Πρόγραμμα κατάρτισης για Νέους Αγρότες-Σε ποιες Περιφέρειες απευθύνεται


Για δικαιούχους του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας των οποίων οι πράξεις εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης (έτος 2016) και 2ης πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 (έτος 2018). 
Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης καλεί τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» για την υποβολή πρότασης πράξης, προκειμένου να ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Μέτρου 01 και της Δράσης 1.1.1 «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του ΠΑΑ 2014-2020, για τους δικαιούχους:



α) της 1ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 ? 2020, έτους 2016, για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας,

β) της 2ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 ? 2020, έτους 2018 και για τις περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας.

Ο σκοπός

Η πράξη αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για νέους γεωργούς έτσι ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις και προσόντα για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες οι οποίοι συνειδητά θα αποφασίζουν για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις. Οι δράσεις κατάρτισης εφαρμόζονται σε όλη τη Χώρα.

1.2 Ωφελούμενοι της Πράξης:

Δικαιούχοι: α) της 1ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, έτους 2016 και για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας,
β) της 2ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 ? 2020, έτους 2018 και για τις περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας.

Πρόγραμμα Κατάρτισης

Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τα εξής πεδία/θεματικές ενότητες:

-Γνώση των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη,

-Χρηματοοικονομική διαχείριση εκμεταλλεύσεων/ χρήση ΤΠΕ & νέων τεχνολογιών,

-Κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,

-Εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στις βραχείες αλυσίδες,

-Εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κατεύθυνση και τις ανάγκες της εκμετάλλευσης (όπως διαχείριση αποβλήτων ειδικά για τη ζωική παραγωγή, ασθένειες και εχθροί καλλιεργειών και ζώων, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, λίπανση, διατροφή ζώων, κ.λπ.).

Το Πρόγραμμα και οι Προδιαγραφές Κατάρτισης, οι Εκπαιδευτικοί Όροι, η Διαδικασία κατανομής ωφελούμενων σε τμήματα, το Εκπαιδευτικό Προσωπικό και η Αξιολόγηση των προγραμμάτων και ωφελούμενων περιγράφονται αναλυτικά στη με αρ. πρωτ. 11510/14.12.2016 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πλαίσιο εφαρμογής της Δράσης 1.1.1. «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Μέτρου Μ01 «Δράσεις μετάδοσης Γνώσεων και Ενημέρωσης» του ΠΑΑ 2014-2020.

Η στήριξη βάσει της παρούσας Πράξης δεν περιλαμβάνει και δεν αντικαθιστά κατάρτιση ή μαθήματα τα οποία αποτελούν μέρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή συστημάτων, σε επίπεδο δευτεροβάθμιας ή ανώτερης εκπαίδευσης.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, που διατίθεται για την ένταξη της πράξης ανέρχεται σε 12.016.875,00 ευρώ με την παρούσα πρόσκληση και κατανέμεται κατά περιοχή εστίασης και Περιφέρεια.

Δείτε αναλυτικά την Πρόσκληση εδώ
https://www.neapaseges.gr