Πολλή κουβέντα για το 14χίλιαρο... με λίγους δικαιούχους


Φαίνεται πως πολλοί είναι οι παραγωγοί που περιμένουν από ημέρα σε ημέρα να προκηρυχτεί το μέτρο 6.3, το αποκαλούμενο και ως... 14χίλιαρο. Σε σχέση με το ζήτημα ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον κ. Γιάννη Περουλάκη, Γεωπόνο, MBA – Σύμβουλο Επιχειρήσεων από τη Λάρισα.

Όπως εξηγεί ο κ. Περουλάκης «από τα μέχρι σήμερα γραφόμενα, φαίνεται πως η προκήρυξη του μέτρου δεν είναι έτοιμη ακόμα, αφού δεν έχει βγει καμία σχετική ΚΥΑ και πολλά σημεία παραμένουν αδιευκρίνιστα. Παρ’ όλο το θόρυβο, πάντως, φαίνεται πως οι δικαιούχοι θα είναι λίγοι και σίγουρα οι περισσότεροι από αυτούς που το αναμένουν θα απογοητευθούν».


Σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί, συνεχίζει ο ίδιος «θα είναι δικαιούχοι μόνο αγρότες που διαμένουν μόνιμα σε κοινότητες κάτω των 5000 κατοίκων. Επίσης, θα πρέπει να έχουν χαμηλό σχετικό ατομικό - οικογενειακό εισόδημα και ταυτόχρονα οι εκμεταλλεύσεις τους θα πρέπει να είναι δηλωμένες στο ΟΣΔΕ του 2018 και να είναι «μικρές» (έως πολύ μικρές) σε όρους τυπικής απόδοσης».

«Είναι σχεδόν σίγουρο πως οι σύζυγοι αγροτών δεν θα είναι δικαιούχοι του μέτρου, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σε κάθε πρόγραμμα νέων αγροτών. Όπως και να έχει περιμένουμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να βγάλουμε συμπεράσματα, την πρόσκληση, η οποία όμως φαίνεται ότι θα αργήσει πάντως», καταλήγει ο κ. Περουλάκης.

http://www.agrotypos.gr/