Συμβουλές: Πώς να πληρώσουμε λιγότερους φόρους εμείς οι αγρότες!


Από φέτος, με την κατάργηση του «Ειδικού Καθεστώτος» των αγροτών και την τήρηση βιβλίων, έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινή μας πρακτική. Τα σημαντικότερα είναι:

Πρέπει πλέον όλες οι αγορές μας εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα, σπόροι, σπορόφυτα) να γίνονται με τιμολόγιο. Αν γίνουν μαύρα, τότε όχι μόνον χάνουμε το ΦΠΑ που ο έμπορος έχει ενσωματώσει στις τιμές (όταν δίνει μαύρα, ποτέ δεν τον αφαιρεί ολόκληρο), αλλά και το ποσό του τιμολογίου θα το φορολογηθούμε σαν καθαρό κέρδος!

Πχ: Αν αγοράσουμε σπορόφυτα αξίας 1.000 € χωρίς τιμολόγιο, χάνουμε το 13% ΦΠΑ, δηλαδή 1.000 / 1,13 = 115 €, αλλά και θα φορολογηθούμε για καθαρός κέρδος 1.000 €, ήτοι άλλα 200 € (ή 260 € με τον τελικό συντελεστή). Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο συμφέρει παρ’ εκτός εάν ο έμπορος μας κάνει έκπτωση τουλάχιστον 115 + 260 = 375 € !

Όταν συγκρίνουμε τιμές, θα πρέπει να το κάνουμε πάντα σε τιμές χωρίς ΦΠΑ. Αυτό γίνεται διότι πλέον ο ΦΠΑ δεν είναι κόστος του αγρότη, απλώς τον εισπράττει από τον έμπορο ή τον καταναλωτή και τον αποδίδει στο κράτος.
Όταν συμφωνούμε μία τιμή με έναν έμπορο, πάντα μιλάμε για τιμή χωρίς ΦΠΑ. Αν κόψουμε εμείς τιμολόγιο, τότε βάζουμε επί πλέον ΦΠΑ που μας τον πληρώνει ο έμπορος. Αν κόψει αυτός τιμολόγιο αγοράς αγροτικών προϊόντων, τότε εκείνος δεν μας πληρώνει ΦΠΑ. Τον αποδίδει εκείνος στο κράτος.

Δεν πρέπει να δεχόμαστε από τον έμπορο να κόβει τιμολόγιο αγοράς αγροτικών προϊόντων με μεγαλύτερη τιμή από όσο πληρώνει, διότι την διαφορά θα την φορολογηθούμε σαν καθαρό κέρδος.
Αν, πχ, πουλήσουμε 1.000 μαρούλια προς 0,21 € και ο έμπορος κόψει τιμολόγιο με 0,25 €, τότε θα έχουμε μία διαφορά 40 € που θα την φορολογηθούμε σαν κέρδος, δηλαδή θα πληρώσουμε φόρο 40 € x 26% = 10,40 €. Άρα θα είναι σαν να έχουμε πληρωθεί 0,20 € το μαρούλι.

Δεν μας συμφέρει να απασχολούμε παράνομους εργάτες είτε μετανάστες είτε Έλληνες αδήλωτους! Πρέπει να πληρώνουμε με εργόσημο ή να τους έχουμε προσλάβει κανονικά. Αυτό γίνεται διότι ό,τι πληρώνουμε μαύρα, δεν μπορούμε να το επικαλεσθούμε σαν έξοδο και θα πληρώσουμε πάνω σε αυτό φόρο, σαν να είναι καθαρό κέρδος.
Αν, δηλαδή, πληρώσουμε μεροκάματο 25€ μαύρα, τότε κερδίζουμε μεν τα 2,5€ που θα πληρώναμε επί πλέον στο εργόσημο, αλλά στο τέλος της χρονιάς θα πληρώσουμε φόρο σε αυτά: 25 € x 26% = 6,5 €. Θα έχουμε πληρώσει 6,5 € μείον τα 2,5 € που γλιτώσαμε, 4 €, που δεν χρωστούσαμε. Αν ένας παραγωγός έχει μόνιμους 2 εργάτες και τους πληρώνει μαύρα, τότε θα χάνει 2 εργάτες x 220 μέρες x 4 € = 1.760 € τον χρόνο.

Κάθε αδήλωτος εργάτης, δηλαδή, στοιχίζει πλέον στον αγρότη 880 € τον χρόνο!

Τα παραπάνω πρέπει να τα προσέξουμε τώρα! Αλλιώς, του χρόνου θα κλαίμε για το πόσο μεγάλο φόρο πληρώσαμε!

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια