Μισθοί, συντάξεις και επιδόματα: Έρχονται μεγάλες ανατροπές από το νέο έτος


Μεγάλες αλλαγές φέρνει το 2019 σε συντάξεις, μισθούς, επιδόματα.

Οι αλλαγές αφορούν συνταξιούχους, χήρες, όσους παίρνουν ΕΚΑΣ, επιδόματα αναπηρίας, όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό.

Το 2019 θα κλιμακωθεί η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου με σοβαρές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας καθώς και στις καταβαλλόμενες νέες κύριες συντάξεις, θα καταβληθεί για τελευταία φορά το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους και θα συνεχιστεί η αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το νέο έτος θα υπάρξει μια μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές περίπου 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, ενώ θα έρθει «ψαλίδι» εις βάρος των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο Δημόσιο.

Παράλληλα δεν θα γίνει η μείωση της προσωπικής διαφοράς για τους παλιούς συνταξιούχους, ενώ η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά θα αποτελέσει πυξίδα για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την επιστροφή ή μη των ήδη κομμένων δώρων σε υπαλλήλους του Δημοσίου και σε συνταξιούχους.

Σε περίπτωση που ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί αντισυνταγματικός, τότε θα κριθούν αντισυνταγματικά δύο βασικά σημεία του:
Ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων, δηλαδή των συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τις 12/5/2016. Συνεπώς θα τεθεί θέμα επιστροφής των περικοπών τις οποίες υπέστησαν μέσω του περιορισμού της αρνητικής προσωπικής διαφοράς τους.
Ο τρόπος με τον οποίο έλαβε υπόψη την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των νομοθετικών παρεμβάσεων του 2011-2012. Ετσι θα τεθεί θέμα ακύρωσης του επανυπολογισμού των συντάξεων που ήδη καταβάλλονταν στις 12/5/2016 (των «παλιών» συντάξεων), επιστροφής των περικοπών τις οποίες υπέστησαν τουλάχιστον για την περίοδο μετά το 2015, αλλά και επαναφοράς των συντάξεων στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από τις περικοπές του 2011.

Επιδόματα:

Αλλαγές έρχονται και στα επιδόματα καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2019, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) θα πληρώνει σε όλους τους δικαιούχους τα προνοιακά επιδόματα. Στην αρχική φάση του προγράμματος, το επίδομα θα χορηγείται σε δίμηνη βάση και συνέχεια κάθε μήνα.

Επίδομα στέγασης σε τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από την 1η Ιανουαρίου 2019.Το ποσό του επιδόματος, θα κυμαίνεται από 70-210 ευρώ. Δηλαδή, από 840 έως 2.500 ευρώ το χρόνο.

Επιδότηση εισφορών για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Φεβρουάριο ο νέος βασικός μισθός - Πόσο θα αυξηθεί

Αύξηση του κατώτατου μισθού με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Το ποσοστό της αύξησης, θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση.

Τον Φεβρουάριο του 2019 περίπου 400.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό, θα δουν αυξήσεις στις μηνίαιες απολάβες τους, οι οποίες μπορεί να φτάσουν έως και τα 50 ευρώ.

H αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά για άγαμο, νεοπροσλαμβανόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ.

Πάντως αυτή τη στιγμή τα σενάρια που εξετάζονται για την αύξηση της χαμήλοτερης μισθολογικής κλίμακας είναι δύο. Το πρώτο από αυτό αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 5%, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουν επιπλέον 28,7 ευρώ στις μηνιαίες απολάβες τους, με αποτέλεσμα να φτάσουν τα 603,1 ευρώ από 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η δεύτερη εκδοχή θέλει την αύξηση του βασικού μισθού να κυμανθεί στο 8%. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός θα φτάσει στα 632,96 ευρώ.

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και όλων των ενισχύσεων του ΟΑΕΔ, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τον κατώτατο μισθό.

Προκήρυξη νέων προγραμμάτων απασχόλησης εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.Οι δράσεις, θα απευθύνονται σε πάνω από 88.500 ανέργους, με συνολικό προϋπολογισμό 632,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια