Νέας μορφής επιδότηση για αγρότες μέχρι 70.000 ευρώ!


Μια νέα προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή ένωση για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων των σημερινών αγροτών, για να κάνουν με ασφάλεια το επόμενο βήμα (μεταποίηση και εμπορία).

Εκ βάθρων αλλαγές σε σημαντικά προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, αλλά και νέες δράσεις θα περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που θα υλοποιηθεί μετά το 2014, σύμφωνα με τον τετρασέλιδο φάκελο που φιλοξενεί η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. Μία πρώτη γεύση έδωσαν τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013.

Το νέο πενταετές πρόγραμμα θα κινείται στο πνεύμα των Σχεδίων Βελτίωσης, δίνοντας ευκαιρία και σε εξωγεωργική δραστηριότητα.

Σίγουρα, η πιο ευρηματική νέα δράση θα βρίσκεται στο άρθρο 20 του Σχεδίου που υποβάλλεται προς έγκριση στην Κομισιόν και έχει τίτλο «Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων». Εκεί, προτείνεται να δοθεί ενίσχυση έως 70.000 ευρώ σε όποιον αγρότη θέλει να επεκτείνει τη δραστηριότητά του πέρα από την πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή να φτιάξει ένα εστιατόριο, έναν ξενώνα, ένα οινοποιείο, μία μικρή μονάδα για ζυμαρικά.

Ουσιαστικά επιδοτεί τη διαφοροποίησή του, αξιοποιώντας τα πρότυπα των ήδη αναπτυγμένων χωρών, όπου για παράδειγμα θα δει κανείς μέσα στο αγρόκτημα ένα παραδοσιακό τυροκομείο ή ένα εστιατόριο που θα χρησιμοποιεί ζώα μόνο από τη φάρμα του ιδιοκτήτη.

Τι άλλο διαφορετικό θα δούμε στον καινούριο «Αλέξανδρο Μπαλτατζή»; Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου προς την Κομισιόν, αλλάζουν τα Σχέδια Βελτίωσης και θα υπάρχουν ξεχωριστές δράσεις για υποδομές μέσα στην αγροτική εκμετάλλευση και ξεχωριστές για δημόσια έργα.

Επίσης, η Εμπορία και Μεταποίηση θα αποκτήσει τη λογική του Σχεδίου Βελτίωσης, με την έννοια ότι θα αφορά τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και όχι την ίδρυση μίας νέας μεταποιητικής επιχείρησης. Η ίδρυση θα χρηματοδοτείται από τη δράση που προαναφέραμε και μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα αφορά μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που θέλουν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους.
Πηγή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια