρότες καλλιεργητές που διαθέτουμε τα προϊόντα μας στις λαϊκές αγορές και αυτό είναι μια δραστηριότητα. Για αυτό ζητάμε η φορολόγησή μας να είναι ίδια με αυτή των υπόλοιπων αγροτών δηλαδή με 13%.

Πως είδε αυτό το αίτημά σας το υπουργείο Οικονομικών;

Μας είπε ότι το υπουργείο μελετά το αίτημά μας. Εκτιμώ ότι σύντομα θα καταλάβουν ότι έχουμε δίκιο. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν παραγωγοί δύο ταχυτήτων. Αυτοί που φορολογούνται με 13% και οι εκείνοι που, όταν διαθέσουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, θα τους επιβάλλεται φόρος 26%. Αυτό το μέτρο οδηγεί τους παραγωγούς λαϊκών αγορών σε μαζική εξόντωση και αφανισμό.

Ποια είναι τα υπόλοιπα αιτήματά σας;

Αυτό που ζητάμε ακόμη είναι να υπάρχει απαλλαγή ποσού από το φόρο εισοδήματος για την εργασία της οικογένειας. Βλέπετε δεν μπορούμε να τους δίνουμε εργόσημο. Σε αυτό το υπουργείο Οικονομικών μας είπε να απευθυνθούμε στο υπουργείο Εργασίας. Ζητάμε επίσης μείωση της τιμής του πετρελαίου αλλά και του αγροτικού ρεύματος. Και για τα δύο δεν πήραμε θετική απάντηση από το υπουργείο. Ακόμη ζητάμε τη μείωση των διοδίων αλλά αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε με το υπουργείο Μεταφορών. Πάντως έχουμε ήδη στείλει επιστολές στις εταιρείες δημοσίων έργων που διαχειρίζονται τα διόδια και από τις οποίες ζητάμε να έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση.

Στη συνέχεια συναντήσατε τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Σαχινίδη. Τι ειπώθηκε σε αυτή τη συνάντηση;

Ο κ. Σαχινίδης μας δήλωσε ότι η πολιτική βούληση του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κυβέρνησης είναι να φορολογηθούν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών όπως και οι υπόλοιποι αγρότες. Συμφώνησε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται ξεχωριστή δραστηριότητα η διάθεση ιδιοπαραγώμενων προϊόντων στις λαϊκές αγορές, ενώ η πώληση στα κιόσκια, στο χωράφι, χονδρικώς ή πλανοδίως, να θεωρείται συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.