Διακίνηση νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων: Η ψηφιακή υπηρεσία και τα πρόστιμα


Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο παραγωγός που προμηθεύει με νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα έναν έμπορο οφείλει να εξοφλείται μέσα σε 60 ημέρες από την έκδοση του τιμολογίου.

Για την τήρηση των παραπάνω, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λειτουργεί ψηφιακή υπηρεσία διακίνησης νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων.

Η διαδικασία

Ο παραγωγός αναρτά στην ψηφιακή υπηρεσία τα στοιχεία των τιμολογίων που έχει εκδώσει και αφορούν νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα και τα στοιχεία των παραστατικών που καθορίζουν την τελική αξία της συναλλαγής.

Αν ο έμπορος αμφισβητεί τα στοιχεία που θα «ανεβάσει» ο παραγωγός τότε έμπορος και παραγωγός αναρτούν στην ψηφιακή υπηρεσία αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους σχετικά με τα υπό αμφισβήτηση στοιχεία.

Ο παραγωγός υποχρεούται να ενημερώνει την αρμόδια αρχή μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας σε περιπτώσεις μη εξόφλησης τιμολογίων που έχουν καταχωρισθεί στην ψηφιακή υπηρεσία έτσι ώστε στη συνέχεια η αρμόδια αρχή να προβεί στους απαιτούμενους ελέγχους.

Σε περίπτωση αμφισβήτησης των συναλλαγών ή στα πλαίσια των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας, η αρμόδια αρχή μπορεί να ζητήσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Πρόστιμα σε παραγωγούς και εμπόρους

Αν ο έμπορος δεν εξοφλήσει τον παραγωγό εντός 60 ημερών τότε του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 15% της αξίας του τιμολογίου, ενώ σε περίπτωση που υποπέσει σε παράβαση για δεύτερη φορά το πρόστιμο ανέρχεται στο 30% της αξίας του τιμολογίου. Για κάθε επιπλέον παραβίαση το πρόστιμο ανέρχεται στο 50% της αξίας του τιμολογίου.

Από την άλλη πλευρά, αν ο παραγωγός δεν αναρτήσει τα παραστατικά πώλησης στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 5% της αξίας του τιμολογίου.

Νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα θεωρούνται:
Ντομάτες
Κρεμμύδια, ασκαλώνια, σκόρδα, πράσα
Κράμβες, κουνουπίδια, μπρόκολα, ραπανάκια, λάχανα
Μαρούλια, ραδίκια
Καρότα, γογγύλια, κοκκινογούλια
Αγγούρια
Πιπεριές
Μπιζέλια
Φασόλια
Κουκιά
Πατάτες
Γλυκοπατάτες
Μανιτάρια
Καρποί με κέλυφος
Μπανάνες
Σύκα
Αχλάδια
Εσπεριδοειδή
Σταφύλια
Πεπόνια, καρπούζια
Μήλα, αχλάδια, ακτινίδια και κυδώνια
Βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, ρόδια
Κρέατα βοοειδών
Κρέατα πουλερικών
Κρέατα κονίκλων
Κρέατα χοιροειδών
Κρέατα προβατοειδών, αιγοειδών
Γάλα νωπό, γάλα παστεριωμένο
Βασιλικός πολτός
Αλιεύματα
Αυγά πουλερικών με τσόφλι
Σαλιγκάρια
Φέτα
Τυριά
Γιαούρτι
Αλλαντικά

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια