Πολύ νωρίς άρχισαν φέτος οι συναλλαγές «σκούπα», δηλαδή αγορές με μια τιμή σε όλα τα μεγέθη, για την ελιά Καλαμών, γεγονός που δείχνει τη δυναμική του φετινού προϊόντος. Μια δυναμική σε επίπεδο τιμών, που είχε καταγράψει ο ΑγροΤύπος, έγκαιρα και οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην δραματική μείωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης και όχι βέβαια στην απόφαση Αποστόλου για το «ΠΟΠ Καλαμάτα», μιας απόφασης, οι συνέπειες της οποίας θα φαίνονταν σε επίπεδο τιμών, σε μια χρονιά με κανονικότητα από άποψη όγκου παραγωγής.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι έμπορος στην περιοχή της Αρκίτσας του νομού Φθιώτιδος αγόρασε την προηγούμενη εβδομάδα από ντόπιο παραγωγό μια ποσότητα φετινής Καλαμών στην τιμή των 2,5 ευρώ το κιλό «σκούπα», δηλαδή μια τιμή όλα τα μεγέθη.
Παράλληλα, αναφέρουν πληροφορίες του ΑγροΤύπου από τον ίδιο νομό, ότι στην Αταλάντη το 200άρι της φετινής Καλαμών «περνάει» πλέον στα 1,80 ευρώ ανά κιλό, ενώ ξεκίνησε με 1,50 ευρώ το κιλό.
Την ίδια ώρα, στην Αιτωλοακαρνανία, όπου και στρέφεται το ενδιαφέρον των εργοστασίων λόγω της πολύ καλής ποιότητας, οι τιμές που δίνει το εμπόριο ανέβηκαν κατά 10 λεπτά από την εβδομάδα που διανύουμε. Έτσι, οι περισσότερες πράξεις στο 200άρι γίνονται πλέον στα 1,70 ευρώ το κιλό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μεταποιητής από την Πελοπόννησο αγόρασε αυτές τις ημέρες φετινά 300άρια (300 κομμάτια στο κιλό) Καλαμών, προς 1,40 ευρώ το κιλό. Στο συγκεκριμένο νομό η μείωση της παραγωγής εκτιμάται σε ποσοστό 50-60% σε σχέση με πέρσι και οι αγρότες ζητούν αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ και ΥπΑΑΤ.
«Η κατάσταση στην Κορινθία φέτος ήταν δραματική με μείωση παραγωγής άνω του 70 % λόγω παρενιαυτοφορίας και σε ποσοστά ακόμα και άνω του 30% προσβολή από δάκο. Τα ψιλά νούμερα ελιάς, 300 κομματιών και κάτω είναι σε μεγάλη ζήτηση και λόγω διαφορετικής χρήσης στη μεταποίηση, πληρώνονται. Το 200άρι τώρα πληρώνεται 2 ευρώ το κιλό», μας τόνισε από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Καμπούρης, παραγωγός και μεταποιητής από την εταιρεία «Ηδύκαρπος», με έδρα στη Νεμέα Κορινθίας.
Απελπιστική, εξάλλου, περιγράφεται η κατάσταση στο νομό Μαγνησίας, καθώς η παραγωγή είναι κουτσουρεμένη σε δραματικό βαθμό λόγω του δάκου και της ξηρασίας. Επ’ αυτού, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου «δεν έχουμε ελιά ούτε για δείγμα, τόσο Καλαμών, όσο και πράσινη». Όσον αφορά στις τιμές, ο κ. Διανελλάκης μας είπε ότι όσον αφορά στην Καλαμών έχει ξεφύγει από τα 2 ευρώ η βασική κατηγορία, ενώ και οι πράσινες αγοράζονται πάνω από 1,50 ευρώ το κιλο.
Στην Λακωνία, τέλος, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί, αφορά σε διαγωνισμό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας, που πούλησε την βασική κατηγορία (210 κομμάτια εν προκειμένω) προς 1,86 ευρώ ανά κιλό.
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@agrotypos.gr
http://www.agrotypos.gr/