Πωλείται βασιλικός πολτός

Πως να επιλέξετε τα καλύτερα καλάμια ψαρέματος: Οδηγίες


Η σωστή επιλογή εξοπλισμού στο ψάρεμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Το να αγοράσουμε ένα ακριβό καλάμι το οποίο δεν είναι κατάλληλο για την τεχνική που ψαρεύουμε είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποφύγουμε. Σε κάθε τεχνική ψαρέματος υπάρχουν και διαφορετικοί τύποι καλαμιών. Στην συνέχεια θα προσπαθήσω να σας αναλύσω τις βασικές τεχνικές του ψαρέματος αλλά και να αναφέρω τα πιο κατάλληλα καλάμια σε κάθε περίσταση.
Οι τεχνικές για ψάρεμα από την στεριά είναι οι ακόλουθες: Απίκο, Bolognese, Εγγλέζικο, Spinning και Surf casting.

1. Απίκο: Στο απίκο το καλάμι ξεκινάει από 3 έως 4 μέτρα μήκος και μπορεί να φτάσει έως και τα 12 μέτρα. Καλό είναι για κάποιον αρχάριο να πάρει ένα καλάμι μέσου μεγέθους και όχι απευθείας ένα καλάμι 12 μέτρων. Τα βασικά του στοιχεία είναι ότι αποτελείται από 2 μόνο μέρη: Το καλάμι και την πετονιά. Η πετονιά, η οποία είναι δεμένη πάνω στην μύτη του καλαμιού είναι όση και το μήκος του. Έτσι για ένα καλάμι 6 μέτρων, η πετονιά που θα έχουμε πάνω θα είναι 6 μέτρα. Ο λόγος που η πετονιά πρέπει να έχει το ίδιο μήκος με το καλάμι μας είναι για να μπορούμε να φέρνουμε εύκολα το αγκίστρι στα χέρια μας και να δολώνουμε. Το ιδανικό μήκος για ένα καλάμι Απίκο είναι από 6 μέτρα και άνω. Θέλουμε να μην είμαστε πολύ κοντά στο νερό για να μην δημιουργούμε σκιά τρομάζοντας τα ψάρια.


2. Bolognese: Τα καλάμια αυτά είναι της ίδιας φιλοσοφίας με αυτά του Απίκο με την κύρια διαφορά τους να είναι πως αποτελούνται επιπρόσθετα από μηχανισμό και δαχτυλίδια. Η τεχνική Bolognese είναι σχετικά πιο ξεκούραστη όσον αφορά το μάζεμα της πετονιάς αλλά περισσότερο κουραστική στο κράτημα του καλαμιού μιας και ο μηχανισμός προσθέτει έξτρα βάρος στο καλάμι. Το μήκος των καλαμιών αυτών ξεκινάει από τα 4 με 5 μέτρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 12. Είναι ακριβότερα από τα καλάμια Απίκο και αυτό φυσικά οφείλεται στον μηχανισμό και στα δαχτυλίδια που δημιουργούν πρόσθετο κόστος.


3. Εγγλέζικο: Το Εγγλέζικο, συμπεριλαμβανομένων και των 2 προηγούμενων τεχνικών απαιτεί την χρήση φελλού. Τα καλάμια στο Εγγλέζικο είναι λεπτά και ελαφριά και παρέχουν στον χρήστη περιορισμένη εμβέλεια ρίψης (action). Μπορεί δηλαδή το άτομο που ψαρεύει με εγγλέζικο να πετάξει 10 με 20 μέτρα το πολύ το φελλό με το δόλωμα. Το μήκος αυτού του είδους των καλαμιών είναι μεταξύ 4 με 5 μέτρα. Κύριο χαρακτηριστικό τους οι πολλοί οδηγοί οι οποίοι βοηθούν στην σωστότερη κατανομή της πετονιάς αλλά και του βάρουςκατά το μάζεμα στην περίπτωση που πιαστεί κάποιο ψάρι. Να σημειωθεί πως σε όλες τις τεχνικές με την χρήση φελλού θα πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε τον φελλό από κοντά (να είναι δηλαδή ορατός) έτσι ώστε να καταλαβαίνουμε τα τσιμπήματα. Γι’ αυτό και οι μακρινές βολές δεν εξυπηρετούν ιδιαίτερα.


4. Spinning: Η τεχνική αυτή απαιτεί καλάμια μικρότερου μεγέθους από όλες τις προηγούμενες τεχνικές, πιο ελαφριά και με μεγαλύτερο action. Τα καλάμια ξεκινούν από τα 1.8 μέτρα και δεν ξεπερνούν τα 3.5 μέτρα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και γερά με πολλά δαχτυλίδια σε όλο το μήκος του καλαμιού. Υπάρχουν τηλεσκοπικά, δίσπαστα και τρίσπαστα καλάμια για την τεχνική αυτή. Εδώ το δόλωμα είναι τεχνητό για ευνόητους λόγους μιας και οποιοδήποτε φυσικό δόλωμα δεν θα άντεχε τα συνεχόμενα πετάγματα και μαζέματα που απαιτεί η συγκεκριμένη τεχνική. Έτσι λοιπόν έχουμε να επιλέξουμε από μια μεγάλη γκάμα τεχνητών ψαριών ανάλογα με τα θηράματα που θέλουμε να ψαρέψουμε.



5. Surf Casting: Τα καλάμια αυτά χωρίζονται σε κατηγορίες όπως και στο spinning. Έτσι έχουμε τηλεσκοπικά, δίσπαστα και τρίσπαστα. Κατά προτίμηση σε κάθε τεχνική ψαρέματος και όπου αυτό είναι εφικτό επιλέγουμε σπαστά καλάμια γιατί είναι πιο ανθεκτικά και στην συγκεκριμένη τεχνική παρέχουν μεγαλύτερο action κάνοντας της βολές μας ακόμη μεγαλύτερες. Κάτι που πρέπει να προσέξουμε επίσης σε καλάμια με οδηγούς είναι το αν οι οδηγοί σε ένα καλάμι είναι δετοί ή κολλητοί.


Δετοί οδηγοί:



Κολλητοί οδηγοί:



Επικρατέστερη άποψη και όχι άδικα είναι πως οι δετοί οδηγοί είναι πολύ πιο ανθεκτικοί και έτσι συνιστώνται και προτιμώνται περισσότερο από τους κολλητούς. Το μήκος ενός καλαμιού surf casting ξεκινάει από τα 3.6 μέτρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 μέτρα. Όσο μεγαλύτερο το μήκος ενός καλαμιού τόσο μακρύτερες είναι οι βολές που κάνουμε. Είναι και άλλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις βολές μας αλλά δεν είναι της παρούσης. Σαν υλικό κατασκευής επιλέγουμε κατά κύριο λόγω τα carbon (ανθρακόνημα) καλάμια λόγω της εξαιρετικά μεγάλης αντοχής τους (είναι όμως και τα πιο ακριβά), ενώ υπάρχουν επίσης καλάμια από fiber glass και από απλό πλαστικό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια