Εμβόλια αιγοπροβάτων και προστασία από ιούς


Τα οικόσιτα ζώα μπορεί να μας προσφέρουν τροφή όμως προυπόθεση όλων είναι η ασφάλεια τους και ο σωστός εμβολιασμός για να έχουμε υγιή ζώα.

Τα ζώα όπως και ο άνθρωπος συχνά προσβάλλονται απο ιούς, γι’ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο ο τρόπος διαβίωσης τους μέσα στη στάνη η οποία πρέπει να είναι πάντα καθαρή, ζεστή το χειμώνα και να αερίζεται πολύ καλά τους ζεστούς μήνες αν τα ζώα μας δεν κοιμούνται σε εξωτερικό χώρο.

Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού έχω ένα προαύλιο έξω από την κλειστή στάνη τόσο των προβάτων όσο και των γιδιών στον οποίο τα ζώα μου κοιμούνται το βράδυ για να μην ζεσταίνονται μέσα.

Ο χώρος είναι κλειστός γύρω γύρω με σύρμα ή σανίδες και κατά προτίμηση είναι κάτω από δέντρα που τα προστατεύουν απο την βραδινή υγρασία. Αν δεν υπάρχουν δέντρα τότε ο χώρος είναι σκεπασμένος με σκίαστρο που το βρίσκουμε σε καταστήματα με είδη για το κτήμα και τα ζώα, είναι φθηνό και πωλείτε με το μέτρο. Φυσικά και αυτός ο χώρος πρέπει να καθαρίζετε τακτικά.



Για να προστατέψω τα ζώα μου απο επιθέσεις άλλων ζώων ή και άλλων ανθρώπων το τσοπανόσκυλο που μεγάλωσε απο κουτάβι δίπλα τους είναι ο φύλακας έξω και πολλές φορές μπαίνει μέσα και κοιμάται μαζί τους.
Εμβόλια αιγοπροβάτων

Ενα πολύ σημαντικό κομμάτι για μένα είναι και το εμβολιακό πρόγραμμα των ζώων μου που θα προφυλάξει απο τους ιούς τόσο εμένα και την οικογένεια μου όσο και τα ίδια τα ζώα απο αρρώστιες και κατ’ επέκταση θανάτους.



Οι τρεις βασικές ασθένειες που πρέπει να καταπολεμηθούν με εμβόλια είναι κατά των κλωστριδίων, της παστεριδίασης και της χλαμυδοφίλωσης. Συνήθως υπάρχει ένα εμβόλιο για όλα και για πολλά άλλα παραπλήσια με αυτά.



Ο εμβολιασμός των ζώων ξεκινάει ένα μήνα πριν τις οχειές δηλαδή πριν βάλουμε τα ζώα με τα αρσενικά για την εγκυμοσύνη τους. Δηλαδή τα πρόβατα γύρω στο ΜΑΙΟ και τις κατσίκες τον ΙΟΥΛΙΟ.



Τα ζώα που είναι ενήλικα και έχουν ξαναεμβολιαστεί κάνουμε ένεση ή στον τράχηλο δηλαδή στη βάση του λαιμού σχεδόν με 2 ml εμβολίου συνήθως αλλά για όλα αυτά καλό είναι την πρώτη φορά να καλέσετε έναν κτηνίατρο για να δείτε τον τρόπο εμβολιασμού και που ακριβώς γίνεται το εμβόλιο, όπως και πιο είναι το εμβόλιο που χρησιμοποιείται.

Τα νεαρά ζώα που εντάχθηκαν στο κοπάδι πρόσφατα τα εμβολιάζουμε με τον ίδιο τρόπο μόνο που μετά από ένα μήνα πρέπει να επαναλάβουμε το εμβόλιο.

Τα εμβόλια ξεκινάν απο την ηλικία των 3 μηνών και μετά. Εμβολιάζουμε θηλυκά και αρσενικά πάντα.

Το επόμενο εμβόλιο θα το κάνουμε ένα μήνα πριν τον τοκετό για να προστατέψουμε τόσο τη μητέρα όσο και τα μικρά της, αλλά ποτέ αργότερα από ένα μήνα πριν τον τοκετό.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια