Πωλείται βασιλικός πολτός

Τι θα προτείνει η Κυβέρνηση για τους αγρότες


Στη λύση της διατήρησης της αυτονομίας του ΟΓΑ, αλλά με μη ένταξη των αγροτών στην εθνική σύνταξη προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό είχε τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ του υπουργού Εργασίας.

Στη λύση της διατήρησης της αυτονομίας του ΟΓΑ, αλλά με μη ένταξη των αγροτών στην εθνική σύνταξη προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό είχε τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων μερίδας των μπλόκων πριν από μερικές εβδομάδες, όταν είχε ξεκινήσει ένας πρώτος γύρος διαλόγου στην Αθήνα.
Μάλιστα τότε οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί είχαν δώσει συνέντευξη Τύπου και ο κ. Κατρούγκαλος είχε πει στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε εάν θα εξαιρεθεί τελικά ο ΟΓΑ: “Εγώ ρώτησα τους αγρότες με τους οποίους συναντήθηκα χθες: “Θέλετε να εξαιρεθεί και να έχετε τη μισή σύνταξη και τις μισές εισφορές από τους υπόλοιπους;” και μου απάντησαν “Ναι”, αλλά εγώ πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουμε την ίδια σύνταξη, έχω αντίθετη άποψη, θέλω να είναι οι αγρότες όπως οι υπόλοιποι πολίτες”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη έχουν κάνει ειδικές συζητήσεις με τα στελέχη των θεσμών/τρόικας για το ασφαλιστικό των αγροτών και φέρονται να έχουν λάβει το πράσινο φως από τους θεσμούς να κάνουν στους εκπροσώπους των αγροτών πρόταση που συνεπάγεται «μειωμένες εισφορές – μειωμένες συντάξεις».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προτείνει στους αγρότες κατά τη συνάντηση που εκτός απροόπτου θα γίνει την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου:

Να παραμείνει αυτόνομος ο ΟΓΑ, τουλάχιστον για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και κατά συνέπεια να μην ενταχθεί στον υπό δημιουργία Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Αυτό όμως θα σημάνει πως οι νυν συνταξιούχοι αγρότες αλλά και όσοι συνταξιοδοτούνται κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο δεν θα δικαιούνται την εθνική σύνταξη, η οποία (σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα) θα διαμορφωθεί στα 384 ευρώ.
Άλλωστε, όπως είναι γνωστό οι θεσμοί τάσσονται υπέρ της χορήγησης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και μόνο σ’ εκείνους που έχουν 20 χρόνια ασφάλισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ, το 98% των συνταξιούχων του έχουν συνταξιοδοτηθεί με 15 χρόνια ασφάλισης αφού άλλωστε ο ΟΓΑ μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90 άρχισε να εισπράττει ασφαλιστικές εισφορές όπως τα υπόλοιπα ταμεία.

Αντί για ενιαίο συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών στο 20% του καθαρού εισοδήματος των αγροτών από το 2019, η πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να θεσπιστούν τρεις συντελεστές:
ο χαμηλότερος 12-14%
ο μεσαίος 14-16%
και ο υψηλός 20%.
Εξυπακούεται ότι όσοι αγρότες επιλέξουν τους χαμηλότερους συντελεστές θα δικαιούνται και αντίστοιχα μειωμένες συντάξεις, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα δικαιούνται την εθνική σύνταξη ή ενδεχομένως ένα μικρότερο ποσό.

Εφ’ όσον οι πληροφορίες για τους τρεις συντελεστές επιβεβαιωθούν, μένει να φανεί πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν κι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι που πλήττονται από τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές ζητήσουν να έχουν ανάλογη αντιμετώπιση. Στην περίπτωση αυτή η διατήρηση – έστω και προσωρινά – της αυτονομίας του ΟΓΑ, αναμένεται να είναι το επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση.


Agro24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια