Τιμωρούν τους Νέους Αγρότες του 2014 οι οποίοι χάνουν τα δικαιώματα που τους μεταβιβάστηκαν

Νέοι Αγρότες που μπήκαν πέρυσι στο πρόγραµµα για πρώτη φορά και έλαβαν δικαιώµατα από μεταβίβαση, τα χάνουν, βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αφορά γονείς που μεταβίβασαν στα παιδιά τους τα χωράφια τους και τα περσινά τους δικαιώματα για το σύνολο της περιουσίας τους με τη χρήση της φόρμας (εντύπου) 6 που αναφέρεται στη μεταβίβαση με μίσθωση έκτασης και δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα καταλήγουν στο Εθνικό Απόθεµα, δεδοµένου ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει τις συγκεκριμένες πράξεις. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες νέους που εντάχθηκαν στη δεύτερη πρόσκληση του Μέτρου 1.1.2 και χάνουν τη στρεμματική ενίσχυση του 2014, όπως την χάνουν και αυτοί που τους μεταβίβασαν τα χωράφια. Τώρα περιμένουν τα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα που σίγουρα θα τους δώσουν πολύ λιγότερα χρήματα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι δεν χάνονται τα χωράφια, αλλά µόνο τα χρήµατα για φέτος και καλεί τους Νέους Αγρότες να κάνουν νέα αίτηση, προκειµένου να τους εγκριθούν από την αρχή δικαιώµατα μέσα από το Εθνικό Απόθεµα. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μανώλης Γαρεφαλάκης, «το πρόβλημα αφορά τους Νέους Αγρότες που τους μεταβιβάστηκε το 2014 το σύνολο της εκμετάλλευσης και τα δικαιώματα (χρήματα) είτε από τους γονείς είτε από άλλα συγγενικά πρόσωπα. Αν για παράδειγμα πήρε έκταση 50 στρεμμάτων που είχαν δικαιώματα 15.000 ευρώ. Επειδή μπήκε για πρώτη φορά στο σύστημα το 2014 θα χάσει τα δικαιώματα που του μεταβιβάστηκαν και θα περιμένει να πάρει νέα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα. Έτσι ουσιαστικά για τα 50 στρέμματα, που είναι 5 δικαιώματα, θα εισπράξει τα χρήματα σύμφωνα με την εθνική μοναδιαία περιφερειακή αξία, που θα ανακοινωθεί φέτος υπολογίζω στα μέσα Αυγούστου. Εκτιμώ ότι για τα 50 στρέμματα θα εισπράξει περίπου 2.500 ευρώ. Αυτή είναι η απώλεια που θα έχουν οι Νέοι Αγρότες και βέβαια χάνουν τα χρήματα και αυτοί που τους μεταβίβασαν τα δικαιώματα». 

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, γεωργός Α, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης το 2015, έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάσει το δικαίωμα αυτό της χορήγησης δικαιωμάτων σε άλλο γεωργό Β, ο οποίος δεν πληροί τις προϋποθέσεις, δίνοντας του έτσι «εισιτήριο πρόσβασης» στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης. Πρόκειται για μεταβίβαση δικαιώματος λήψης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και όχι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (χρήματα), ως εκ τούτου δεν μεταβιβάζεται η αξία των δικαιωμάτων που κατείχε ενδεχομένως ο γεωργός Α το 2014.

Σταύρος Παϊσιάδης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια