Η Μαυρούδα βγάζει ρίγανη και την πληρώνεται ο παραγωγός προς 4 ευρώ το κιλό


Τιµές για τον παραγωγό, στα επίπεδα των 4 ευρώ το κιλό χονδρική, προοιωνίζεται η φετινή καλλιεργητική σεζόν για την κατεργασµένη ελληνική βρώσιµη ρίγανη, καθώς η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης, λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών, που είχαµε µέσα στη χρονιά σε µεγάλα καλλιεργητικά κέντρα της χώρας, τα οποία οδήγησαν σε µειωµένες, έως και 50%, στρεµµατικές αποδόσεις.

Την εκτίµηση αυτή διατύπωσε, µε δηλώσεις του στην Agrenda, ο Κώστας Χαριτωνίδης, πρόεδρος της κοινότητας Μαυρούδας, στο Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου καλλιεργούνται περί τα 3.500– 4.000 στρέµµατα ρίγανης, ή σχεδόν το 35%-40% της συνολικής καλλιέργειας στη χώρα, αναδεικνύοντας τον οικισµό ως το «χωριό της ρίγανης» στην Ελλάδα.

Ο καιρός έφερε χαµηλές στρεµµατικές αποδόσεις
Παραγωγός και ο ίδιος, µε 120 στρέµµατα ρίγανης, µας ανέφερε πως φέτος η συγκοµιδή καθυστέρησε να ξεκινήσει, εξαιτίας των βροχοπτώσεων που σηµειώθηκαν τον Ιούνιο, και µέχρι στιγµής έχει προχωρήσει στο περίπου 30%-40% του συνόλου των φυτειών. «Έχουµε πάει περίπου 10 ηµέρες πίσω», τόνισε και πρόσθεσε πως από τα πρώτα δείγµατα φαίνεται ότι οι στρεµµατικές αποδόσεις θα περιοριστούν στα περίπου 80 κιλά το στρέµµα, όταν σε µια κλασική χρονιά ο µέσος όρος είναι στα 120 κιλά το στρέµµα. Βασική αιτία γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη αποτέλεσε ο παγετός και οι συνεχείς βροχοπτώσεις, που «έσφιξαν» το έδαφος και δεν επέτρεψαν την καλή ανάπτυξη των φυτών.

Έπιασε και τα 2 ευρώ η ακατέργαστη ρίγανη
Μιλώντας ειδικότερα για τις τιµές, ο κ. Χαριτωνίδης ανέφερε πως η εταιρεία Ecofarm Hellas από το Κιλκίς, η οποία απορροφά πάνω από 20% της παραγωγής της Μαυρούδας, έχει προσφέρει φέτος έως και 2 ευρώ το κιλό, για την καλή ποιότητα ακατέργαστης ρίγανης, την οποία, αφού την αποστάξει, τη χρησιµοποιεί για την παραγωγή του «EcoDiar», µιας δικής της προϊοντικής πατέντας που αντικαθιστά τα αντιβιοτικά στις ζωοτροφές.
Την πληροφορία επιβεβαιώνει και ο µέτοχος της Ecofarm Hellas, Φώτης Νίτσας, ο οποίος υποστήριξε πως η εταιρεία συνεργάζεται συµβολαιακά µε περίπου 25 παραγωγούς από την περιοχή.

Έως 20% υψηλότερες τιµές
Αντιστοίχως, για την ακατέργαστη ρίγανη που προορίζεται για βρώση, οι τιµές αναµένεται να κυµανθούν από 10% έως 20% υψηλότερες –στα 2,20 µε 2,40 ευρώ το κιλό, δηλαδή- ενώ στην περίπτωση της κατεργασµένης ρίγανης για βρώση, οι µέσες τιµές είναι στα 4 ευρώ.

Ως προς το κόστος παραγωγής, κατά τον κ. Χαριτωνίδη αυτό είναι της τάξης των 70 ευρώ το στρέµµα και επιµερίζεται κατά 25 ευρώ για την ενοικίαση του χωραφιού, 20 ευρώ για τη ζιζανιοκτονία, 20 ευρώ για τη συγκοµιδή και το κόψιµο και 5 ευρώ για εργατικά.

Σαφώς και συµφέρει να ασχοληθείς
«Σαφώς και συµφέρει να ασχοληθεί κανείς, αλλιώς δεν θα καλλιεργούσαµε επί τόσα πολλά χρόνια και τόσο µεγάλες εκτάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαριτωνίδης και προσθέτει ότι «τα τελευταία χρόνια δεν προλαβαίνουµε να αλωνίσουµε και το προϊόν φεύγει. Η προσφορά δεν φτάνει να ικανοποιήσει την υπάρχουσα ζήτηση και γι’ αυτό κάθε χρόνο βάζουµε νέες φυτείες, όπως έγινε φέτος που φυτεύτηκαν ή ανανεώθηκαν άλλα 500-600 στρέµµατα». Να σηµειωθεί πως βάσει στοιχείων της Ένωσης Αρωµατικών Φυτών Ελλάδος, για τη σεζόν του 2014 οι εκτάσεις ρίγανης που καλλιεργήθηκαν σε όλη τη χώρα ήταν στα 11.100 στρέµµατα.

Πηγή: agronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια